Zbyněk Sýkora




Zbyněk Sýkora:
Sport je jenom jeden


 

Allianz jistí olympijské a paralympijské hnutí jako globální pojišťovací partner od roku 2021 až do roku 2028. S nadcházejícími paralympijskými hrami jsme proto vyzpovídali Zbyňka Sýkoru, předsedu Českého paralympijského týmu. Co pro něj znamená, že sport je jenom jeden?
Zbyněk Sýkora
  • Předseda Českého paralympijského výboru
  • Spolumajitel firmy Ultina, která vyrábí špičkové sportovní vozíky na míru
  • Aktivní a úspěšný paraplegik – závodně hrál basket, florbal a teď badminton

Kandidaturu do čela Českého paralympijského výboru jsem přijal hlavně z toho důvodu, že mám z této pozice šanci něco pro para sportovce změnit. Jsem 23 let na vozíku, paradoxně hned po úraze jsem začal sportovat. Od té doby se sport stal středobodem mého světa. Sport je mou součástí ve všech ohledech mého života.

Teď už jsem v čele ČPV téměř 3 roky a stále ve mně je touha měnit věci k lepšímu. Stále se považuji především za sportovce a díky této pozici mám možnost říkat a sdílet s ostatními svůj názor – a to je můj hlavní motiv. A chci být také neustále v kontaktu se sportovci a se sportem jako takovým.

Sport je jenom jeden. Para sport tvoří úplně stejné emoce, bez rozdílu. Naším cílem je začlenit para sport do běžného sportovního prostředí.
Určitě. Sport ze mě udělal, v jistém slova smyslu, lepšího člověka. Před nehodou jsem vedl spíše usedlý život, necestoval jsem, neměl jsem příliš velké ambice. Prostřednictvím sportu jsem získal rozhled. Začal jsem dělat atletiku, dostal jsem se do reprezentace a najednou jsem začal cestovat na soustředění a závody. Objevil jsem v sobě touhu se zlepšovat, ale také poznávat nové země, lidi – společně jsme se navzájem motivovali a překonávali sami sebe.
Zuzana Hejnová

Mám v sobě touhu měnit věci k lepšímu a to se propisuje do všech aktivit, kterým se věnuji.

S firmou Ultina to bylo tak, že jsme na začátku vlastní sportovní kariéry zjistili, že potřebujeme kvalitní sportovní a individuálně vyrobené vozíky, které ale nikdo takto nevyráběl. Tak jsme si řekli, že si je sami vyrobíme. A najednou jsme stavěli vozíky pro další a další sportovce. Aktuálně vyrábíme vozíky prakticky do celého světa nebo minimálně do celé Evropy.

Teď se ale soustředím především na mou práci v rámci ČPV, mám rodinu a v neposlední řadě jsem taky ještě pořád aktivní sportovec. Celý život jsem hrál basketbal a florbal, teď mě nejvíce nabíjí badminton. Nedokážu si představit, že bych jen seděl v saku a povídal a vysvětloval. Po práci si rád zajdu na trénink nebo jedu s kamarády na turnaj.

Mám štěstí na dobré lidi. Obklopuji se lidmi, kterým můžu věřit. Jedeme na pozitivní vlně, každý problém probereme. Je to pro nás příležitost ke změně.

Řekl bych, že to budou strachy z neznáma. Široká veřejnost je někdy trochu v rozpacích, jak se k lidem s handicapem chovat, jak s nimi mluvit.

Pak se můžeme bavit o financování para sportu. Osobně si myslím, že bychom si zasloužili lepší a rychlejší financování. Jde o to, že speciální vybavení je opravdu nákladné. Třeba karbonový závodní handbike (speciálně upravené kolo na ruční pohon) stojí půl milionu korun, to si prostě jen tak někdo bohužel nemůže dovolit. Proto jsou i ty finance důležité, abychom mohli podpořit nadané para sportovce.

