Nejlepší sport pro děti? Takový,
který je baví


 

Sport by měl být součástí každého dětského života. Učí děti disciplíně, spolupráci, fair play a překonávat překážky. Ale jak vybrat ten pravý? Pojďte zjistit, co všechno byste měli brát v potaz, když vybíráte ten nejlepší sport pro vašeho potomka.
Z výzkumu Allianz Move 365 vyplývá, že jen 20 % dětí ve věku 12-24 let je během týdne aktivní více než 5 hodin. Tento výzkum probíhal v 10 zemích po celém světě a zúčastnilo se jej 5 000 dětí a 2 000 rodičů.

Láska k pohybu se buduje už od plenek. I když vám to možná nepřijde, tak už i vy jako rodič hrajete klíčovou roli v tom, jaký vztah si vaše dítě vybuduje ke sportu. Hry s míčem, procházky do přírody, plavání s kojencem – to vše patří mezi aktivity, které formují pozitivní vztah k pohybu, ale i vztah mezi vámi. Podporujte vaše dítko už od mala k přirozenému pohybu.

A nezapomeňte také na fakt, že vaše dítě bude dělat přesně to, co vidí u vás. Proto byste jim měli jít vždy příkladem – podnikejte s nimi už odmalička výlety pěšky nebo na kole, choďte pravidelně na dětské hřiště.

Pro předškolní děti jsou ideální kroužky zaměřené na všestrannou sportovní průpravu. Ty se soustředí na rozvoj základní motoriky, koordinace, obratnosti a rovnováhy hravou a zábavnou formou. Děti si vyzkouší různé sporty a aktivity, aniž by se musely specializovat. Zkuste najít ve svém okolí atletickou přípravku, základy gymnastiky a nebo se mrkněte na sportovní přípravku v místním Sokole. 
Jóga - otec s dcerou
Na technické sporty a na sporty s náročnějšími pravidly mají malé děti ještě čas. Děti okolo 5 let ještě nezvládají dlouho udržet pozornost – dlouhé tréninky je nebudou bavit. Dovolte jim nejprve poznat své vlastní tělo a nechte je vyzrát nejenom fyzicky, ale také psychicky.
Zuzana Hejnová
Zuzana Hejnová, atletka a spolumajitelka sportovní akademie HESU, říká: „Vyznávám názor, že pohyb je život. Dokud se hýbeme, tak žijeme. Je jasné, že většina dětí z našich sportovních kroužků se nestane vrcholovými sportovci. Ale myslím si, že každé dítě by si mělo pohyb zamilovat.“

Zhruba od 6-8 let už může dítě začít s organizovaným sportem. Vybírejte ale s rozmyslem a dbejte na to, aby sportovní aktivity odpovídaly věku a fyzické vyspělosti dítěte. Kromě lepší pozornosti mají školní děti také zlepšené pohybové dovednosti a uvědomění si vlastního těla. Jezdí lépe na kole, učí se plavat a ve škole v tělocviku zkouší hrát třeba vybíjenou.

TIP: Pokud jste ve výběru vhodného sportu bezradní, zkuste přesvědčit školu, do které vaše dítko chodí, aby se zapojila do programu Olympijský víceboj. V hodinách tělocviku pak společně s učitelem děti zjišťují, pro jaký sport mají nejlepší předpoklady. Na konci roku dostane dítko Olympijský diplom s analýzou, která jim doporučí vhodné sporty. A díky propojení s programem Sport v okolí snadno najdete vhodné sportovní kluby přímo ve vašem okolí.

Mladí sportovcí v tělocvičně

Sport jako skvělý doplněk ke škole?
46 % dětí během výzkumu Allianz Move 365 uvedlo,že se po fyzické aktivitě lépe soustředí na školu.
S nástupem do puberty se už spektrum sportů rozšiřuje a dítě si může vybrat specializaci, která ho nejvíce baví a naplňuje. Důležité je, aby mělo možnost si sport vyzkoušet a zjistit, zda mu vyhovuje. S tím pomohou třeba sportovní tábory, na kterých si může dítko vyzkoušet hned několik sportů, aby si dokázalo samo říct, který sport jej baví nejvíce.

Každá forma pohybu se počítá. Nemusíte mít doma dalšího Federera, Špotákovou nebo Čecha. Stačí, když svému dítku ukážete lásku ke sportu a pohybu, který je klíčem ke zdravému životu.

Výběr sportu by proto neměl být o nenaplněných snech rodičů, ale o radosti a rozvoji dítěte. Pokud tápete, jak vybrat ten správný sport, zkuste si (klidně i společně s dítětem) zodpovědět pár otázek:

  • Jaké pohybové aktivity baví vašeho potomka? Sledujte, co ho přirozeně přitahuje. Má rád míčové hry, tanec, běhání nebo třeba plavání?
  • Vidíte na něm nějaké fyzické předpoklady? Jaké má vaše dítě fyzické předpoklady? Je mrštné, silné, vytrvalé, má rádo rychlost nebo spíše preciznost? Zohledněte jeho fyzické dispozice a temperament.
  • Je spíše introvertní nebo extrovertní? Je vaše dítě spíše introvert nebo extrovert? Introvertní dítě se může cítit lépe v individuálním sportu, kde má prostor samo pro sebe, zatímco extrovert bude pravděpodobně preferovat týmové aktivity a kontakt s vrstevníky.
  • Kolik času a financí jste ochotni do sportu investovat? Myslete na to, že některé sporty jsou finančně a časově náročnější než jiné. Třeba takoví malí hokejisté mají brzké ranní tréninky ještě před školou. K tomu si připočtěte náklady v podobě hokejové výstroje, kterou budete muset pravděpodobně kupovat každý rok, protože z něj malý hokejista rychle vyroste. A důkladně zvažte, kolik času jste ochotni trávit na trénincích a zápasech? Můžete si dovolit případné vybavení a cestování?

 

Mějte vždy na paměti, že sportování u dětí je opravdu primárně o radosti z pohybu. Neupínejte se na myšlenku, že bude vaše holčička jednou vyhrávat Wimbledon. Nevyvíjejte na dítě tlak a zkuste najít trenéra, který děti pozitivně motivuje, ale zároveň je příliš netlačí do velkých výkonů. Tlak na výkon do sportování u dětí opravdu nepatří.
Zuzana Hejnová
I během sportu se můžete zranit. S životním pojištěním se ale nemusíte bát následků. Vyberte si to pravé:
  • bez investiční složky - rizikové pojištění
  • s pravidelnou investiční složkou
  • s dobrovolnou invetiční složkou (mimořádné pojistné)