Auto v tunelu

Použití palubních kamer v Evropě:
Pravidla a zákazy

V České republice a na Slovensku jsou palubní kamery povoleny a běžně se používají při řešení dopravních nehod a škod. Záznamy z kamer jsou důležitým důkazním materiálem při uplatňování pojišťovacích nároků, a proto s nimi standardně pracuje i Allianz pojišťovna.

Pokud dopravní nehodu dále projednává správní orgán, například magistrát nebo městský úřad, záznamy jsou také běžně využívány. Palubní kamery jsou obzvláště užitečné v případech, kdy účastníci nehody popisují vznik a okolnosti události odlišně. V praxi se nestává, že by některý z těchto subjektů videozáznam z kamery odmítl uznat.

V jednotlivých evropských zemích se však pravidla týkající se používání palubních kamer značně liší. V tomto článku se zaměříme na specifická pravidla, zákazy a omezení ve vybraných evropských zemích.

Zjednodušeně, palubní kamery jsou povoleny v těchto zemích:

Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Španělsko, Švédsko, Velká Británie.

Naopak zakázány nebo velmi omezeny jsou ve Švýcarsku, v Rakousku a v Portugalsku.

Palubní kamery, známé také jako dashcams či dashboard cameras, jsou digitální kamery umístěné uvnitř vozidla, obvykle na palubní desce nebo u předního skla. Videa z kamery se ukládají na SD kartu, kde se data průběžně přepisují. Některé modely umí i ukládání do cloudu. Hlavním účelem těchto zařízení je zaznamenávat video a audio během jízdy, což má několik praktických využití:
 

