Ženy běží nahoru po schodech



Rodičovská kontrola pro iPhone, iPad, Android i PC
 

Dnešní děti tráví stále více času online, ať už na mobilních telefonech, tabletech nebo počítačích. Digitální věk přináší nekonečné možnosti učení a zábavy, ale má i svá rizika. Rodiče by měli vědět, co jejich děti na mobilech dělají, na co se dívají a také mít pod kontrolou to, kolik času online tráví.

Se správnými nástroji a znalostmi můžete svým dětem pomoci vybudovat si zdravý vztah k technologiím a naučit je, jak se chovat bezpečně a zodpovědně online.

V tomto článku se podrobně podíváme na to, jak efektivně používat rodičovskou kontrolu na různých platformách – od iPhonů a iPadů po zařízení se systémem Android a klasické počítače. Ukážeme vám, jak nastavit systémy kontrol a omezení a jaké nástroje můžete použít, abyste měli přehled o tom, co vaše děti dělají a kolik času tráví online.

Apple nabízí integrované nástroje pro rodičovskou kontrolu, které fungují spolehlivě a rodičům umožňují monitorovat a omezit to, co jejich děti mohou dělat na iPhonech a iPadech.
Pro aktivaci rodičovské kontroly na Apple zařízení dítěte, je třeba aby i rodič měl IPhone, IPad či jiné zařízení firmy Apple. Je třeba mít aktivované Apple ID a dítě si přidat jako člena rodiny. Další nastavení je poměrně snadné.

1. Otevřete Nastavení: Začněte tím, že na vašem zařízení otevřete aplikaci Nastavení.

2. Přejděte na Čas u obrazovky: Vyhledejte a vyberte možnost 'Čas u obrazovky' (Screen Time).

3. Nastavte Čas u obrazovky: Apple vás provede procesem nastavení. Vyberte "Toto je zařízení mého dítěte" a postupujte dle instrukcí.

4. Omezení obsahu a soukromí: V sekci Čas u obrazovky vyberte 'Omezení obsahu a soukromí' a aktivujte je posunutím přepínače.

5. Vyberte omezení: Nyní můžete nastavit specifická omezení pro nákupy v iTunes a App Store, stažený obsah a soukromí. Můžete zde také zakázat instalaci a odinstalování aplikací nebo nastavit omezení pro reklamy.

Kromě vestavěných nástrojů Apple existují i třetí strany, které nabízejí další funkce a monitoring. Aplikace jako OurPact, Norton Family nebo Qustodio mohou poskytovat rozšířené možnosti sledování a správy.
Android nabízí několik možností, jak rodiče mohou monitorovat a kontrolovat digitální aktivity svých dětí. Tato sekce vás provede základními kroky k nastavení rodičovské kontroly na Android zařízeních a představí některé z populárních aplikací.
Google Family Link je aplikace od Google, která umožňuje rodičům spravovat účty a zařízení svých dětí. Postup nastavení je následující:

1. Stáhněte si aplikaci Google Family Link: Aplikaci najdete v Google Play Store jak pro rodiče, tak pro děti.

2. Vytvořte účet Google pro své dítě: Pokud vaše dítě již účet má, můžete tento krok přeskočit.

3. Propojte účet dítěte s vaším: Proveďte kroky v aplikaci, aby se účty propojily. To umožní spravovat aplikace, časy používání a další nastavení přímo z vašeho telefonu.

