Ženy běží nahoru po schodech



Udržitelné stavební materiály a jejich vliv na uhlíkovou stopu


 

Stavební sektor patří mezi největší producenty emisí skleníkových plynů. Produkuje podle různých zdrojů 16–39 % celosvětových emisí CO2, proto je hledání a využívání udržitelných stavebních materiálů naprosto klíčové. 

Uhlíková stopa stavebních materiálů se týká množství skleníkových plynů, zejména oxidu uhličitého (CO2), které jsou emitovány během jejich výroby, distribuce, používání a nakládání s nimi po skončení jejich životnosti.

Například výroba cementu, který je klíčovou složkou betonu, je energeticky náročná a produkuje významné množství CO2. Stejně tak výroba oceli, která vyžaduje velké množství energie a v naprosté většině spalování fosilních paliv, což vede k vysokým emisím skleníkových plynů.

Pro minimalizaci uhlíkové stopy je důležitý výběr materiálů, které jsou trvale udržitelnější, například použití recyklovaných materiálů nebo materiálů z obnovitelných zdrojů. Také se klade důraz na energetickou efektivitu během výrobních procesů a optimalizaci logistiky. Výzkum a inovace v oblasti alternativních materiálů, jako jsou například geopolymerní betony nebo dřevěné konstrukční systémy, mohou také výrazně přispět k snížení uhlíkové stopy stavebnictví.

Udržitelné stavební materiály definujeme jako materiály, které během svého životního cyklu minimalizují negativní dopady na životní prostředí. To zahrnuje několik hlavních aspektů:
 

  • Nízká uhlíková stopa: Materiály vyžadují méně energie během výroby a přepravy, což vede k nižším emisím skleníkových plynů. Příkladem může být použití místně dostupných materiálů, které snižují potřebu dálkové dopravy.
  • Recyklovatelnost a obnovitelnost: Udržitelné materiály lze po skončení svého používání snadno recyklovat nebo jsou vyrobeny z obnovitelných zdrojů. Dřevo z udržitelně obhospodařovaných lesů je příkladem obnovitelného stavebního materiálu.
  • Dlouhá životnost a trvanlivost: Materiály, které vydrží dlouho bez potřeby výměny nebo oprav, snižují celkovou spotřebu zdrojů a odpad.
  • Nezávadnost pro životní prostředí a zdraví: Materiály neobsahují toxické látky a neuvolňují je během svého života, což chrání jak životní prostředí, tak zdraví lidí.
  • Efektivní využití zdrojů: Udržitelné materiály jsou vyráběny s maximální možnou efektivitou, včetně šetření vodou, energií a surovinami.
  • Sociální a ekonomická odpovědnost: Výroba materiálů zahrnuje spravedlivé pracovní podmínky a podporuje místní ekonomiku.
Pro minimalizaci uhlíkové stopy je důležitý výběr materiálů, které jsou trvale udržitelnější, například použití recyklovaných materiálů nebo materiálů z obnovitelných zdrojů

Existuje celá řada ekologických stavebních materiálů. Prakticky každá část stavby se dá postavit s ohledem na udržitelnost. Pojďme se podívat na několik příkladů:

Seznam udržitelných stavebních materiálů níže zahrnuje popis jejich vlastností a příklady jejich použití ve stavebnictví:

  • Dřevo je obnovitelný materiál, který absorbuje CO2 během svého růstu. Když je získáváno z lesů, které jsou spravovány s ohledem na ekologii a sociální faktory, představuje vynikající udržitelný zdroj.
  • Používá se pro konstrukční prvky, fasády, interiérové obložení a nábytek.
  • Pozor ale na použití exotického dřeva, které naopak nebývá udržitelné vůbec. Při jeho těžbě často dochází k ničení deštných pralesů a dalších významných biomů. Problémem je samozřejmě i energeticky náročná doprava.
  • Bambus je rychle rostoucí rostlina, která dosahuje zralosti za 3-5 let, což je mnohem rychleji než většina stromů. Má vysokou pevnost a je přirozeně odolný proti škůdcům.
  • Bambus se často používá pro podlahové krytiny, stěnové panely a jako konstrukční materiál v oblastech, kde je hojně dostupný.
  • Recyklovaný plast se získává zpracováním plastového odpadu. Jeho použitím se snižuje množství odpadu na skládkách a potřeba výroby nového plastu.
  • Používá se pro venkovní nábytek, terasy, ploty a jako izolační materiál.
  • Recyklovaný beton pochází z demontovaných budov a konstrukcí. Může být použit jako základní materiál pro nové stavební projekty, čímž se snižuje potřeba nového betonu a jeho environmentální dopad.
  • Používá se jako základní vrstva pod nové cesty, jako zásypový materiál nebo jako agregát v nových betonových směsích.
  • Zelené střechy jsou pokryty vegetací, která pomáhá izolovat budovu, snižovat odtok dešťové vody a zlepšovat kvalitu vzduchu.
  • Používají se na střechách komerčních i rezidenčních budov jako součást systémů ekologického stavebnictví.
  • Pro izolaci staveb lze namísto polystyrenu použít celou řadu ekologických materiálů. Například ovčí vlna, jutová izolace z recyklovaných pytlů od kakaa a kafe, konopná či lněná izolace.
  • Používá se jako izolační materiál pod střechy, na obvodové zdi nebo podlahy.
Zelená budova

