Jak připravit svůj domov proti větru?

Co zvážit před koupí pozemku?
Průvodce pro kupující   

Koupě pozemku je jedním z nejdůležitějších kroků na cestě k realizaci vašeho vysněného bydlení. Tento proces však může být složitý a plný nástrah, které mohou ovlivnit nejen vaše finance, ale i budoucí kvalitu života. V tomto článku se zaměříme na klíčové aspekty, které byste měli zvážit při výběru parcely, a na co si dát pozor, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením a učinili opravdové informované rozhodnutí.
Svůj vysněný pozemek si nejspíš budete vybírat podle pocitu z něj a z okolí, ve kterém leží. Určitě se ale vyplatí zvážit i řadu dalších praktických věcí. Důležité je pečlivě zvážit charakteristiku pozemku. Fyzické vlastnosti pozemku mohou výrazně ovlivnit náklady na stavbu, možnosti architektonického řešení a celkovou funkčnost vašeho budoucího domova. Určitě berte v potaz následující:

1. Velikost a tvar pozemku
Velikost pozemku musí odpovídat vašim představám o velikosti domu, zahrady a případných dalších staveb, jako je garáž nebo bazén. Přemýšlejte o tom, jak chcete prostor využít, a zda vám daný pozemek poskytuje dostatek místa pro realizaci vašich plánů.

2. Sklon terénu a nutnost terénních úprav
Pozemky se sklonem mohou nabízet zajímavá architektonická řešení a výhledy, ale často vyžadují nákladné terénní úpravy, opěrné zdi či speciální základy. Rovinaté pozemky obvykle umožňují jednodušší a levnější výstavbu.

3. Hladina spodní vody
Vysoká hladina spodní vody může komplikovat výstavbu sklepů a ovlivnit základy domu. Může také zvyšovat riziko vlhkosti a vyžadovat dodatečná opatření pro izolaci a odvodnění.

4. Přítomnost stromů a jejich vliv na stavbu
Velké stromy mohou být estetickým prvkem a poskytovat stín, ale mohou také ovlivnit umístění stavby, narušovat základy kořeny nebo představovat riziko při silném větru. Zvažte, zda stávající vegetace vyhovuje vašim plánům, nebo zda bude nutné provést kácení. Některé stromy mohou být chráněny zákonem nebo místními předpisy, což omezuje možnost jejich odstranění. Před plánováním kácení se informujte o povoleních a omezeních.

5. Přístup na pozemek
Zkontrolujte, zda je zajištěn snadný a právně ošetřený přístup k pozemku z veřejné komunikace.

6. Hluk a znečištění z okolí
Pozemky poblíž rušných silnic, železnic nebo průmyslových oblastí mohou být vystaveny zvýšené hlučnosti nebo znečištění ovzduší.

7. Sousední stavby a výhled
Vezměte v úvahu, jak okolní stavby ovlivňují soukromí a výhled z vašeho budoucího domu.

Pole
Při výběru parcely pro stavbu domu je velmi důležité si předem zjistit dostupnost služeb a infrastruktury v okolí. Tato dostupnost ovlivňuje nejen kvalitu vašeho budoucího každodenního života, ale také dlouhodobou hodnotu vaší nemovitosti. Při koupi parcely určitě zvažte následující:

Pokud máte děti nebo je v budoucnu plánujete, je důležité zohlednit vzdálenost k mateřským, základním a středním školám. Kvalitní vzdělávací instituce v blízkosti mohou výrazně usnadnit logistiku a ušetřit čas strávený dojížděním.

Neméně důležitý je i přístup k supermarketům, obchodům s potravinami, lékárnám, poštám a dalším základním službám. Zvažte i dostupnost restaurací, kaváren, sportovních center a kulturních zařízení, která obohatí váš volný čas.

Blízkost praktických lékařů, specialistů, nemocnic a pohotovostí je také důležitá, zejména pro rodiny s malými dětmi, seniory nebo osoby s chronickými onemocněními.

Nezapomeňte na dostupnost kulturního vyžití jako jsou kina, divadla, knihovny, sportovní haly a hřiště –– i to může významně ovlivnit kvalitu vašeho budoucího života.

Dobrá dostupnost hromadné dopravy, jako jsou autobusy, nebo ještě lépe vlaky, zvyšuje flexibilitu a snižuje závislost na osobním automobilu. Blízkost zastávek veřejné dopravy může usnadnit dojíždění do práce, školy nebo za zábavou.

