Návod, jak postupovat při čištění
a dezinfekci domácí klimatizace

Údržba domácí klimatizace je nezbytná pro její správné fungování i prodloužení životnosti. Většina lidí preferuje nechat údržbu na odbornících, ale některé základní kroky můžete provést i vy sami, abyste si ušetřili náklady na servis a zároveň zlepšili kvalitu vzduchu ve vašem domově. Poskytneme vám jednoduchý průvodce a praktické tipy a triky, jak efektivně udržovat vaši klimatizaci, aby správně fungovala a vydržela mnoho let.

Výrobci i opraváři klimatizací doporučují provést důkladné čištění klimatizační jednotky alespoň jednou ročně, ideálně před prvním použitím v sezóně. Kromě ročního čištění by měl být filtr čištěn ideálně jednou měsíčně a každé tři měsíce vyměněn za nový.

Pravidelná údržba a čištění zlepšuje funkčnost zařízení, prodlužuje jeho životnost, snižuje potřebu oprav, redukuje náklady na elektřinu, zabraňuje tvorbě plísní a zajišťuje čistější vzduch ve vaší místnosti.

Pravidelné čištění klimatizace je důležité hned z několika důvodů:

  • Zlepšení kvality vzduchu: Čistá klimatizace lépe filtruje prach, alergeny a další nečistoty, což je zvlášť důležité pro alergiky a osoby s respiračními problémy.
  • Úspora energie: Když je klimatizace čistá, pracuje efektivněji, což snižuje spotřebu energie a může vést k nižším nákladům.
  • Prevence poruch: Udržování čistoty klimatizace může předcházet vážným poruchám a drahým opravám.
Tifani Nagy

Před čištěním klimatizace si připravte:
 

  • Měkký hadřík
  • Vysavač s nástavcem na čalounění (se štětinkami)
  • Čistící prostředek na klimatizace
  • Gumové rukavice
  • Kbelík
  • Základní nářadí – záleží na typu klimatizace

Čelní panel je plastový nebo kovový kryt, který je připojen k přední části klimatizace. Je připevněn buď přímo na jednotce pomocí šroubů, svorek nebo přezek, nebo je držen výstupky a/nebo klipy. Pokyny k jeho sejmutí naleznete v uživatelské příručce. U některých modelů může být filtr umístěn uvnitř čelního panelu. V takovém případě použijte pokyny výrobce pro vyjmutí filtru před čištěním čelního panelu.

Odstraňte čelní panel – a případně i filtr – a postříkejte čelní panel čisticím roztokem, nechte chvilku působit a poté otřete hadříkem. Případně jej vyneste ven a postříkejte zahradní hadicí nebo osprchujte ve vaně. Až budete mít panel umytý, nechte ho schnout.

Pokud je to možné, vyndejte filtr podle pokynů v návodu k obsluze klimatizační jednotky. U některých jednotek je filtr umístěn uvnitř čelního panelu, u jiných za čelním panelem. Po vyjmutí filtru odstraňte usazeniny vysavačem a otřete jej vlhkým hadříkem, abyste odstranili zbytky prachu a nečistot.

Pro důkladnější vyčištění můžete části také vyprat zahradní hadicí nebo sprchou (pokud jsou filtry pratelné). Než filtr znovu nainstalujete, nechte jej důkladně proschnout.

Vysajte celý vnitřní prostor klimatizace pomocí vysavače. Myslete na to, že je třeba vyčistit i všechny důležité součásti – ve spodní části jednotky je odtoková miska, ventilátor a dmychadlo uprostřed, výparník vpředu a kondenzátor vzadu.

Zvláštní péči věnujte čištění tenkých žeber, zejména na výparníku a kondenzátoru. Pokud můžete, použijte nástavec s měkkými štětinami na vysavači a vysávejte ve stejném směru jako jsou žebra (vertikálně), abyste předešli jejich ohnutí nebo poškození.

K dezinfekci klimatizace můžete použít speciální sprej, nebo zředěný peroxid vodíku ve spreji. Při manipulaci s těmito chemikáliemi doporučujeme použít rukavice a dbát zvýšené opatrnosti.

Postříkejte sprejem vnitřek klimatizace a hadříkem otřete vše, kam dosáhnete.

Stejný čisticí roztok ve spreji můžete použít na vyčištění výparníku a kondenzátoru. Čisticí prostředek můžete nechat zaschnout na vzduchu nebo jej opláchnout vodou. Pokud se rozhodnete pro opláchnutí, nechte čisticí prostředek 10 až 20 minut působit, aby se uvolnil veškerý zaschlý materiál.