  • Důkazní materiál při nehodách: Kamery poskytují objektivní záznam toho, co se stalo během dopravní nehody. To se může hodit pro určení viníka nehody a při jednání s pojišťovnou.
  • Prevence podvodů: Videozáznam může odhalit pokusy o pojišťovací podvody, například když někdo záměrně vyvolá nehodu, aby mohl požadovat odškodnění.
  • Záznam cest: Pro některé řidiče, jako jsou profesionální řidiči nebo turisté, může být dashcam užitečný pro záznam zážitků z cest nebo pro sledování trasy.
  • Bezpečnost: Některé kamery mají systémy pro varování před hrozící kolizí (ADAS, BCW).
  • Více informací o jízdě: Některé kamery mají zabudovanou GPS pro určování polohy i rychlosti či upozornění na radary a úseková měření.
Mini Cooper na ulici před domem
V následujících zemích je použití palubních kamer povoleno s tím, že je nutné dodržovat 2 základní pravidla. Umístění zařízení nesmí zasahovat do zorného pole řidiče a v případě zveřejnění musí být zaručena nečitelnost registračních značek a nerozpoznatelnost osob.
Na Slovensku jsou palubní kamery povoleny a jejich používání není výrazně regulováno. Řidiči mohou záznamy využívat pro osobní účely, jako je například dokazování neviny při dopravních nehodách. Zveřejňování záznamů na veřejných platformách by mělo respektovat ochranu osobních údajů.
V Maďarsku jsou palubní kamery legální, ale jejich používání podléhá pravidlům ochrany soukromí. Záznamy by měly být uchovávány pouze pro osobní účely, být v nízkém rozlišení a do pěti pracovních dnů smazány. Veřejné sdílení by mělo být omezeno tak, aby nedocházelo k porušení zákonů o ochraně osobních údajů.
V Polsku jsou palubní kamery povoleny, ale na záznamu nesmí být rozpoznatelné osoby nebo registrační značky.
V Rumunsku jsou palubní kamery povoleny a často používány. Neexistují přísná pravidla týkající se používání těchto zařízení, ale stejně jako v jiných zemích je třeba dbát na ochranu soukromí a zabezpečení osobních údajů, zejména při veřejném sdílení záznamů.
V Bulharsku je používání palubních kamer povoleno. Neexistují zvláštní omezení, ale zveřejňování záznamů musí respektovat zákony o ochraně osobních údajů, aby nedošlo k porušení práv na soukromí.
Ve Finsku jsou palubní kamery povoleny, ale jejich používání je regulováno. Záznamy lze použít jako důkazní materiál, ale veřejné sdílení záznamů by mělo být omezeno kvůli ochraně soukromí.
V Dánsku jsou palubní kamery legální, ale jejich používání je omezeno pravidly ochrany soukromí. Záznamy mohou být použity jako důkaz, ale jejich zveřejňování je přísně regulováno.
V Srbsku, Slovinsku a Chorvatsku jsou palubní kamery povoleny a jejich používání není regulováno žádnými zvláštními zákony. Nicméně veřejné sdílení záznamů by mělo respektovat práva na soukromí.
Řecko umožňuje používání palubních kamer, ale s přísnými pravidly týkajícími se ochrany osobních údajů. Záznamy lze používat pro osobní účely, ale jejich zveřejňování musí být v souladu se zákony na ochranu soukromí.
V Itálii jsou palubní kamery povoleny, ale jejich používání je podmíněno ochranou osobních údajů. Záznamy mohou být použity jako důkaz při dopravních nehodách, ale veřejné sdílení musí být omezeno tak, aby nedošlo k porušení práv na soukromí.
Ve Velké Británii a Irsku jsou palubní kamery povoleny a běžně používány. Záznamy lze použít jako důkaz při nehodách a veřejné sdílení je povoleno, pokud nedochází k porušení zákonů o ochraně osobních údajů.
V Nizozemsku jsou palubní kamery povoleny a jejich používání není přísně regulováno. Nicméně veřejné sdílení záznamů musí respektovat ochranu osobních údajů.
V Norsku jsou palubní kamery povoleny, ale jejich používání podléhá pravidlům ochrany osobních údajů. Záznamy mohou být použity jako důkaz, ale zveřejňování je regulováno.
Ve Švédsku jsou palubní kamery legální, ale používání je přísně regulováno. Záznamy mohou být použity jako důkazní materiál, ale jejich veřejné sdílení musí respektovat ochranu osobních údajů. Pro instalaci kamery byste měli mít povolení, musí být odnímatelná a nahrávky je třeba promazávat. 
V Litvě, Lotyšsku a Estonsku jsou palubní kamery povoleny, ale jejich používání je regulováno zákony o ochraně osobních údajů. Záznamy mohou být použity jako důkazní materiál, ale jejich zveřejňování je omezeno.
V Belgii jsou palubní kamery legální, ale jejich používání podléhá pravidlům ochrany osobních údajů. Záznamy lze použít při vyšetřování dopravních nehod, ale zveřejňování záznamů je ilegální.
V Německu jsou palubní kamery povoleny, ale jejich používání je přísně regulováno. Záznamy nesmí být pořizovány nepřetržitě a musí být pravidelně přepisovány. Použití záznamů jako důkazního materiálu u soudu je možné, ale zveřejňování je omezeno kvůli ochraně osobních údajů.
Ve Francii jsou palubní kamery povoleny, ale jejich používání je regulováno. Záznamy lze použít jako důkazní materiál, ale jejich veřejné sdílení je omezeno kvůli zákonům na ochranu soukromí. Pro využití či zveřejnění nahrávky musíte mít souhlas nahraných osob.
Ve Španělsku jsou palubní kamery legální, ale jejich používání podléhá přísným pravidlům o ochraně osobních údajů. Záznamy mohou být použity při vyšetřování dopravních nehod, ale jejich zveřejňování je omezeno.
Švýcarská legislativa výrazně omezuje použití palubních kamer. Záznamy můžete pořizovat pouze v případě, že k tomu máte pádný důvod, například při dopravní nehodě. Soukromé natáčení bez souhlasu ostatních účastníků silničního provozu je nelegální. Dále je zakázáno dlouhodobé nahrávání běžné jízdy. Kamera může být spuštěna pouze bezprostředně před vznikem události, což je ale v praxi téměř nemožné.
V Rakousku je používání palubních kamer zakázáno z důvodu přísné ochrany soukromí. Výjimky platí pouze pro specifické účely, například pro veřejnou dopravu, ale pro soukromé osoby je používání kamer obecně považováno za nelegální.
V Portugalsku jsou palubní kamery zakázány. Dokonce ji nesmíte ani vlastnit, nebo mít položenou na sedadle spolujezdce či v přihrádce.

Pojišťovny vnímají palubní kamery jako cenný nástroj pro objasňování okolností dopravních nehod. Palubní kamery mohou sloužit jako rozhodující důkaz při určování příčin a zavinění nehod. Použití záznamů z těchto kamer pro účely šetření škodních událostí jsou povolené Úřadem pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Pojišťovny mají povinnost tyto údaje chránit a uchovávat je pouze po nezbytně nutnou dobu. Kamera může zaznamenat mnoho podrobností, jako jsou dopravní značení, vzdálenosti, rychlosti vozidel, použití blinkru a další relevantní informace. To je pro vyjasnění, jak došlo k nehodě a kdo za ni může, často zásadní.

Nicméně, existují i situace, kdy kamerový záznam nemůže zachytit vše, například pokud je předmět mimo zorné pole kamery nebo pokud náraz přijde z boku či zezadu a viník ujede. Také špatné rozlišení kamery v noci může znamenat, že záznam bude nepoužitelný.

V Evropě se pravidla a regulace týkající se palubních kamer značně liší. Zatímco v některých zemích je jejich používání běžné a neregulované, jiné státy zavedly přísná pravidla nebo dokonce úplné zákazy kvůli ochraně soukromí a osobních údajů. Před použitím palubní kamery na to myslete a před cestou si zjistěte aktuální stav.