Hledáni klíštěte na noze



Klíšťata v létě: Jak se chránit a co dělat,
když nás přeci jen potrápí
 

Léto je obdobím, kdy si většina z nás užívá přírody, procházky v lesích nebo pikniky v parcích. S tím ale přichází i zvýšené riziko setkání s klíšťaty. Tato malá stvoření, která se stále více rozšiřují po celé České republice, mohou způsobit vážná onemocnění, jako je klíšťová encefalitida a lymská borelióza. Proto je důležité vědět, jak se před nimi chránit.
Klíšťata preferují vlhká a stinná místa. Nejčastěji je najdete v listnatých lesích, na okrajích lesů a ve vyšší trávě. Ráda se schovávají v nízké vegetaci, odkud se snadno přichytí na procházejícího člověka nebo zvíře. Děti jsou obzvláště zranitelné, protože často tráví čas hraním v trávě, kde je výskyt klíšťat největší.

Prevence je klíčem k ochraně před klíšťaty. Pokud se chystáte do přírody, je dobré zvolit světlé oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi, které klíšťatům znesnadní přístup k pokožce. U dětí se doporučuje dbát na to, aby měly zavřené boty a pokrývku hlavy. Použití repelentů, které jsou šetrné k citlivé dětské pokožce, může také výrazně snížit riziko přisátí klíštěte.

Po návratu z venku je důležité důkladně zkontrolovat celé tělo, zejména u dětí, které si samy nemusí všimnout přisátého klíštěte. Klíšťata se často přichytí na teplých a vlhkých místech, jako jsou podpaží, třísla, za ušima nebo na zátylku. Pokud objevíte přisáté klíště, opatrně jej odstraňte pinzetou a místo přisátí pečlivě dezinfikujte. V následujících dnech sledujte postižené místo, a pokud se objeví zarudnutí nebo otok, neváhejte vyhledat lékaře.

Lymská borelióza je bakteriální onemocnění přenášené kousnutím infikovaného klíštěte. Počáteční příznaky mohou být nenápadné, obvykle se jedná o malou červenou skvrnu v místě přisátí klíštěte, která se postupně rozšiřuje. Pokud není borelióza včas léčena, může přejít do pokročilých stádií a způsobit vážné zdravotní komplikace. Mezi ně patří bolesti kloubů, svalů, nervové problémy, a v některých případech i srdeční potíže.

Lymská borelióza může mít dlouhodobé následky, zvláště pokud není onemocnění včas rozpoznáno a léčeno. Bakterie mohou zůstat v těle skryté po mnoho let a způsobovat opakující se symptomy, jako jsou chronická únava, bolesti kloubů nebo problémy s pamětí. 

U dětí mohou mít tyto následky zvlášť závažný dopad na jejich vývoj a celkové zdraví.
Snímek mozku

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, které může mít velmi závažné důsledky. Onemocnění obvykle probíhá ve dvou fázích. První fáze se projevuje příznaky podobnými chřipce, jako je horečka, únava a bolest hlavy. Druhá fáze je mnohem závažnější a zahrnuje příznaky jako silná bolest hlavy, vysoká horečka, světloplachost, svalový třes a dezorientace.

U přibližně 30-60 % pacientů může mít toto onemocnění dlouhodobé nebo dokonce trvalé následky, včetně přetrvávajících bolestí hlavy, částečného ochrnutí nebo poruch nervového systému. V nejzávažnějších případech může dojít k selhání vitálních funkcí, což může vést k úmrtí, zejména u dětí, oslabených osob a starších lidí.

V pojišťovně Allianz si uvědomujeme, jak závažné mohou být následky onemocnění přenášených klíšťaty, která mohou vést k dlouhodobé léčbě, rehabilitaci nebo dočasné ztrátě příjmu. Naše komplexní životní pojištění chrání nejen vás, ale i vaše děti, tím že pokrývá náklady na jejich léčbu a poskytuje finanční podporu, pokud byste se o ně museli dlouhodobě starat.

Chraňte sebe i své blízké před finančními následky těchto onemocnění. Využijte naše pojištění, které vám zajistí klid a ochranu nejen během letních měsíců. S Allianz máte jistotu, že jste připraveni na nečekané události a můžete si užívat léto bez starostí.

Zuzana Hejnová
Životní pojištění vám poskytuje finanční ochranu pro případ, že by se stalo něco nečekaného. Můžete se tak plně soustředit nejen na své sportovní aktivity s vědomím, že jste zodpovědně zajistili budoucnost své rodiny. V Allianz pro vás máme několik forem životního pojištění:
  • bez investiční složky - rizikové pojištění
  • s pravidelnou investiční složkou
  • s dobrovolnou invetiční složkou (mimořádné pojistné)
Klíšťata se nejčastěji nacházejí v listnatých lesích, na okrajích lesů, ve vysoké trávě a na vlhkých a stinných místech. Vyhledávají nízkou vegetaci, kde se snadno přichytí na procházejícího člověka nebo zvíře.
Klíšťata mohou přenášet vážné nemoci, jako je klíšťová encefalitida (virové onemocnění) a lymská borelióza (bakteriální onemocnění). Obě onemocnění mohou mít dlouhodobé zdravotní následky, pokud nejsou včas léčena.
Doporučuje se nosit světlé oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi, používat repelenty, vyhýbat se vysoké trávě a po návratu z přírody důkladně prohlédnout celé tělo, zejména teplá a vlhká místa.
Klíště je třeba co nejdříve opatrně odstranit pinzetou, přičemž je důležité zachytit jej co nejblíže kůži. Místo přisátí je pak nutné pečlivě dezinfikovat.
Počátečním příznakem je obvykle červená skvrna v místě přisátí klíštěte, která se postupně rozšiřuje. V pozdějších fázích může borelióza způsobit bolesti kloubů, svalů, nervové problémy a další komplikace.
Onemocnění má obvykle dvě fáze. První fáze připomíná chřipku (horečka, únava, bolest hlavy), druhá fáze je závažnější a může zahrnovat silné bolesti hlavy, vysokou horečku, svalový třes, dezorientaci a další neurologické problémy.
Mezi možné dlouhodobé následky patří přetrvávající bolesti hlavy, částečné ochrnutí, poruchy nervového systému a v některých případech i smrtelné následky.
Očkování proti klíšťové encefalitidě je účinnou prevencí tohoto onemocnění. Proti lymské borelióze očkování neexistuje, ale preventivní opatření, jako je ochranné oblečení a používání repelentů, mohou snížit riziko.
Ano, děti jsou náchylnější, protože často tráví více času hraním v trávě a mohou si nevšimnout přisátého klíštěte. Je důležité je po pobytu v přírodě důkladně prohlédnout.
Allianz nabízí komplexní životní pojištění, které pokrývá náklady na léčbu, rehabilitaci a poskytuje finanční podporu v případě dlouhodobé péče o nemocného člena rodiny.