Ohnutá žebra výparníku nebo kondenzátoru mohou snížit výkon klimatizace nebo dokonce vést k jejímu předčasnému selhání. V rukavicích vložte nůž mezi žebra, těsně nad nebo pod ohnuté části. Opatrně přejíždějte nožem rovnoběžně s okolními, nepostiženými žebry, dokud se ohnutá žebra nenarovnají.
,,Správná údržba vaší domácí klimatizace je klíčová
pro co nejlepší výkon a životnost. "
Tifani Nagy

Fotografie: Freepik 
Kromě toho, že čištění a údržba pravidelně prováděné na jednotce zvyšují její účinnost a snižují spotřebu energie, také pomáhají předejít drahým opravám. Následováním uvedených kroků k čištění a údržbě si můžete být jisti, že váš systém bude i nadále poskytovat pohodlné chlazení během horkých letních měsíců i vytápění v zimě. Investice do dobré údržby a pravidelných kontrol odborníky tak není jen investicí do dlouhodobé účinnosti vaší klimatizace, ale také do zdraví a pohodlí vaší domácnosti.
Obecně se doporučuje provést důkladné čištění klimatizační jednotky alespoň jednou ročně, ideálně před začátkem topné nebo chladicí sezóny. Filtry by měly být čištěny nebo měněny každé tři měsíce, nebo častěji v závislosti na používání a prostředí.
Venkovní jednotka je vystavena prvkům, jako je prach, listí a jiné nečistoty, které mohou blokovat cívky a snížit účinnost systému. Čištění pomáhá zajistit, že jednotka funguje efektivně a zabraňuje předčasným poruchám.
Běžnou údržbu, jako je čištění filtrů a základní kontrola, můžete dělat sami. Nicméně, pro hlubší technickou kontrolu a servis, jako je kontrola chladiva nebo složitější opravy, je vhodné obrátit se na certifikovaného technika.
Základní vybavení zahrnuje vysavač s nástavcem na čalounění, měkké hadříky, čistící roztoky speciálně určené pro klimatizační jednotky, a speciální hřeben pro narovnání žeber kondenzátoru. Může se hodit i ochranné vybavení jako rukavice a brýle.
Pokud klimatizace nechladí efektivně, vydává neobvyklé zvuky, nebo je z ní cítit zápach, může to být známka, že je čas na čištění. Dalším indikátorem může být zvýšená hromada prachu v okolí jednotky nebo viditelné usazeniny na filtru.
Ano, voda může být použita k čištění venkovních jednotek, ale je důležité, aby nebyla použita na elektrické komponenty a aby jednotka byla před čištěním řádně odpojena od proudu.
Neudržovaná klimatizace může pracovat méně efektivně, což vede k vyšší spotřebě energie. Čisté filtry a cívky umožňují jednotce chladit rychleji a efektivněji, čímž se snižují energetické náklady.
Filtr by měl být vyměněn, když je viditelně znečištěný nebo podle doporučení výrobce, obvykle každé tři měsíce. Častější výměna může být potřebná v domácnostech s vysokým výskytem prachu, zvířecí srsti nebo alergií.
Zápach může být způsoben hromaděním bakterií a plísní v systému, zejména na filtrech nebo v odtokové vaně. Pravidelné čištění a použití dezinfekčních sprejů nebo čistících roztoků může pomoci zápach eliminovat.
Doporučuje se nechat klimatizaci zkontrolovat odborníkem alespoň jednou ročně, ideálně před začátkem topné nebo chladicí sezóny, aby se zajistilo, že všechny komponenty fungují správně a efektivně.
Ano, klimatizace, která není pravidelně čištěna, může recirkulovat vzduch plný prachu, alergenů a mikroorganismů, což může vést k respiračním problémům a jiným zdravotním obtížím, zejména u osob s alergiemi nebo astmatem.
Je důležité používat produkty, které jsou bezpečné pro vaši klimatizační jednotku a neobsahují agresivní chemikálie, které by mohly poškodit plastové nebo kovové části. Výrobci často doporučují specifické čistící prostředky, které jsou šetrné a efektivní. Často se také používá zředěný peroxid vodíku ve spreji.
Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní charakter. V žádném případě se nejedná o právní poradenství. Pro jakoukoliv právní radu se obraťte na specializovanou právní službu (např. advokátní kancelář, notář, apod.)