Pokud preferujete jízdu autem, zvažte přístup k hlavním silničním tahům a dálnicím. Je však důležité zohlednit i negativní aspekty, jako je hluk a znečištění z dopravy.

Pokud preferujete ekologičtější způsoby dopravy, zjistěte si, jaké jsou v okolí cyklostezky, či zda se dá bezpečně dostat například do vedlejší vesnice po chodníku.

Ověřte dostupnost a kapacitu základních inženýrských sítí (elektrická energie, voda, plyn) na pozemku či v těsné blízkosti. Připojení k veřejné kanalizaci je také velkou výhodou, v opačném případě bude nutné řešit odpadní vody individuálně.

V dnešní době je nezbytností také kvalitní připojení k internetu. Prověřte dostupnost vysokorychlostního internetu přes optickou síť, mobilního signálu a dalších telekomunikačních služeb.

Bezpečnost je jedním z nejdůležitějších aspektů při výběru místa k bydlení.

  • Informace o míře kriminality v oblasti lze často nalézt na oficiálních webových stránkách města nebo prostřednictvím místních zpravodajských zdrojů. Využít můžete i mapu kriminality Policie ČR.
  • Navštivte lokalitu v různých denních dobách, jen tak získáte ucelenou představu o atmosféře místa ve dne i v noci.
  • Blízkost policejní nebo hasičské stanice může zvýšit pocit bezpečí a rychlost reakce v případě nouze.
  • Dobře osvětlené ulice a kvalitní infrastruktura přispívají k vyšší bezpečnosti a komfortu.

I když se to na první pohled nemusí zdát důležité, sousedské vztahy a funkční místní komunita budou hrát ve vašem budoucím životě velmi významnou roli a silně ovlivní kvalitu vašeho života. Přesnou situaci sice zjistíte, až budete na místě bydlet ale pár věcí lze zjistit i předem.

  • Probíhají v místě pravidelné kulturní, společenské či sportovní akce? Aktivní místní spolky, kulturní akce a společenské události mohou obohatit váš volný čas a usnadnit integraci do místní komunity.
  • Informujte se u místních obyvatel nebo prostřednictvím online komunit o pověsti čtvrti či obce. Mnoho zjistíte i z místní facebookové skupině.
  • Určitě zajděte za sousedy a zeptejte se, jak se jim tam žije a co je případně trápí.
Pole
Při výběru parcely pro stavbu domu je dobré nedívat se jen na současnost, ale zohlednit i plánovaný rozvoj oblasti. Budoucí změny mohou výrazně ovlivnit kvalitu vašeho bydlení, hodnotu nemovitosti a celkový komfort života.

Prostudujte územní plán obce nebo města. Územní plán je klíčovým dokumentem, který určuje, jak se bude daná oblast v budoucnu rozvíjet. Zahrnuje informace o plánované výstavbě nových obytných zón, komerčních prostor, průmyslových areálů či rekreačních ploch.

Územní plán také stanovuje stavební regulace, jako jsou maximální výška budov, zastavěnost pozemku nebo architektonický styl. Tato omezení mohou ovlivnit vaše plány na stavbu i rekonstrukci a je důležité je předem znát.

Zjistěte si, zda se v okolí neplánuje výstavba nové infrastruktury, jako jsou silnice, železnice nebo třeba letiště. Tyto projekty mohou mít jak pozitivní (lepší dopravní dostupnost), tak negativní (zvýšený hluk, znečištění) vliv.

