Elektrokoloběžky

Jaké existují druhy elektrokoloběžek?

Elektrické koloběžky jsou osobní dopravní prostředky, které jsou poháněny elektrickým motorem. Mají dvě kola, sedadlo nebo nášlap a řídítka. Elektrické koloběžky mohou dosáhnout rychlosti až 75 km/h a mají dojezd zhruba 50 až 150 kilometrů. V článku vám představíme různé typy elektrokoloběžek, jejich technické aspekty, pravidla a regulace týkající se jejich používání, a také se podíváme na jejich dopad na životní prostředí.
diagram
Elektrické koloběžky se dělí podle několika kritérií, například podle účelu použití, konstrukce nebo výkonu. Obecně platí, že městské elektrické koloběžky jsou nejlevnější a nejdostupnější. Terénní koloběžky jsou dražší a náročnější na údržbu a sportovní koloběžky jsou nejdražší a vyžadují větší zkušenosti a dovednosti při jízdě.
  • Městské elektrické koloběžky jsou určeny pro každodenní dojíždění do práce nebo školy. Mají obvykle menší kola (od 12 do 16 palců), nižší hmotnost (od 10 do 20 kg) a kratší dojezd (od 15 do 30 km). Jsou snadno ovladatelné a skladné, takže se dají snadno přenášet i do MHD nebo dovnitř budov.
  • Terénní elektrické koloběžky jsou určeny pro jízdu v terénu. Mají větší kola (od 18 do 26 palců), vyšší hmotnost (od 20 do 30 kg) a delší dojezd (od 30 do 50 km). Jsou vybaveny terénními pneumatikami, které poskytují lepší trakci na nerovném povrchu.
  • Sportovní elektrické koloběžky jsou určeny pro jízdu na delší vzdálenosti nebo pro závodění. Mají vysoký výkon (od 500 W do 6000 W), velkou rychlost (až 100 km/h) i dojezd (až 100 km). Jsou vybaveny výkonnými motory a bateriemi.
  • Sedadlové elektrické koloběžky mají sedadlo, které usnadňuje jízdu na delší vzdálenosti. Sedadlo je obvykle nastavitelné, takže si ho jezdec může přizpůsobit své výšce.
  • Nášlapné elektrické koloběžky nemají sedadlo a jezdec stojí na nášlapech. Nášlapné koloběžky jsou obvykle lehčí a skladnější než sedačkové koloběžky, takže se dají snadněji přenášet.
  • Elektrické koloběžky s jedním motorem tvoří naprostou většinu prodávaných modelů. Jsou obvykle levnější než dvoumotorové koloběžky a na naprostou většinu použití naprosto dostačující.
  • Koloběžky s dvěma motory (pro každé kolo jeden), mají většinou větší výkon a lepší trakci. Jsou také obvykle rychlejší než jednomotorové koloběžky.
  • Výkon motoru elektrokoloběžek se pohybuje většinou od 50 W do 6000 W. Výkon motoru určuje, jak rychle může koloběžka jet, jakou uveze váhu, nebo do jak prudkého kopce dokáže vyjet. Koloběžky s vyšším výkonem jsou obvykle dražší a těžší, zejména kvůli větší baterii.
  • Ty nejlevnější koloběžky mají dojez kolem 5 km. Ty nejlepší ale mohou ujet na jedno nabití i více než 100 km.
  • Rychlost běžných městských elektrokoloběžek bývá omezena na 25 km/h. U dětských koloběžek je bývá snížena na 8 km/h. Naopak sportovní elektrokoloběžky, které ale vyžadují značný řidičský um, dokáží jezdit i 100 km/h.
diagram
Při používání elektrokoloběžek je důležité dodržovat základní pravidla, jako je nejezdit pod vlivem alkoholu a jiných omamných látek, používat ochrannou přilbu (do 18 let věku povinně) nebo pamatovat na to, že jízda v pěší zóně je povolena, jen pokud dopravní značka povoluje vjezd cyklistů.

Podle nového zákona o povinném ručení budou muset provozovatelé motorových vozidel poháněných výhradně mechanickým pohonem sjednat k nim povinné ručení. Tato podmínka se týká motorových vozidel, která splňují alespoň jednu z následujících podmínek:

  • jejich maximální konstrukční rychlost přesahuje 25 km/h,
  • jejich provozní hmotnost je větší než 25 kg a maximální konstrukční rychlost je větší než 14 km/km

Registraci musí podstoupit ta vozidla, jejichž výkon přesahuje 1000 W nebo maximální konstrukční rychlost 25 km/h.

Aby bylo možné pro tato vozidla sjednat pojištění, musí mít jednoznačnou identifikaci, například technický průkaz, osvědčení o registraci vozidla, COC list a vozidlo nepodléhající registraci alespoň technické osvědčení zvláštního vozidla.

