Ženy běží nahoru po schodech



Vzdělávací aplikace pro děti
 

V posledních letech jsme byli svědky revoluční změny ve způsobu, jakým se děti učí a vnímají svět kolem sebe. Díky rozvoji digitálních technologií se otevírají nové možnosti pro interaktivní a zábavné učení
V tomto článku se podíváme na několik inovativních aplikací, které mění tradiční vzdělávací metody a nabízejí dětem i rodičům nové způsoby, jak prozkoumávat svět vědy, matematiky nebo se naučit základy programování. Podíváme se ale i na nevýhody vzdělávacích aplikací, které je také třeba brát v potaz.
Přestože ty nejmenší děti by ideálně neměly používat telefony a tablety vůbec, lze pár aplikací přeci jen doporučit. 

Aplikace "České výukové kartičky" od PMQ Software je nástroj určený primárně pro výuku a procvičování názvů barev, zvířat, hudebních nástrojů a podobně a je vhodná pro děti od 4 let. Prvních pět lekcí je zdarma a další za mírný poplatek.

Platforma: IoS

Pro děti od 4 let

Hravá aplikace, kde děti poznávají různá zvířata, jejich zvuky a základní charakteristiky prostřednictvím interaktivních her.

Platforma: Android

Pro děti od 1 roku

Aplikace nabízí interaktivní způsob, jak se učit o zvířatech prostřednictvím hry a zábavy. Aplikace zahrnuje různé aktivity, jako je vybírání správných barev pro černobílé obrázky, hádání druhů zvířat, zjišťování jejich přirozeného prostředí, nebo poslech zvuků, které vydávají.

Platforma: IoS

Sada aplikací Bimi Boo od stejnojmenného vývojářského studia je interaktivní vzdělávací platforma určená pro děti ve věku od 2 do 8 let. Aplikace nabízí řadu her a aktivit navržených tak, aby podporovaly raný vývoj dětí v oblastech, jako jsou logické myšlení, poznávání barev, tvarů a čísel a základy čtení a matematiky.

Platforma: Android a IoS

Pro děti od 2 let

Aplikace Mluvídek je určena pro rozvoj jazykových schopností u dětí. Cílí především na předškolní věk a raný školní věk. Aplikace nabízí řadu interaktivních cvičení a her, které jsou zaměřeny na rozvoj slovní zásoby, porozumění mluvenému slovu, gramatiky a schopnosti vyjadřování. Pomocí vizuálně atraktivních a zábavných aktivit se děti učí nová slova, fráze a jazykové struktury.

Mluvídek může obsahovat různé úrovně obtížnosti, přizpůsobené věku a jazykovému pokroku dítěte. Aplikace často zahrnuje postavičky a motivy, které jsou pro děti přitažlivé, aby udržely jejich pozornost a zvýšily jejich motivaci k učení. Vedle samotných jazykových dovedností může aplikace podporovat i další oblasti rozvoje, jako je logické myšlení a řešení problémů.

Platforma: IoS - navrženo pro tablet

Vhodné pro děti od 2 let

Snímek mozku

Khan Academy je populární vzdělávací platforma, která poskytuje uživatelům bezplatný přístup k široké škále kurzů pokrývajících matematiku, vědu, ekonomiku, umění a další předměty. Vytvořena byla Sal Khanem s cílem poskytnout kvalitní vzdělání komukoli, kdekoli. Obsahuje tisíce videolekcí, které jsou doprovázeny interaktivními cvičeními a nástroji pro sledování pokroku, což učitelům a studentům umožňuje monitorovat vývoj učení.

Khan Academy je také známá svou snahou o inovace ve vzdělávání, včetně zavádění nových technologií a metodik, které pomáhají zlepšovat vzdělávací proces. Platforma je dostupná na webu a přes mobilní aplikace.

Platforma: Android a IoS

Vhodné pro děti i dospělé

Code Land je vzdělávací aplikace navržená pro děti, která je naučí základy programování a logického myšlení prostřednictvím interaktivních her. Aplikace učí děti programovat tím, že je nechá řešit problémy pomocí vizuálních programovacích bloků, což je zjednodušená forma programování.

V Code Land si děti mohou vytvářet vlastní herní úrovně, animace a interaktivní příběhy, čímž si osvojují základní koncepty programování jako jsou cykly, podmínky a proměnné. Aplikace je navržena tak, aby byla přístupná a zábavná, s postupným zvyšováním obtížnosti, což dětem umožňuje učit se vlastním tempem.

Platforma: Android a IoS

Vhodné pro děti od 4 let

Aplikace Brilliant se zaměřuje na aktivní učení v oblastech matematiky, vědy a informatiky prostřednictvím řešení interaktivních problémů. Brilliant nabízí kurzy, které pokrývají široké spektrum témat od základní algebry až po pokročilou kvantovou mechaniku a počítačové programování. Každý kurz je strukturován do modulů s postupným zvyšováním obtížnosti, což umožňuje postupovat ve svém vlastním tempu a stavět na již získaných znalostech.

