Mladí fotbalisti na hřišti




9 tipů, jak motivovat dítě ke sportu, aby si jej zamilovalo

 

Sport je nejen skvělým způsobem, jak udržet děti aktivní a zdravé, ale také jak rozvíjet jejich sebevědomí, týmového ducha a disciplínu. Přesto může být někdy výzvou přimět děti, aby se sportu věnovaly s nadšením a vytrvalostí. Máme pro vás 9 tipů, jak motivovat dítě ke sportu.
Místo snů o medailích z velkých mistrovství se zaměřte na to nejdůležitější – radost z pohybu. Děti dokáží vycítit váš tlak a také povinnost, což je od sportování spíše odradí. Pokud potomka do něčeho nutíte, pravděpodobně u toho dlouho nevydrží. Naopak, když vidí, že je pohyb především zábava, bude se k němu vracet s nadšením.
Jaké jsou nejčastější důvody, proč rodiče chtějí, aby se jejich dítě věnovalo nějakému sportu?
V průzkumu Allianz MOVE NOW uvedlo přes 90 % rodičů, že je chtějí, aby dítě sportovalo, aby:
  • si zlepšilo svou fyzickou i psychickou kondici.
  • si užilo během sportu zábavu.
  • sportovní aktivita posílila sebevědomí dítěte.

Děti se učí nápodobou. Pokud vás vidí trávit veškerý volný čas u televize s chipsy v ruce, těžko je přesvědčíte, aby šly ven sportovat.

Ukažte jim, že je pro vás přirozenou součástí života a zdrojem radosti. Vyrazte na společnou procházku do přírody, jízdu na kole, zařaďte do programu výlety, na které se dá dojít pěšky, nebo si jen tak kopněte společně do míče na zahradě. Důležité je, abyste byli dětem aktivním parťákem a sdíleli s nimi radost z pohybu.

Táta s dítětem na kole
Nenuťte dítě ke sportu, který ho nebaví, jen proto, že jste ho dříve hráli vy. Místo toho mu dopřejte možnost vyzkoušet si různé aktivity a najít si tu pravou, která ho chytne za srdce. Navštěvujte sportovní dny, kurzy pro nejmenší, vyzkoušejte lezeckou stěnu, plavání, bojové sporty, tanec. Možností je nespočet.

Každé dítě má talent ke sportu. Ano, opravdu každé. Jen jej musíte objevit a podpořit. Některé děti mohou vynikat v rychlosti a obratnosti, což je předurčuje k úspěchu v atletice nebo míčových sportech. Jiné děti mohou mít přirozenou sílu a vytrvalost, což je může vést k úspěchu v plavání nebo bojových uměních.

Ten pravý sport vám pomůže vybrat také projekt Olympijský víceboj, do kterého se zapojují školy po celé ČR. V hodinách tělesné výchovy děti společně s učitelem plní nejrůznější úkoly a cvičení. Na konci roku pak dostanou speciální Olympijský diplom, který obsahuje i podrobnou analýzu sportů, které dítěti přirozeně šly. A pak už jen stačí najít na stránkách Sport v okolí ten pravý vhodný klub v místě vašeho bydliště.

Zbyněk Sýkora
Zbyněk Sýkora, předseda Českého paralympijského výboru, říká: „Pohyb jako takový je důležitou složkou v životě každého jedince. Sport buduje fyzickou kondici, mentální kondici, člověk je začleněný v komunitě. Sport vás učí překonávat překážky. Tyto získané zkušenosti pak zúročíte i v běžném životě. Proto si myslím, že je pohyb u dětí opravdu důležitý. “
Společné sportovní aktivity jsou skvělým způsobem, jak trávit čas s rodinou a zároveň motivovat děti k pohybu. Naplánujte si víkendový výlet na kolech, turistickou výpravu do hor, zajeďte si na kolečkových bruslích, postavte si doma překážkovou dráhu nebo si zahrajte badminton na zahradě. Fantazii se meze nekladou. Důležité je, abyste si pohyb užívali společně a byla u toho i zábava.
Holčička na poníkovi