  • Správa aplikací: Family Link umožňuje schvalovat nebo blokovat jakékoli nově stažené aplikace na zařízení dítěte.
  • Nastavení limitů času: Můžete nastavit, kolik času může vaše dítě strávit s konkrétními aplikacemi nebo celkově na zařízení.
  • Filtrace obsahu: Nastavte filtry vyhledávání Google a omezte obsah, který může vaše dítě na internetu najít.
  • Správa nastavení prohlížeče: Můžete omezit přístup k určitým webovým stránkám a sledovat historii prohlížení.
  • Sledování polohy: Family Link také poskytuje možnost zobrazit aktuální polohu zařízení vašeho dítěte.
Snímek mozku
Pokud vám aplikace Google Family Link nebude vyhovovat, můžete si vybrat z řady dalších aplikací zdarma i placených. Stačí do Google Play zadat “parental control” a můžete vybírat. Oblíbené aplikace jsou například:
  • Qustodio: Nabízí rozsáhlé sledování a reporty aktivity.
  • Norton Family: Poskytuje nástroje pro sledování a ochranu online i offline.
  • KidLogger: Zaznamenává použití zařízení a umožňuje sledovat hovory a textové zprávy.
Windows nabízí integrované nástroje pro rodičovskou kontrolu, které rodičům umožňují sledovat a ovlivňovat, jak jejich děti používají počítač. V této sekci najdete průvodce nastavením těchto funkcí na Windows PC.
Nejprve musíte na webu Microsoft vytvořit rodinnou skupinu. Přidejte do ní účty vašich dětí, které pak můžete spravovat. Po přidání účtů do rodinné skupiny se ujistěte, že děti se přihlašují k Windows právě s těmito účty.
  • Ve Windows můžete nastavit, které aplikace a hry mohou vaše děti instalovat a spouštět. Tyto omezení můžete spravovat z vašeho Microsoft účtu online.
  • Nastavte požadavek na schválení pro jakékoli nákupy v Microsoft Store, což zahrnuje aplikace, hry i multimédia.
  • Můžete omezit, kolik času mohou vaše děti trávit na PC každý den. Tato omezení můžete nastavit pro jednotlivé dny v týdnu.
  • Sledujte, jaké aplikace vaše děti používají a jaké webové stránky navštěvují, díky sestavám aktivity dostupným ve vašem Microsoft účtu.
  • Nastavte, které webové stránky mohou vaše děti navštěvovat, a zabraňte přístupu k nevhodnému online obsahu.
  • Využijte funkce bezpečného vyhledávání, které pomáhá omezit výsledky vyhledávání na vhodný obsah pro děti.
Kromě vestavěných nástrojů Windows můžete využít i třetí strany:
  • Kaspersky Safe Kids: Nabízí nástroje pro správu času u obrazovky, sledování sociálních sítí a polohy.
  • Net Nanny: Poskytuje silnou filtrační technologii a management obsahu.
  • Qustodio: Aplikace známá svou intuitivní kontrolní tabulí a detailními sestavami o aktivitě.
Další účinný způsob, jak monitorovat a omezit internetovou aktivitu na všech zařízeních, která jsou připojena k vaší domácí síti je nastavení rodičovské kontroly přímo na routeru. Ne všechny routery ale podporují pokročilé funkce rodičovské kontroly. Při nákupu nového routeru hledejte modely, které explicitně nabízejí tuto funkci, jako jsou například některé modely od Netgear, Asus, nebo TP-Link.
Pro nastavení rodičovské kontroly budete potřebovat přístup do administračního rozhraní routeru. Do adresního řádku je třeba zadat IP adresu vašeho routeru, kterou najdete napsanou v návodu nebo přímo na zařízení. Tato adresa je často 192.168.1.1 nebo 192.168.0.1.
V administračním rozhraní vyhledejte sekci pro nastavení rodičovské kontroly (někdy označovanou jako „Parental Controls“ nebo „Access Restrictions“). Následně můžete nastavit pravidla pro blokování nebo povolení specifických webových stránek, omezení přístupu k internetu v určité časy, a dokonce i blokování klíčových slov.
Můžete použít i další nástroje, které možnosti rozšiřují. Jde například o aplikaci OpenDNS, která nabízí možnost nastavit rodinné filtry na úrovni DNS, což blokuje nevhodné webové stránky na všech zařízeních v síti.
Kontrola na úrovni routeru znamená, že všechna zařízení připojená k vaší síti budou podléhat nastaveným pravidlům, včetně smartphonů, tabletů, počítačů a dokonce i herních konzolí.
Nastavení provedete pouze jednou na routeru, což znamená, že nemusíte instalovat a spravovat software na jednotlivých zařízeních.

I když IT asistence od Allianz neposkytuje podporu při nastavování rodičovské kontroly, může vám výrazně usnadnit řešení jiných technických problémů.

Pokud potřebujete pomoc s připojením bezdrátových sluchátek k notebooku, instalací e-mailové schránky na nově zakoupený telefon, zprovozněním set top boxu, nastavením nového hesla na Wi-Fi, nebo umožněním tisku z tabletu, tým IT asistence je tu, aby vám ulehčil práci.

IT asistence od Allianz vám tak umožní soustředit se na rodinu a práci, zatímco technické záležitosti necháte na odbornících.

V digitálním světě, ve kterém naše děti rostou, je rodičovská kontrola nejen užitečná, ale často i nezbytná pro jejich bezpečnost. Nastavení omezení a monitorování aktivit na zařízeních, které používají, nám umožňuje chránit je před nežádoucím obsahem a potenciálními online hrozbami, zatímco jim dáváme prostor pro učení a rozvoj.
Použití rodičovských kontrol na iPhonech, iPadech, Android zařízeních nebo Windows PC nám dává možnost, jak přizpůsobit ochranu potřebám našich dětí v závislosti na jejich věku, zralosti a konkrétním chování. Věnujte čas nastavení těchto nástrojů a pravidelně je aktualizujte a přizpůsobujte, aby odpovídaly měnícím se technologickým trendům a rostoucím potřebám vašich dětí.
Rodičovská kontrola je soubor nástrojů a nastavení, které rodičům umožňují monitorovat a omezit obsah, přístup a činnosti jejich dětí na digitálních zařízeních.
Nastavení rodičovské kontroly pomáhá chránit děti před nevhodným online obsahem a dalšími riziky spojenými s pohybem na internetu, zároveň umožňuje rodičům udržet přehled o tom, jaké aplikace a weby jejich děti používají.
Pro nastavení rodičovské kontroly na zařízeních Apple otevřete Nastavení, přejděte na Čas u obrazovky a sledujte kroky pro aktivaci omezení obsahu a soukromí.
Pro Android zařízení jsou populární aplikace jako Google Family Link, Qustodio a Norton Family, které nabízejí rozsáhlé možnosti monitorování a správy.
Ano, mnohé moderní routery umožňují nastavení rodičovské kontroly přímo z jejich administračního rozhraní, což umožňuje omezit přístup k internetu pro všechna zařízení připojená k vaší domácí síti.
Doporučuje se alespoň jednou za půl roku přezkoumat a případně aktualizovat nastavení rodičovské kontroly, aby odpovídalo měnícím se potřebám a chování vašeho dítěte a novým technologickým trendům.