Stavební jeřáby



Co se změní s novým stavebním zákonem
 

Nový stavební zákon přináší zásadní změny v povolovacím řízení. Zásadní inovací je zavedení centrálního online portálu pro stavebníky, kde lze získat veškerá potřebná povolení. Stavební úřady budou muset vydat stavební povolení pro rodinné domy do 30 dnů, pro ostatní stavby do 60 dnů. 
Důležitou novinkou je také zavedení jednotného environmentálního stanoviska, které zjednoduší hodnocení vlivů stavby na životní prostředí. Stavební úřady budou mít navíc možnost si potřebná povolení od jiných orgánů vyžádat samy, což celý proces urychlí.

S přijetím nového stavebního zákona, který vstoupil v platnost 1. července 2024, došlo k několika významným změnám, které by měly celý proces zásadně usnadnit:
 

  • Proces stavebního řízení se přesune do online prostředí pomocí Portálu stavebníka a dalších systémů, přičemž stavebníci si mohou některé dokumenty odevzdat i v papírové formě.
  • Nová právní norma stanovuje přesné termíny pro vydání stavebního povolení. U jednoduchých staveb jako jsou rodinné domy to bude do 30 dnů od podání žádosti, u ostatních staveb do 60 dnů. Stavební úřad může v obou případech lhůtu prodloužit o dalších 60 dnů.
  • Nově bude v rámci jednoho řízení probíhat hodnocení stavby jak z pohledu jejího umístění, tak z hlediska povolení její realizace.
  • Pokud stavebník nepřiloží k žádosti potřebná povolení od příslušných orgánů, stavební úřad si je opatří sám, aniž by žádal stavebníka o jejich dodání nebo kvůli tomu pozastavoval řízení.
  • Nově zavedený zákon o jednotném environmentálním stanovisku, který spadá pod Ministerstvo životního prostředí, představuje jednotné environmentální stanovisko (JES) nahrazující dosavadní stanoviska a rozhodnutí v oblasti životního prostředí podle různých zákonů, jako je zákon o ochraně přírody a krajiny a další.
Dělníci na stavbě domu
Digitalizace značně zrychluje celý proces pro všechny zúčastněné, včetně těch, kteří si přejí vyřizování osobně. Portál stavebníka umožní přístup k dokumentům bez nutnosti speciálního software, stačí běžný internetový prohlížeč a elektronická identita.
S cílem urychlit výstavbu zavádí nový stavební zákon výrazně kratší lhůty pro vydání povolení. Pro jednoduché stavby je stanovena maximální lhůta 30 dnů, pro ostatní 60 dnů. Pokud je nutné posoudit vliv stavby na životní prostředí, prodlouží se tato lhůta na 120 dnů. Důležitou novinkou je zavedení apelačního principu, který znamená, že odvolací orgán musí rozhodnout o věci sám a nemůže ji vracet zpět k prvnímu stupni řízení. Dále je zaváděna fikce souhlasu, což znamená, že pokud správní orgán nevyřídí žádost ve stanovené lhůtě, považuje se za udělený souhlas.
Zákon rozšiřuje kategorii staveb, které nevyžadují povolení úřadu, včetně některých typů malých a jednoduchých konstrukcí. To v praxi znamená, že například malé zahradní altánky nebo terasy mohou být postaveny bez zdlouhavého schvalovacího procesu. Zároveň se ale zpřísňují pravidla pro takzvané černé stavby. Nově bude možné tyto stavby legalizovat pouze v omezených případech a za předpokladu, že budou splněny přísnější kritéria.
Nový stavební zákon zjednodušuje proces pořízení fotovoltaických panelů. Například instalace fotovoltaických panelů do výkonu 50 KWp nebude nově vyžadovat povolení stavebního úřadu. Zároveň se neposuzuje podmínka vzhledu stavby (s výjimkou památkově chráněných budov).
Samosprávy získají větší pravomoci při plánování a budování zelených ploch a vodních prvků. Cílem je vytvořit propojenější krajinu, která bude přínosná jak pro lidi, tak pro zvířata. Odstraní se tak stávající bariéry a zabrání se vzniku nových. Zelená infrastruktura se stane nedílnou součástí městského prostředí a přispěje ke zmírnění dopadů klimatických změn. Díky tomu budou naše města a obce zelenější, příjemnější pro život a odolnější vůči extrémním počasovým jevům.
Nově budou změny územně plánovací dokumentace probíhat rychleji a efektivněji. Obce a města tak budou moci rychleji reagovat na nové situace a potřeby. Zároveň se zachová možnost vyjádřit se k navrhovaným změnám pro veřejnost. Nově budou moci územní plány vyžadovat uspořádání architektonické soutěže pro významné stavby. Tím se zvýší kvalita staveb a jejich lepší začlenění do okolní zástavby. 
Další významnou změnou je integrace a zjednodušení více legislativních požadavků do jednotné vyhlášky, která navíc zavádí nová pravidla pro výstavbu, omezující technické a administrativní nároky. Například v nové vyhlášce se snížily požadavky na parkovací místa a změnila se pravidla pro osvětlení a výšku některých typů staveb. Stavební procesy budou probíhat bez zbytečného papírování a čekání, díky jednotnému řízení a digitalizovanému přístupu. Všechny informace a podklady získá stavebník online, a to včetně údajů o územních plánech a inženýrských sítích, s možností obrátit se přímo na příslušný stavební úřad. 