  • Kontaktujte místní úřady: Obecní či městský úřad vám poskytne přístup k územnímu plánu a informacím o plánovaných projektech v okolí.
  • Konzultujte s odborníky: Realitní makléři, urbanisté nebo právníci specializující se na nemovitosti mohou nabídnout cenné rady a upozornit na důležité aspekty.
  • Sledujte veřejná jednání a oznámení: Účast na veřejných zasedáních zastupitelstva či sledování úřední desky může odhalit připravované změny a projekty.
  • Komunikujte s místními obyvateli: Sousedi či místní komunity často mají přehled o dění v oblasti a mohou sdílet své zkušenosti a obavy.
Při výběru parcely pro stavbu domu je nezbytné věnovat pozornost právním aspektům, které mohou ovlivnit možnost výstavby a budoucí užívání nemovitosti. Důkladné ověření právního stavu pozemku vám pomůže předejít komplikacím a zajistí hladký průběh stavebního procesu.
  • Ověření vlastnictví a případných zástavních práv: Než se rozhodnete pro koupi pozemku, je nutné ověřit, zda prodávající je skutečným vlastníkem nemovitosti. To lze zjistit nahlédnutím do katastru nemovitostí. Rovněž je důležité prověřit, zda na pozemku neváznou zástavní práva, exekuce nebo jiná omezení vlastnického práva, která by mohla ohrozit vaše budoucí plány.
  • Věcná břemena a služebnosti: Pozemek může být zatížen věcnými břemeny nebo služebnostmi, jako je právo cesty pro sousedy, vedení inženýrských sítí nebo omezení výstavby. Tyto informace jsou rovněž dostupné v katastru nemovitostí a je nutné je předem zjistit, abyste předešli nepříjemným překvapením.
  • Zónování pozemku (bydlení, komerční využití): Územní plán obce či města určuje, jakým způsobem lze daný pozemek využít. Je důležité zjistit, zda je pozemek určen pro výstavbu rodinných domů, bytových domů, komerčních objektů nebo má jiný účel. Nesoulad mezi vašimi plány a územním plánem může znemožnit realizaci vašeho projektu.
  • Omezení výstavby (památková ochrana, ochranná pásma): Některé pozemky mohou být součástí památkově chráněných území, přírodních rezervací nebo ochranných pásem (např. vodních zdrojů, elektrického vedení). Tato omezení mohou výrazně omezit nebo zcela znemožnit výstavbu. Informace o těchto omezeních jsou dostupné na stavebním úřadě nebo v územním plánu.
  • Smluvní dokumentace: Při koupi pozemku je klíčové mít kvalitně zpracovanou kupní smlouvu, která jasně stanoví práva a povinnosti obou stran. Doporučuje se využít služeb právního odborníka pro kontrolu nebo sepsání smlouvy.
  • Přístup k pozemku: Ujistěte se, že k pozemku vede veřejná komunikace nebo máte zajištěn přístup přes sousední pozemky formou věcného břemene. Bez právně zajištěného přístupu může být komplikované získat stavební povolení.
Pole
Při výběru parcely pro stavbu domu je nezbytné pečlivě zvážit dostupnost a kvalitu inženýrských sítí a infrastruktury v okolí. Bezproblémové napojení na elektřinu, vodu, plyn či kanalizaci je prakticky nutností pro moderní životní standardy. Rovněž kvalitní dopravní spojení a přístup k telekomunikačním službám mohou výrazně zvýšit hodnotu vaší nemovitosti a ovlivnit každodenní pohodlí vašeho života.
  • Zjistěte, zda jsou tyto základní sítě již přivedeny k pozemku nebo v jeho těsné blízkosti. Připojení na stávající sítě je obvykle jednodušší a levnější než budování nových přípojek. Pokud sítě nejsou dostupné, budete muset zvážit alternativní řešení, jako je vrtaná studna, septik či domácí čistička odpadních vod.

  • Kontaktujte místní provozovatele sítí (elektrárenské společnosti, vodárny, plynárny) a ověřte technické možnosti a podmínky připojení. Zjistěte, zda jsou kapacity sítí dostatečné pro vaše potřeby a jaké jsou poplatky za připojení.
  • Internetové připojení: V dnešní době je kvalitní internetové připojení nezbytností. Ověřte dostupnost vysokorychlostního internetu, ideálně přes optickou síť. Pokud optika není dostupná, zjistěte možnosti připojení přes DSL, kabelovou televizi nebo mobilní sítě LTE/5G.
  • Telefonní signál: Přítomnost silného a stabilního mobilního signálu všech hlavních operátorů je důležitá pro komunikaci i práci z domova. V odlehlých oblastech může být signál slabý nebo nestabilní, což může vyžadovat instalaci zesilovačů signálu.
  • Zkontrolujte, zda k pozemku vede veřejná komunikace, a v jakém je stavu. Pokud je cesta soukromá, zjistěte, kdo je jejím vlastníkem a zda máte právně zajištěný přístup (například věcným břemenem). Kvalita cesty ovlivňuje nejen pohodlí při dojíždění, ale také může mít vliv na schválení stavebního povolení.

