Alexander Choupenitch - fleretista




Alexander Choupenitch:
Medaile jsou druhotné, sport ze mě
udělal lepšího člověka

 

Allianz jistí olympijské a paralympijské hnutí jako globální pojišťovací partner od roku 2021 až do roku 2028. S nadcházející Olympijskými hrami Paříž 2024 jsme vyzpovídali našeho ambasadora Alexe Choupenitche. Bavili jsme se o jeho vnitřní motivaci a o tom, co jej neustále pohání směrem kupředu.
Alexander Choupenitch
  • Profesionální fleretista a raper
  • Bronzový medailista z Olympijských her Tokio 2020
  • Bronzový medailista z Mistrovství Evropy 2024
Fleret je jedna ze 3 disciplín sportovního šermu. Ale řekl bych, že si spíš vybral mě. Začínal jsem se šermem v Sokole v Brně a tam děti začínaly právě u fleretu. Byl jsem hodně aktivní dítě, měl jsem spoustu energie, mamka mě zaměstnávala všemi sporty. To, že mě tak fleret chytl, byla spíš náhoda. Je ale pravda, že máme tuhle disciplínu trochu v rodině, což mohlo hrát taky roli.
Myslím si, že si lidé dokáží spojit sportovní šerm s mým jménem. Zaregistroval jsem, že pak v září přišlo i více dětí na tréninky. Těžko říct, jestli se podařilo děti u fleretu udržet, přiznám se, že do toho nevidím, protože jsem prakticky celý rok mimo republiku. Ale celkově si myslím, že je fleret známější. Věřím, že po letošních olympijských hrách půjde šerm opět nahoru.

Sportovní šerm v Česku není tak velký. Veřejnost jej má spojený s historickým šermem, kde jde ale spíše o divadlo než o sport. Nejčastěji asi posloucháme, že jsme včelaři v kukle. Také, že používáme meč.

Někteří považují sportovní šerm za nenáročný sport. Takovým lidem ale rád sportovní šerm představím. Sám jsem si několik sportů osahal, dokážu objektivně zhodnotit, že je sportovní šerm opravdu náročná disciplína.

Alex Choupenitch
Fleret je extrémně náročná disciplína. Musíte skloubit svou fyzickou, ale i mentální přípravu. A zároveň jej musíte zvládnout i technicky.

Člověk musí všechny úkony udělat technicky skoro perfektně, aby se trefil tam, kam potřebuje. K tomu se samozřejmě pohybujete ve velmi vysokých tepech. A ještě se celý zápas děje opravdu rychle, musíte se soustředit, myslet dopředu a zvládat dělat rychlá rozhodnutí ve vteřině.

V hlavě jedete zrychlený šachový zápas. Nemůžete čekat, co udělá soupeř, musíte předvídat. Snažíte se ho dostat pod tlak, abyste dokázali využít během milisekundy svou jedinečnou šanci na zásah.

Důležitou složkou je určitě mentální příprava, jak si nastavit svůj vnitřní svět tak, abyste byli připravení. Musíte být uvolnění, ale zároveň soustředění. Nastavíte své vnitřní prostředí tak, jak potřebujete, mnohem snadněji, když se na závody připravujete i mentálně.

Na šermu miluju, že v něm můžu pořád růst. Každý rok mám pocit, že už toho o něm hodně vím. Ale vždycky se vaše znalosti dají prohlubovat. Baví mě nekončící proces učení.
Moje životní motivace? Pokusit se stát nejlepším v tom, co dělám. Dokud to tak cítím a mám stále pocit, že se ještě mám co naučit, chci jít dál.
Překážek bylo hodně. Celý život jsem musel cestovat do zahraničí za soupeři na stejné nebo vyšší úrovni, se kterými bych mohl trénovat. Momentálně nemám ani oficiálního trenéra. Ale v konečném důsledku vím, že přesně tyhle překážky ze mě dělají silnější osobnost. Možná i díky tomu jsem dokázal to, co jsem dokázal. 
Naše problémy jsou pro nás ty největší. Ale musíme si uvědomit, že si každý z nás řeší nějaký problém. Každý máme starosti, problémy. A když si tohle člověk uvědomí, tak zjistí, že jeho problém vlastně není tak velký. Pokud se samozřejmě nebavíme o zdraví, o rodině.