Stavební úřady zůstávají na obecních úřadech, což zaručuje, že rozhodování zůstane v rukou těch, kdo nejlépe rozumí místním podmínkám. Většina obecních úřadů zůstane aktivní, přičemž o jejich budoucnosti rozhoduje místní samospráva.
Nový stavební zákon ve své páté části podrobně definuje proces vyvlastnění, který představuje zásadní právní nástroj umožňující veřejným orgánům omezit nebo odejmout vlastnická práva k nemovitostem za určitých, striktně definovaných podmínek. Vyvlastnění je přitom považováno za opatření poslední instance, kdy jiné metody neumožňují dosáhnout veřejného zájmu, a to v případech jako je výstavba infrastruktury nebo ochrana životního prostředí. Rozhodnutí o vyvlastnění pak musí obsahovat kompletní odůvodnění, včetně důkazů o nezbytnosti vyvlastnění a stanovení výše odškodnění. V případě nesouhlasu s rozhodnutím má vlastník možnost se odvolat a v krajním případě může svůj spor přenést i na soudní úroveň, kde je možné přezkoumat zákonnost celého vyvlastňovacího procesu. Náhrada za vyvlastnění by měla být poskytnuta předem, a to buď ve formě finanční kompenzace nebo v podobě náhradní nemovitosti, pokud obě strany na takovém řešení najdou shodu.
Podle nového stavebního zákona budou všechny již zahájené stavební projekty dokončeny dle stávajících původních předpisů. Projektové dokumentace, které byly vypracovány podle starších právních předpisů tak mohou být předkládány až do 30. června 2027, přičemž stavební úřady je budou nadále posuzovat podle původních zákonů.
Nová legislativa stanovuje pevné termíny pro rychlejší vydávání stavebních povolení. U jednodušších staveb, jako jsou rodinné domy, musí být povolení vydáno do 30 dnů, zatímco pro komplexnější projekty je lhůta 60 dnů. V případě potřeby může být lhůta prodloužena o dalších 60 dnů.
Ne, není to nutné. Stavební zákon umožňuje podání veškeré dokumentace elektronicky prostřednictvím Portálu stavebníka. Přesto si stavebníci mohou vybrat, zda dokumenty odevzdají elektronicky nebo osobně.
Zákon přizpůsobuje regulace s ohledem na specifika a potřeby každé obce. Obce mají možnost upravovat své územní plány a stanovovat lokální požadavky, což umožňuje flexibilnější řízení městského a obecního rozvoje.
Investoři mají možnost financovat a řídit přípravu územních studií na vlastní náklady, což může výrazně urychlit celý stavební proces a ušetřit místní rozpočty.
Zákon zjednodušuje instalaci zařízení využívajících obnovitelné zdroje, jako jsou solární panely, pro instalace do 50 kWp, kde není třeba stavebního povolení, pokud jsou splněny bezpečnostní normy.
Nový zákon preferuje elektronické podání dokumentace, ale stále umožňuje podání i v tištěné formě. Elektronická forma je povinná v případě, že dokumentaci připravuje projektant.
Díky centralizovanému systému Portálu stavebníka už stavebníci nemusí osobně shánět souhlasy od různých institucí, což výrazně zjednodušuje a urychluje celý proces.
Všechna zahájená stavební řízení budou dokončena podle stávajících pravidel. Nové projekty podané do 30. června 2027 mohou využít dokumentaci připravenou podle původních zákonů.
Základní kategorizace staveb zůstává, ale došlo k rozšíření seznamu staveb, které nevyžadují povolení, včetně určitých malých a jednoduchých konstrukcí, jako jsou například zahradní altánky.
Nové opatření podporuje začlenění zelené infrastruktury do městského plánování, což napomáhá v boji proti klimatickým změnám a zlepšuje správu vodních zdrojů.
Rychlejší stavební procesy a snížení administrativní zátěže přispívají k ekonomickému růstu a zlepšují pozici českého stavebního sektoru na mezinárodní úrovni.
Zřízení tohoto úřadu by vyžadovalo významné finanční a personální zdroje, což by mohlo nepříznivě zatížit státní rozpočet. Nový zákon tedy přistupuje k efektivnější organizaci bez zřizování nové instituce.
Zákon by měl stabilizovat ceny nemovitostí tím, že zvýší nabídku dostupného bydlení, což může přispět k tlumení růstu cen.
Urychlení povolovacích procesů a zvýšení nabídky nového bydlení by mělo vést k lepší dostupnosti bydlení. Zákon zavádí nový institut plánovacích smluv, který umožňuje obcím a developerům dohodnout se na podmínkách projeků, včetně podpory dostupného bydlení.
Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní charakter. V žádném případě se nejedná o právní poradenství. Pro jakoukoliv právní radu se obraťte na specializovanou právní službu (např. advokátní kancelář, notář, apod.)