  • Informujte se, kdo je zodpovědný za údržbu přístupové cesty, zejména v zimním období. Špatně udržované cesty mohou komplikovat každodenní život, zejména pokud žijete v oblasti s vyššími sněhovými srážkami.
  • Obecní či městský úřad vám může poskytnout informace o plánované nebo stávající infrastruktuře v oblasti.
  • Přímý kontakt s energetickými, vodohospodářskými a telekomunikačními společnostmi vám poskytne nejpřesnější informace o možnostech připojení a podmínkách.
  • Stavební inženýři, projektanti nebo realitní makléři mají zkušenosti s posuzováním technické infrastruktury a mohou vám poradit s konkrétními kroky.
Pole
  • Zohlednění environmentálních faktorů při výběru parcely vám pomůže zajistit bezpečný, zdravý a komfortní domov. Tím, že předem identifikujete potenciální rizika a přizpůsobíte jim své plány, můžete předejít nepříjemným překvapením a vytvořit udržitelný prostor pro sebe a svou rodinu.
Umístění v blízkosti továren, chemických závodů nebo jiných průmyslových objektů může znamenat zvýšenou expozici hluku, emisím a znečištění ovzduší.
Různé oblasti mohou mít specifické mikroklima, které ovlivňuje teploty, vlhkost nebo množství srážek. Například údolí mohou být chladnější a vlhčí, zatímco jižně orientované svahy mohou být teplejší a sušší. Zohlednění mikroklimatu vám pomůže přizpůsobit projekt domu místním podmínkám a zlepšit komfort bydlení. 
Oblasti vystavené silným větrům mohou vyžadovat speciální konstrukční řešení pro zvýšení odolnosti budovy. V regionech s vysokou sněhovou pokrývkou je třeba počítat s pevnější střechou a možnými náklady na odklízení sněhu. Informujte se o průměrných větrných rychlostech a sněhových srážkách v dané lokalitě.
Pozemky v blízkosti řek, potoků nebo v nízko položených oblastech mohou být ohroženy záplavami. Zjistěte, zda se pozemek nenachází v záplavové zóně či oblasti s vysokým rizikem povodní. Informace o povodňových rizicích poskytují povodňové mapy dostupné na webových stránkách vodohospodářských úřadů nebo obcí. Vysoké riziko záplav může ovlivnit nejen bezpečnost, ale i cenu pojištění a hodnotu nemovitosti.
Rizika přírodních katastrof vybraného pozemku si můžete snadno ověřit v aplikaci Gloria od Allianz.
Pečlivé zhodnocení finančních aspektů při výběru parcely vám pomůže zajistit, že váš stavební projekt bude finančně udržitelný a že se vyhnete neočekávaným výdajům, které by mohly ohrozit realizaci vašeho vysněného domova.
Důkladná finanční analýza vám pomůže předejít nepříjemným překvapením a zajistit, že investice do pozemku a stavby bude dlouhodobě udržitelná.
Před koupí pozemku je vhodné provést srovnání cen podobných parcel v dané lokalitě, abyste zjistili, zda je požadovaná cena přiměřená. Můžete využít realitní portály, konzultovat s realitními makléři nebo se informovat u místních úřadů.
Cena pozemku nemusí být vždy pevně stanovená. Zvažte možnost vyjednávání s prodávajícím, zejména pokud jste zjistili nedostatky nebo pokud pozemek leží na trhu delší dobu. Připravte si argumenty, které podpoří vaši pozici, jako jsou potřebné investice do inženýrských sítí či terénních úprav.
Pokud pozemek není napojen na základní inženýrské sítě (elektřina, voda, plyn, kanalizace), budete muset počítat s dodatečnými náklady na jejich přivedení. Tyto náklady mohou být významné a je třeba je zahrnout do celkového rozpočtu.
Pozemek může vyžadovat terénní úpravy, jako je vyrovnání terénu, odvodnění nebo odstranění stromů a keřů. Náklady na tyto práce se mohou lišit v závislosti na složitosti terénu a je důležité je předem odhadnout.
Při koupi pozemku je třeba počítat s daní z nabytí nemovitosti, která činí 4 % z kupní ceny. Tuto daň platí kupující a je splatná do tří měsíců od nabytí vlastnictví.
Po koupi pozemku budete povinni platit pravidelnou daň z nemovitosti. Výše daně závisí na velikosti pozemku, jeho typu a lokalitě. Informujte se o aktuálních sazbách na finančním úřadě nebo u místních úřadů.