Platforma: Android a IoS

Vhodné pro děti i dospělé

Photomath je velice oblíbená aplikace určená k pomoci uživatelům s matematikou prostřednictvím skenování matematických problémů pomocí fotoaparátu telefonu. Po naskenování příkladu aplikace nejenže poskytuje okamžité řešení, ale také krok za krokem vysvětluje postup, jak k danému řešení dojít. Tato funkce je velmi užitečná pro studenty na všech úrovních vzdělávání, od základní školy až po univerzitu, a nabízí podporu pro širokou škálu matematických disciplín včetně aritmetiky, algebry, trigonometrie, derivací a integrálů.

Platforma: Android a Ios

Vhodné pro děti i dospělé

Vzdělávací aplikace mohou být skvělým nástrojem pro podporu dětského učení, ale je důležité je používat s rozmyslem. Rodiče by měli pečlivě vybírat aplikace, stanovit jasná pravidla pro jejich používání a dbát na to, aby děti měly vyvážený rozvrh aktivit.

Výhody

  • Aplikace často využívají animace, zvuky a hry, které dětem učení zpříjemňují a motivují je k dalšímu zkoumání.
  • Mnohé aplikace umožňují přizpůsobit obsah a tempo učení individuálním potřebám a schopnostem každého dítěte.
  • Vzdělávací aplikace jsou dostupné kdykoli a kdekoli, což umožňuje dětem učit se i mimo školu.
  • Aplikace pokrývají široké spektrum předmětů, od matematiky a jazyků až po přírodní vědy a umění.
  • Používání aplikací pomáhá dětem osvojit si základní digitální dovednosti, které jsou v dnešním světě nezbytné.
  • Mnohé aplikace podporují rozvoj paměti, logického myšlení, kreativity a dalších kognitivních funkcí.
  • Aplikace poskytují okamžitou zpětnou vazbu, což dětem umožňuje sledovat svůj pokrok a cítit se úspěšně.
  • Vzdělávací aplikace pro děti se hodí například během dlouhých cest, kdy chcete dítě zabavit něčím více smysluplným, než je hraní běžných počítačových her.

Nevýhody 

  • Příliš dlouhé trávení času u obrazovky může vést k sedavému způsobu života, problémům se zrakem a narušení spánku. 
  • Nadměrné používání aplikací může omezit reálnou sociální interakci s ostatními dětmi.
  • Děti mohou zanedbávat jiné důležité činnosti jako čtení knih, hraní si venku nebo koníčky.
  • Není vždy snadné najít aplikace, které jsou skutečně vzdělávací a zároveň bezpečné. Některé aplikace mohou obsahovat nevhodné reklamy nebo obsah, který není vhodný pro děti.
  • Mnoho kvalitních vzdělávacích aplikací je placených a některé nabízejí možnost provádět další nákupy přímo v aplikaci, což může vést k nechtěným výdajům.

Nedávná studie Hongkongské univerzity, která analyzovala třiatřicet studií, zjistila, že digitální technologie mají významný vliv na strukturu a funkce dětských mozků. Vědci zaznamenali, že vystavení obrazovkám může dlouhodobě změnit prefrontální kůru, která je klíčová pro schopnosti jako plánování a řešení problémů. Některé studie naznačují, že nadměrné používání tabletů a videoher může zhoršovat pozornost a kognitivní funkce.

Na druhou stranu výzkum ukázal, že digitální technologie mohou v určitých případech zlepšit koncentraci a učení, zejména díky změnám v čelním mozkovém laloku. Přesto vědci varují před unáhlenými závěry a doporučují rodičům hledat vyvážené a inovativní způsoby, jak děti vést k bezpečnému používání digitálních technologií.

Děti dnes tráví stále více času s různými zařízeními, ať už jde o tablety, telefony nebo počítače. Proto je důležité nejen vybírat kvalitní vzdělávací aplikace, ale také zajistit, že technologie v domácnosti fungují bez problémů. Allianz přichází s novou službou IT asistence, která je součástí pojištění majetku MůjDomov.

Ať už potřebujete připojit bezdrátová sluchátka k tabletu, pomoci s nastavením novém telefonu, změnit heslo na Wi-Fi nebo nastavit tisk z tabletu, IT specialisté Allianz jsou tu pro vás. Tím, že se postarají o hladké fungování technologií, můžete vy i vaše děti plně využívat potenciál vzdělávacích aplikací bez zbytečných starostí.

V dnešní době, kdy se digitalizace stále více dotýká všech oblastí našeho života, je důležité si uvědomit, jaký potenciál vzdělávací aplikace nabízejí pro rozvoj našich dětí. Aplikace popsané v tomto článku nabízejí širokou škálu nástrojů, od podpory základního vzdělávání přes výuku jazyků až po rozvoj matematických a programovacích dovedností. Nicméně, jak ukazují diskutované nevýhody, je klíčové najít správnou rovnováhu mezi digitálním a reálným světem.

Rodiče by měli být vždy v první linii, když jde o výběr kvalitního obsahu a stanovení limitů pro používání těchto aplikací, aby se zabránilo jejich negativním dopadům na fyzické zdraví a sociální dovednosti dětí. S rozumným používáním a průvodcem v podobě rodičů mohou vzdělávací aplikace skvěle doplnit tradiční formy učení a přispět k tomu, aby bylo učení zábavné, interaktivní a efektivní. V konečném důsledku nám jde o to, aby naše děti vyrostly v dobře vybavené, zvídavé a schopné jedince, kteří dokážou využít nejlepší z obou světů.