 

Elektrokoloběžka je osobní dopravní prostředek poháněný elektrickým motorem. Má dvě kola, sedadlo nebo nášlap a řídítka. Elektrokoloběžky mohou dosáhnout rychlosti až 75 km/h a mají dojezd zhruba 50 až 150 kilometrů.
Elektrokoloběžky jsou cenově dostupné, snadno se ovládají, snadno se přenášejí, poskytují rychlý a pohodlný způsob dopravy, jsou ekologické a zábavné. Na druhé straně, mohou mít vyšší odpor po vybití baterie, nefungující brzdy po vybití, vyšší cenu a hmotnost, riziko nehody a někteří lidé je nemají rádi.
Elektrokoloběžky se dělí podle účelu použití na městské, terénní a sportovní. Dále se dělí podle konstrukce na sedadlové a nášlapné. A také se dělí podle výkonu a dojezdu.
COC list, neboli Certificate of Conformity, je dokument, který dokládá, že dané vozidlo splňuje příslušné technické předpisy. Je vyžadován při registraci vozidla do provozu.
Podle nového zákona o povinném ručení budou muset majitelé některých typů vozidel, která jsou poháněna pouze mechanickým pohonem, uzavřít povinné ručení. Tato povinnost se týká vozidel, která splňují alespoň jednu z následujících podmínek: jejich maximální rychlost přesahuje 25 km/h, nebo jejich provozní hmotnost je větší než 25 kg a maximální rychlost je větší než 14 km/h.
Elektrokoloběžky jsou považovány za motorová vozidla, pokud splňují určité znaky, jako je maximální rychlost přesahující 25 km/h nebo provozní hmotnost větší než 25 kg a maximální rychlost větší než 14 km/h. Je důležité dodržovat základní pravidla, jako je nejezdit pod vlivem alkoholu a jiných omamných látek, používat ochrannou přilbu (do 18 let věku povinně) nebo pamatovat na to, že jízda v pěší zóně je povolena, jen pokud dopravní značka povoluje vjezd cyklistů.
Elektrokoloběžky jsou šetrné k životnímu prostředí, protože jsou poháněny elektrickým motorem.
Elektrokoloběžky se dělí podle účelu použití na městské, terénní a sportovní. Dále se dělí podle konstrukce na sedadlové a nášlapné. A také se dělí podle výkonu a dojezdu.
Rekuperace je funkce, která umožňuje přeměňovat kinetickou energii jízdy na elektrickou energii, která se může uložit do baterie. To může pomoci prodloužit dojezd elektrokoloběžky.
Tempomat je funkce, která umožňuje udržovat konstantní rychlost jízdy. To může být užitečné zejména při jízdě na delší vzdálenosti.
Bezpečnostní aspekty zahrnují používání ochranné přilby, dodržování pravidel silničního provozu, používání světel pro lepší viditelnost a protiskluzovou úpravu pro lepší trakci.
Podle pravidel silničního provozu je nevhodné, aby cyklisté, včetně jezdců na koloběžkách nebo e-koloběžkách, jezdili po chodnících, s výjimkou dětí do 10 let. Je doporučeno, aby se řídili tam, kde je povoleno pro cyklisty, jako jsou cyklistické stezky, sdílené stezky pro chodce a cyklisty, cyklistické pruhy a vyhrazené cesty pro cyklisty. V případě nedostupnosti těchto míst na trase by měli zůstat na silnici a jezdit po pravém okraji vozovky.

Přejděte pro více informací

Stezka pro cyklisty Cyklisté a uživatelé sdružených cyklostezek pro chodce a cyklisty se drží pravé strany.  
Jízdní pruh pro cyklisty Používání cyklistického pruhu je povinné.  
Piktogramový koridor pro cyklisty Piktogramový koridor pro cyklisty naznačuje doporučenou trasu, ale nevytváří žádná práva ani povinnosti.  
Silnice Cyklisté jezdí po pravém kraji vozovky.  
Přejezd pro cyklisty Přejezd pro cyklisty označuje místo na silnici určené pro přejezd cyklistů.  
Přiměřená rychlost Rychlost by měla být přizpůsobena terénu a okolnímu prostředí.  
Ohleduplnost Jezdíme tak, abychom neohrožovali ani neomezovali ostatní účastníky silničního provozu.  
Zodpovědnost Provozovatel elektrokoloběžky musí ověřit, zda je jeho vozidlo schváleno pro provoz na silnici v souladu s platnou legislativou ČR.  

Přejděte pro více informací

Stezka pro chodce Stezka, určená pro chodce a cyklisty, zakazuje jízdu cyklistů. Na chodníku může cyklista koloběžku pouze vést.  
Pěší zóna Vstup do pěší zóny je pro cyklisty povolen pouze tehdy, pokud je na značce v dolní části vyobrazeno kolo, a musí dbát na bezpečnost chodců.  
Chodník Chodník je vyhrazený pro chodce a není vhodné, aby se po něm pohybovali cyklisté. Výjimku tvoří děti do 10 let, ale i ony by měly být doprovázeny dospělým. Cyklista na chodníku může pouze vést svou koloběžku.  
Přechod pro chodce Přechod pro chodce nesmí být přejížděn cyklisty. Často je označen i doplňkovou značkou "Cyklisto, sesedni z kola", což znamená, že cyklista by měl přejít vedle koloběžky.  
Jízda ve dvou Jízda ve dvou na koloběžce či elektrokoloběžce je zakázána, neboť představuje vysoké riziko.  
Alkohol Cyklista nesmí během jízdy ani před ní požívat alkohol nebo jiné návykové látky, stejně jako je to u ostatních řidičů.