Přejděte pro více informací

  Materiál Uhlíková stopa (kg CO2 ekv./kg)
  Beton 0,159
  Cihly 0,24
  Mramor 0,116
  Nerezová ocel 6,15
  Dřevo 0,72
  Řezané tvrdé dřevo 0,86
  Skelná vata 1,35
  Hliněná dlaždice 0,45
  Hliník 8,24
  MDF 0,72
  Překližka 1,07
  Sklo 0,85
  Teracová dlažba 0,12
  Keramické dlaždice 0,72
  Tapety 1,93
  Železo 1,91
  Olovo 1,57
  Měď 2,60
  PVC trubka 24,40
Druhá tabulka ukazuje procentuální podíl emisí uhlíku ve stavebnictví pro různé materiály. Pro zjednodušení si představte, že celý dům vytvoří 100 % emisí uhlíku a kolik z toho tvoří jednotlivé použité materiály.

Přejděte pro více informací

 

Stavební materiál

Procento emisí uhlíku

 

Cement

30,3 %

 

Keramika

20,3 %

 

Ocel

18,7 %

 

Vápno

7,9 %

 

Malta

6,9 %

 

Štěrk

2,9 %

 

Hliník

2,3 %

 

Prefabrikovaný beton

2,0 %

 

Přísady

1,5 %

 

Dřevo

1,1 %

 

PVC

1,0 %

 

Ostatní materiály

5,0 %

Beton má ze stavebních materiálů největší uhlíkovou stopu kvůli častému používání, hmotnosti a energii potřebné k výrobě. Jednou z cest, jak snížit množství uhlíku je míchání s popílkem.

Kromě betonu jsou velkými znečišťovateli ovzduší také plasty a hliník, i když je stavební firmy nepoužívají tak často. Na druhém konci pomyslného žebříčku stojí dřevo a biomateriály s nejnižší uhlíkovou stopou.

Výrobci neustále přicházejí s dalšími ekologičtějšími alternativami, jako jsou nízkouhlíkové MDF desky, které k výrobě potřebují méně vody a energie. Zásadní je také renovace a znovupoužití materiálů nebo jejich recyklace.

Udržitelné stavební materiály hrají zásadní roli při snižování dopadů stavebnictví na životní prostředí. Jak jsme viděli, výběr materiálů s nižší uhlíkovou stopou, vyšší mírou recyklovatelnosti a dlouhodobou životností může významně přispět k ochraně naší planety.

Je důležité si uvědomit, že každý krůček směrem k udržitelnějšímu stavebnictví se počítá. Ať už jde o výběr dřeva z lesů obhospodařovaných udržitelným způsobem, používání recyklovaného betonu nebo investice do zelených střech, všechna tato rozhodnutí mohou mít pozitivní dopad na snížení celkových emisí skleníkových plynů i ochranu biologické rozmanitosti.

Výzvy spojené s ekologickým stavebnictvím jsou velké, ale příležitosti k jejich řešení jsou ještě větší. Vědecký výzkum a technologický pokrok nám dávají nové nástroje, jak stavět chytřeji a ekologičtěji. Společnou prací, inovacemi a zaměřením se na udržitelnost můžeme vytvářet stavební projekty, které jsou nejen ekonomicky životaschopné, ale také respektují ekologické limity naší planety.

Udržitelné stavební materiály jsou takové materiály, které během své výroby, používání a likvidace mají minimální negativní dopad na životní prostředí. Tyto materiály obvykle produkují méně odpadu a skleníkových plynů.
Používání udržitelných materiálů může snížit ekologickou stopu vašeho projektu, zlepšit kvalitu vnitřního prostředí a zvýšit energetickou efektivitu budovy. To vede k dlouhodobým úsporám nákladů a podpoře zdravějšího a udržitelnějšího životního prostředí.
Mezi běžné udržitelné materiály patří recyklovaný kov, dřevo, bambus nebo izolace z konopí. Tyto materiály jsou vybírány na základě své schopnosti snížit uhlíkovou stopu a zvýšit recyklovatelnost.
Počáteční náklady mohou být vyšší, ale dlouhodobě se mohou vyplatit díky úsporám na energiích a nižším nákladům na údržbu. Investice do udržitelných materiálů může také zvýšit tržní hodnotu nemovitosti. Záleží ale na konkrétním materiálu a jeho použití.
Bambus je rychle obnovitelný zdroj, který je pevný a odolný. Jeho použití může snížit potřebu těžby tradičních stavebních materiálů a podpořit udržitelnost projektů.
Mezi běžné udržitelné materiály patří recyklovaný kov, dřevo, bambus nebo izolace z konopí. Tyto materiály jsou vybírány na základě své schopnosti snížit uhlíkovou stopu a zvýšit recyklovatelnost.
Použitím recyklovaných materiálů se snižuje množství odpadu a šetří se přírodní zdroje. Recyklování také často vyžaduje méně energie než výroba nových materiálů.
Ano, udržitelné materiály lze použít v různých typech projektů, od rodinných domů až po velké komerční stavby.
Ano, kombinování tradičních a udržitelných materiálů je často praktické a může pomoci optimalizovat náklady a zároveň zlepšit ekologickou šetrnost projektu. Je důležité vyvážit environmentální přínosy, specifické požadavky na materiál i cenu.