Pokud plánujete financovat koupi pozemku prostřednictvím hypotečního úvěru, zjistěte si podmínky u bank a finančních institucí. Některé banky mohou mít specifické požadavky na financování pozemků, zejména pokud na nich zatím nestojí žádná stavba. Je možné, že budete muset poskytnout vyšší zástavu nebo splnit další podmínky.
Zvažte náklady na pojištění pozemku a budoucího domu. Pojištění může chránit vaši investici před nepředvídanými událostmi, jako jsou přírodní katastrofy nebo vandalismus.
Náklady spojené s vyřízením stavebního povolení, projektovou dokumentací a dalšími administrativními úkony mohou také představovat významnou položku v rozpočtu.
Výběr správného pozemku je zásadním krokem, který ovlivní podobu vašeho budoucího domova i kvalitu každodenního života. Pečlivé zvážení všech uvedených faktorů – od charakteristiky pozemku přes právní aspekty až po finanční stránku – vám pomůže učinit rozhodnutí, které bude v souladu s vašimi potřebami a představami.
Je důležité mít na paměti, že pečlivý průzkum a konzultace s odborníky mohou zabránit mnoha komplikacím a zajistit, že vaše investice vám bude dlouhodobě dělat radost a opravdu se vám vyplatí.
Je třeba zohlednit velikost a tvar pozemku, sklon terénu, hladinu spodní vody, přítomnost stromů, přístup k pozemku, dostupnost inženýrských sítí, právní omezení, blízkost služeb a veřejné dopravy, bezpečnost a plánovaný rozvoj okolí.
Velikost a tvar pozemku určuje, kolik prostoru budete mít pro samotnou stavbu, zahradu, parkovací místa nebo další budovy. Neobvyklé tvary nebo malé rozměry mohou omezit vaše možnosti při návrhu domu.
Rovinaté pozemky jsou jednodušší na výstavbu a obvykle levnější, zatímco svažité pozemky mohou nabízet lepší výhledy a zajímavá architektonická řešení, ale vyžadují dražší terénní úpravy a speciální základy.
Vysoká hladina spodní vody může komplikovat výstavbu sklepů a ovlivnit stabilitu základů. Také zvyšuje riziko vlhkosti, což vyžaduje dodatečná opatření pro izolaci a odvodnění.
Ověřte vlastnictví, zda na pozemku nejsou zástavní práva, věcná břemena, omezení výstavby, nebo ochranná pásma. Dále zkontrolujte, zda je pozemek zahrnutý v územním plánu pro požadovaný typ výstavby.
Stromy mohou být estetickým prvkem a poskytovat stín, ale mohou také ovlivnit umístění stavby nebo narušovat základy kořeny. Některé stromy mohou být chráněné zákonem, což omezuje možnost jejich odstranění.
Informace lze získat na obecním úřadě z územního plánu, na veřejných zasedáních nebo konzultacemi s odborníky, jako jsou realitní makléři či urbanisté. Také můžete komunikovat s místními obyvateli.
Ideální pozemek by měl mít připojení k elektrické síti, vodovodu, plynovodu a kanalizaci. V dnešní době je také důležité mít přístup k vysokorychlostnímu internetu.
Informace o riziku záplav poskytují povodňové mapy dostupné na webových stránkách vodohospodářských úřadů nebo obcí. Vysoké riziko může ovlivnit cenu pojištění i bezpečnost.
Zvažte náklady na vyrovnání terénu, odstranění stromů, drenáž nebo výstavbu opěrných zdí. Tyto náklady by měly být zahrnuty do celkového rozpočtu stavby.
Financovat koupi pozemku lze pomocí hypotečního úvěru, úvěru ze stavebního spoření nebo jiných finančních produktů. Některé banky však mohou mít specifické požadavky na pozemky bez stávající stavby.
Územní plán určuje budoucí využití ploch v dané oblasti a obsahuje pravidla pro výstavbu. Ovlivňuje, co na pozemku můžete stavět, jak vysoké mohou být budovy a další stavební regulace.
Počítejte s daní z nabytí nemovitosti (4 % z kupní ceny) a pravidelnou daní z nemovitosti. Další náklady mohou zahrnovat poplatky za stavební povolení a projektovou dokumentaci.
Připravte si argumenty, jako jsou náklady na terénní úpravy nebo nedostupnost inženýrských sítí. Srovnání cen podobných pozemků v okolí může také podpořit vaši pozici při vyjednávání.
Věcná břemena mohou zahrnovat práva cesty nebo umístění inženýrských sítí na pozemku, což může omezit možnosti využití pozemku nebo výstavby.
Doporučuje se uzavřít pojištění proti rizikům, jako jsou přírodní katastrofy nebo vandalismus. Pojištění může pokrývat jak pozemek, tak i budoucí stavbu.