Zkuste sport zařadit do každého aspektu vašeho života. Co si takhle místo tradičního sledování televize v pátek pustit dokumenty nebo filmy se sportovní tematikou? Vybírejte ideálně takové filmy, které jsou založené na skutečných příbězích sportovců. Filmy můžete filtrovat i podle aktuálního sportu, který dítě zrovna baví. Ale mezi takové nestárnoucí klasiky patří třeba:
 

  • Coach Carter
  • Kokosy na sněhu
  • Zázrak na ledě
  • Orel Eddie

Klíčovou roli v motivaci dítěte ke sportu hraje trenér. Dobrý trenér se může stát inspirativním vzorem a mentorem, který v dítěti zažehne jiskru nadšení pro sport. Naopak špatný trenér může dítě od sportu odradit, a to možná i na celý život.

Před zapsáním dítěte do kroužku se snažte trenéra poznat – sledujte jeho přístup k dětem, komunikační schopnosti a metody výuky. Ideální trenér by měl být trpělivý, povzbuzující a schopný vytvořit pozitivní a bezpečné prostředí pro rozvoj dětí.

Pamatujte, že právě trenér bude tím, kdo významně ovlivní, zda si vaše dítě sport zamiluje nebo k němu získá averzi. Investujte proto čas do nalezení kroužku s kvalitním trenérem – může to být klíčový faktor v budování celoživotního vztahu vašeho dítěte ke sportu a aktivnímu životnímu stylu.

TIP: Výběr vhodného dětského sportu jsme rozebírali v článku Nejlepší sport pro děti. Seznámíme vás s tím, na co byste měli brát ohled ještě předtím, než dítě do sportovního kroužku zapíšete.

I ten nejmenší úspěch si zaslouží pochvalu. Oceňte snahu a pokroky, kterých vaše dítě dosahuje. Nejde o to být nejlepší, ale o to překonávat sám sebe, učit se novým věcem a užívat si radost z pohybu. Důležitá je vytrvalost a to, že dítě sport baví a nevzdává se po prvním neúspěchu.

Spíše než na hodnocení výkonu dítěte se opravdu zaměřte a hlavně komunikujte doma nahlas, že sport je opravdu hlavně o dobrém pocitu. Pokud se zrovna potomkovi nedaří, zkuste mu vysvětlit, že i prohra k životu patří a není v našich silách vždy vyhrávat. Popište mu, že se díky prohře učíme překonávat nezdary, neúspěchy a překážky.

Nezapomeňte na správnou rovnováhu mezi aktivitou a odpočinkem. Přílišné zahlcení sportovními kroužky může mít na dítě negativní dopad. Dětský organismus potřebuje dostatek času na regeneraci a růst.

Navíc, přetížené dítě může ztratit radost ze sportu a vnímat ho jako povinnost místo zábavy. Dbejte, aby měl váš potomek dostatek volného času pro hru, relaxaci a další zájmy. Zkuste začít jen s jedním nebo dvěma sportovními kroužky týdně a postupně přidávejte, pokud o to dítě samo projeví zájem.

Dostatečný spánek a volný čas pomohou dítěti nejen fyzicky regenerovat, ale také zpracovat nové zkušenosti a dovednosti. Vyváženým přístupem ke sportu a odpočinku podpoříte dlouhodobý a zdravý vztah vašeho dítěte k pohybovým aktivitám.

Zuzana Hejnová
S překonáváním překážek vám pomůžeme
I svým dětem můžete už v raném věku založit životní pojištění, konkrétně náš produkt Allianz Život. Pomůže vám překlenout dobu, kdy se vaše dítko zraní, nebo se mu stane vážný úraz. A pokud máte doma malého sporťáka, nezapomeňte jej připojistit v rámci našeho rozšířeného krytí sportů.