Jak připravit svůj domov proti větru?


Víte, jak chránit svou nemovitost před nepřízní počasí?   

Tipy, co můžete udělat sami a na co si raději vzít odborníka
Nepředvídatelné počasí může mít na váš domov nečekaně silný dopad – ať už jde o silný vítr, přívalové deště nebo krupobití.  Ale bez obav! Není se čeho bát – s trochou příprav můžete být v klidu, i když jste zrovna mimo domov a kolem vašeho domu lije a bouří. Přinášíme vám praktické tipy, co můžete zvládnout sami a kdy je lepší povolat odborníka, abyste svůj domov co nejlépe ochránili.

1. Pravidelná údržba střechy
Střecha je jednou z nejdůležitějších částí vašeho domu, která vás chrání před všemi povětrnostními vlivy. Pravidelně kontrolujte, zda nejsou uvolněné nebo poškozené střešní tašky, které by mohly při silném větru odletět a způsobit další škody. Také se ujistěte, že nejsou ucpané okapy, které by mohly při dešti přetékat a způsobit škody na fasádě.

2. Zabezpečení oken a dveří
Kvalitní okna a dveře jsou základem ochrany před vnějšími vlivy. Před příchodem bouřky nebo silného větru zkontrolujte, zda jsou všechna okna a dveře pevně uzavřená a dobře utěsněná. U starších oken zvažte jejich výměnu za modernější varianty, které lépe odolávají extrémním podmínkám.

3. Ořezávání stromů a keřů
Pokud máte na zahradě stromy nebo velké keře, je důležité je pravidelně ořezávat. Silný vítr může snadno zlomit větve, které mohou poškodit střechu, okna nebo jiné části domu. Zlomené větve však mohou nejen poškodit váš majetek, ale také zranit kolemjdoucí nebo někoho, kdo právě přebíhá domů během bouřky. Pravidelným ořezáváním stromů tak nejen minimalizujete riziko škod, ale také zajistíte bezpečnost.

4. Odstranění volných předmětů z okolí domu
Ujistěte se, že v okolí domu nejsou žádné volné předměty, jako jsou zahradní nábytek, květináče, grily, dětské hračky nebo trampolíny, které by mohly být větrem odneseny a způsobit poškození vašeho majetku nebo majetku sousedů. Trampolíny zvlášť mohou při silném větru představovat značné nebezpečí, proto je důležité je bezpečně zajistit. Nezapomeňte také na bezpečnost při používání grilů a otevřených ohňů. Vítr může snadno rozfoukat jiskry, které by mohly způsobit požár. Tyto předměty raději uložte na bezpečné místo a dbejte zvýšené opatrnosti.

5. Kontrola a údržba odvodňovacího systému
Funkční odvodňovací systém je zásadní pro ochranu vaší nemovitosti před přívalovými dešti. Pravidelně kontrolujte okapy, svody a drenážní systémy, zda nejsou ucpané nebo poškozené. Pokud zjistíte nějaké problémy, neváhejte je opravit, aby voda mohla volně odtékat a nedošlo k zatopení základů nebo sklepních prostor.

6. Zajištění garáže a přístřešků
Garáže a přístřešky často slouží jako úložiště pro automobily, zahradní nářadí nebo jiné cennosti. Ujistěte se, že vrata a dveře jsou pevně uzavřené a zajištěné, aby nedošlo k jejich poškození nebo odnesení větrem. Pokud máte v přístřešku volně stojící předměty, upevněte je nebo je přemístěte do uzavřeného prostoru.

7. Příprava na výpadky proudu
Silné bouřky a vichřice mohou způsobit výpadky elektrického proudu. Mějte doma připravenou zásobu baterií, svítilen, svíček a případně i záložní zdroj energie pro důležité spotřebiče, jako jsou lednice nebo zdravotnické přístroje.

8. Pojištění majetku
Jedním z nejdůležitějších preventivních opatření je mít dobře nastavené pojištění nemovitosti. Zkontrolujte, zda vaše pojistka pokrývá škody způsobené nepříznivým počasím, jako jsou povodně, krupobití, bouře a vichřice. Pokud si nejste jisti, obraťte se na svého pojišťovacího poradce a nechte si vysvětlit, jaká krytí máte a zda je třeba jej aktualizovat.

1. Revize střechy a fasády
Pokud si nejste jisti stavem střechy nebo fasády, je lepší zavolat odborníka, který provede důkladnou kontrolu. Profesionál zjistí, zda je vše v pořádku, nebo zda je potřeba opravit poškozené části. Kvalitní revize může předejít velkým škodám při nepříznivém počasí.

2. Instalace hromosvodu
Hromosvod je zásadní prvek ochrany před bleskem. Pokud váš dům hromosvod nemá, nebo je starý a nefunkční, nechte si jej nainstalovat nebo zkontrolovat odborníkem. Správně nainstalovaný hromosvod chrání nejen vaši nemovitost, ale také vaše spotřebiče a elektroniku.

3. Kontrola a opravy hydroizolace
Zvláště u starších domů může být hydroizolace stěn a základů nedostatečná. Odborník může posoudit, zda je potřeba opravit nebo doplnit hydroizolaci, což pomůže ochránit vaši nemovitost před vlhkostí a následnými škodami.

4. Odborná kontrola elektrických rozvodů
Silné bouřky mohou způsobit přepětí v elektrických sítích, které může poškodit vaši elektroinstalaci. Nechte si proto zkontrolovat elektrické rozvody a případně nainstalovat přepěťovou ochranu, která ochrání vaši nemovitost před poškozením.

I přes veškerá preventivní opatření se může stát, že vaši nemovitost nepřízeň počasí zasáhne. Proto je důležité mít kvalitní pojištění, které pokryje škody způsobené bouřkami, záplavami nebo krupobitím. S pojištěním od Allianz získáte klid a jistotu, že v případě potřeby budete mít po boku silného partnera, který vám pomůže zvládnout i ty největší výzvy.

Neváhejte se obrátit na naše odborníky, kteří vám rádi poradí, jak nejlépe chránit vaši nemovitost a jaké pojištění je pro vás to nejvhodnější. Chraňte svůj domov s Allianz – ať už přijde jakákoliv bouře, budete připraveni.Začátek formuláře