Zuzana Hejnová: Bez proher nejsou výhry

 

Allianz jistí olympijské a paralympijské hnutí jako globální pojišťovací partner od roku 2021 až do roku 2028. S nadcházející olympiádou jsme proto vyzpovídali naši ambasadorku Zuzanu Hejnovou. Přečtěte si, jak benefituje ze své sportovní kariéry v běžném životě.
Zuzana Hejnová
  • Bývalá profesionální atletka na 400 m překážek
  • Stříbrná medailistka z Olympiády 2012 v Londýně
  • Drží český rekord 52.83 s na 400 m překážek
  • Spoluzakladatelka sportovní akademie HESU
Je to náročné, ale pořád jsem především máma. Musíme se střídat s partnerem, babičky máme daleko a naše logistika je náročná – společný sdílený kalendář nás dennodenně zachraňuje. Na druhou stranu si nedokážu představit, že bych byla s malým jen doma. Měla jsem to tak rok a popravdě jsem se už trošku nudila. Jsem šťastná, že všechny tyto role zvládám skloubit dohromady.

Říká se, že je to nejtěžší atletická disciplína. Běh na 400 m překážek se považuje za nejdelší sprint. Běžíte celou dobu naplno, a ještě musíte překonávat překážky. Atlet v sobě musí skloubit rychlost a vytrvalost, abyste dokázali běžet dlouho rychle. Do toho ale musíte umět techniku přeběhu přes překážky, a ještě musíte mít rytmus v těle.

Není to jen o rychlém běhu, ale musíte tu disciplínu i technicky zvládnout – vnímat dobře rytmus je podle mě klíčové.

Jóga - otec s dcerou
„Častokrát se mi stalo, že jsem závody přepálila a skončila jsem čtvrtá. Ale člověk si musí v sobě srovnat, že bez proher nejsou výhry. K tomu nejlepšímu vede vždycky trnitá cesta. “
Bylo hrozně důležité být hlavou stále pozitivně nastavený. Nejtěžší na tom zranění pro mě představoval vlastně až samotný návrat. První tréninky musely být opravdu opatrné, 3 měsíce jsem chodila jen o berlích. Do závodů jsem se vracela hůř, přestože mi to na tréninku už běhalo, ale v závodě ne. Naštěstí se to pak zlomilo a já mohla pokračovat ve své sportovní kariéře.
Jeden neopatrný krok a úraz je na světě. #jsmesvami i během sportování, naše životní pojištění platí i na úrazy způsobené běháním. U běhu nevyžadujeme žádné speciální připojištění bez ohledu na úroveň, na jaké běh provozujete.
Díky sportu je člověk zocelený. Když chcete něco dokázat, nesmíte se vzdávat. Musíte si jít pořád za svým do posledního dechu a to podle mě platí i v životě. Když si člověk něco umane, musí si za tím jít.
A sport vás přesně naučí být cílevědomý a pracovitý – což se hodí v životě obecně. Žádná překážka vás nepoloží, prostě se zvednete, zabojujete a jdete dál.
„Když chcete něco dokázat, nesmíte se vzdávat. Musíte si jít pořád za svým do posledního dechu.“

Vyznávám názor, že pohyb je život. Dokud se hýbeme, tak žijeme. Jasně, valná většina dětí, které nám projdou pod rukama, se nestane vrcholovými sportovci. Ale myslím si, že každé dítě by si mělo pohyb zamilovat.

Sport prostě patří k životu. V HESU jim chceme pohyb představit hravou formou. Předáváme jim, že budou mít díky fyzické aktivitě dobrou náladu, ale také nové kamarády, se kterými je spojuje láska k danému sportu.

Sportovní akademie HESU
Založila ji Zuzana Hejnová společně s kamarády v roce 2014. Zaměřují se na sportovně-pohybové kroužky pro děti od 5 let. Kladou důraz na zdravý a přirozený pohyb. Učí děti, jak se přirozeně zdravě hýbat. HESU nabízí také běžecké tréninky pro jednotlivce nebo celé firmy. A můžete s nimi také několikrát do roka vyrazit na sportovní kempy pro nadšené sportovce – nejenom děti, ale také dospělí a celé rodiny.

Musím říct, že momentálně trénuju kvůli nedostatku času už spíše zřídka. Ale na hobby běžcích mě baví právě ta oddaná láska ke sportu. Samozřejmě, profesionální sportovce to taky musí bavit, ale už je to pro vás práce – když zrovna nemáte chuť na trénink, tak prostě musíte.

Ale tihle hobíci jsou tak zapálení, že ikdyž je něco bolí, tak jdou. Líbí se mi na nich, že díky zapálení často makají pomalu víc než někteří vrcholoví sportovci – vezměte si, že kromě tréninku musí stíhat práci, rodinu a další povinnosti.

Nejsem trenérka jako taková, ale vedoucí sekce sprintu a překážek. Netrénuju naše sportovce, ale mám pod sebou trenéry a jejich svěřence. Je to spíše manažerská činnost, jsem taková spojka mezi sportovci, trenéry a mezi atletickým svazem. Chci co nejvíce sportovcům pomáhat a usnadňovat jim cestu, aby se mohli plně soustředit jen na svůj výkon. 

Velký rozdíl podle mě dělá to, v jaké kondici byla maminka před těhotenstvím.

Obecně ale určitě nikam nespěchejte, dejte tomu čas. Osobně jsem si myslela, že se do kondice dostanu rychleji. Musím říct, že moje první popoběhnutí po porodu bylo dost tragické a bála jsem se, že už nikdy nic neuběhnu. Pak jsem se ale překvapivě dostala zpátky do kondice docela rychle.

Mě samotnou ale překvapilo, jak moje tělo během mateřství funguje. Třeba v posilovně zvedám pomalu stejné váhy jako před porodem, jsem na velmi podobné úrovni – asi to budou ty mateřské hormony. My mámy jsme prostě super-ženy, které to zvládají opravdu hodně.

Zuzana Hejnová
I během sportu se můžete zranit. S životním pojištěním se ale nemusíte bát následků. Vyberte si to pravé:
  • bez investiční složky - rizikové pojištění
  • s pravidelnou investiční složkou
  • s dobrovolnou invetiční složkou (mimořádné pojistné)