Zuzana Hejnová
Allianz for Life

Díky projektu Allianz for Life pomáháme měnit svět k lepšímu. Třeba společně s neziskovou organizací Černí koně pomáháme financovat výrobu handbiků pro děti s omezenou mobilitou. Dětské handbike přitom před několika lety nikdo v ČR nevyráběl.

Společně dětem předáváme svobodu, nezávislost, ale také lásku ke sportu. Protože sport je opravdu jenom jeden.

Určitě jsme všichni srdcaři. Každý z nás do toho na začátku dával čas, peníze, dělal to z čisté lásky do sportu a dopředu nás hnal nejenom výkon, ale touha po zlepšení fyzické i mentální kondice.

Nicméně, co se týče vrcholové reprezentace – třeba účastníci paralympiády, tak ti svůj sport dělají velmi často profesionálně, ale jde opravdu o pár desítek para sportovců. Patří mezi ně třeba David Drahonínský nebo Arnošt Petráček.

Dokážu si ale představit, že by finanční podpora mohla být lepší a mohlo by na ni dosáhnout také více našich úspěšných para sportovců. Ale to je takový nekonečný boj, který na půdě ČPV samozřejmě nikdy nevzdáme.

Máme skvělé lukostřelce, cyklisty, hráče stolního tenisu nebo vynikající plavce. Český para hokej letos taky zaválel a získal si i velkou dávku pozornosti široké veřejnosti.
Zuzana Hejnová

Každý sportovec se chce dostat na takovou vrcholnou akci. Chce si užít to zázemí, zažít tu atmosféru, zasportovat si s těmi nejlepšími na světě. Je to zážitek na celý život.

Nicméně, těším se, až uvidím sebevědomé sportovce a jejich rozzářené tváře. A nemusí jít jen o medaile. Sportovec je šťastný i z toho, že si posunul své sportovní maximum a zase o kousek překonal sám sebe. Na to se fakt těším, že to s nimi můžu prožít.

Paralympijské hry letos slibují velkou show v podobě zahajovacího ceremoniálu. Má prý trvat 6 hodin. Očekává se velká přehlídka plná vizuálních efektů. Bude to prostě multikulturní akce, kterou zažijete jen jednou za život.

Allianz nám pojišťuje úspěch. 😊 Nemůžeme se spoléhat jen na finance ze svazu a od státu. Vážíme si, že jeden z podpůrných sloupů Českého paralympijského výboru tvoří právě Allianz.

Jsme moc rádi, že se naše světy propojují. ČPV dokonce sídlí v Praze ve stejné budově. Allianz žije sportem, my si toho vážíme a společně se snažíme vymyslet, jak se můžeme propojit. Máme třeba společné paralympijské dny v jídelně a mnoho dalších projektů.

Velký rozdíl podle mě dělá to, v jaké kondici byla maminka před těhotenstvím.

Obecně ale určitě nikam nespěchejte, dejte tomu čas. Osobně jsem si myslela, že se do kondice dostanu rychleji. Musím říct, že moje první popoběhnutí po porodu bylo dost tragické a bála jsem se, že už nikdy nic neuběhnu. Pak jsem se ale překvapivě dostala zpátky do kondice docela rychle.

Mě samotnou ale překvapilo, jak moje tělo během mateřství funguje. Třeba v posilovně zvedám pomalu stejné váhy jako před porodem, jsem na velmi podobné úrovni – asi to budou ty mateřské hormony. My mámy jsme prostě super-ženy, které to zvládají opravdu hodně.

Není to konec. Ano, je to velká změna, budete muset ve svém životě udělat spoustu úprav, ale všechno se dá zvládnout. Nebojte se a berte to jako nový začátek. Existujeme ve vyspělé době, ve které můžeme žít v podstatě s jakýmkoliv problémem plnohodnotný život a být aktivním článkem komunity.
Žena s telefonem v ruce
Díky spolupráci s Allianz je Český paralympijský výbor pojištěný i během Paralympijských her. Pokud se i vy chystáte do zahraničí, nezapomeňte si včas sjednat cestovní pojištění. Můžete si vybrat
ze 3 základních balíčků přesně podle toho, jak potřebujete.