100%. Sport a život jsou pro mě propojené věci. To, co se člověk naučí ve sportu, aplikuje v životě a stejně tak naopak. Jsou to principy, které můžeme využívat na všechno.

Proto si myslím, že je strašně důležité vést děti ke sportu. Můžou si ze sportu vzít strašně moc věcí pro budoucí život. Pro rodinu, pro chování v kolektivu, ale i pro své mentální nastavení, pro pracovní nastavení, ale také pro přístup ke svému tělu a zdraví. Je to všechno propojené.

Tlak úplně nevnímám, vnímám spíš zodpovědnost a uvědomuji si důležitost turnaje, na který se snažím co nejlépe připravit.

Jsem celoživotně motivovaný tak, že chci sám sobě ty věci dokazovat. To, že jsem se na třetí olympiádu kvalifikoval, představuje samo o sobě velký úspěch. Pro jednotlivce z Evropy je už samotná kvalifikace opravdu extrémně těžká. Jsem moc rád, že jsem mohl celou tu cestu směrem ke kvalifikaci zažít. Vydal jsem ze sebe to nejlepší, až na posledních turnajích jsem si vybojoval kvalifikační místo na Olympijské hry 2024 Paříž.

Vnímám to jako extra bonus, že můžu znovu řešit, že nemám s kým šermovat, že musím hledat cesty, jak být co nejlépe připravený. Zároveň vím, že udělám všechno proto, abych byl v ten den připravený vydat ze sebe maximum. 

Vezměte si, že máte jeden den v životě, kdy můžete dokázat velké věci. Nikoho nebude zajímat, ze jste se špatně vyspali. 

Olympijských her za život moc není. Pokud jste dobrý fleretista, tak jedna. Pokud jste extrémně dobrý, tak dvě, tři. Nemáte moc pokusů dokázat něco velikého. Ale protože si tohle moc dobře uvědomuju, tak tam nechám opravdu všechno.

Konečný výsledek vlastně ani tak neřeším. Když nechám všechno v přípravě, tak vím, že jsem schopný udělat velké věci. Nicméně, k dobrému výsledku potřebujete i trochu štěstí. Faktorů, které výsledek ovlivňují, je strašně moc. Co ale můžu ovlivnit, je samotná příprava a můj přístup k celému turnaji.

Cestovní pojištění oceníte třeba v případě, když váš kufr doletí do jiné destinace, než ve které jste přistáli vy. Nezapomeňte si proto vždy před dovolenou sjednat některý z našich 3 základních balíčků.

Rozhodně to neznamená, že nebývám nervózní. Budu nervózní. Šerm je ve Francii velká věc. Na vyprodaném stadionu na vás bude koukat 8 000 diváků. Budu zdravě nervózní, protože mi na tom zaleží, fleret miluju a chci v ten den předvést to, co jsem během tréninků natrénoval.

V rámci turnaje nás bude 37. Jeden z těch 37 to vyhraje. A já jsem mezi nimi. Je super být mezi 37 nejlepšími fleretisty na světě.

Přišlo mi strašně sympatické, že do mě Allianz vložila důvěru ještě předtím, než jsem se kvalifikoval na Olympijské hry Tokio 2020. V té době probíhala ještě pandemie, nebyly závody, nikdo nevěděl, jak to bude. Měl jsem jeden závod, který jsem musel vyhrát a tím jsem se kvalifikoval.

To, že mi Allianz věřil, mi nalilo krev do žil. Dalo mi to vnitřní klid, že i když kvalifikace nedopadne, bude to v pohodě. Allianz mi kryje záda. Člověk je pojištěný z toho důvodu, aby se mu nic nestalo. Podporuje i můj kemp, který dělám pro mladé šermíře z celého světa. Naše partnerství jsme propojili do všeho, co dělám a to mě moc baví.