Balt

14 nejhezčích míst u Baltského moře
a v severním Německu

Ať už vás lákají romantické procházky po pláži, pozorování divoké přírody, historické památky nebo moderní lázeňská letoviska, německé pobřeží nabízí nezapomenutelné zážitky pro každého. Od baltských pláží Mecklenburska-Předního Pomořanska až po divoké pobřeží Severního moře v Dolním Sasku, skrývá tato oblast bohatou paletu přírodních krás, kulturního dědictví a míst k relaxaci, které přitahují milovníky moře z celého světa. Připojte se k nám na objevitelské cestě po německém pobřeží, kde každý region vypráví svůj jedinečný příběh.
Rijeka

Šlesvicko-Holštýnsko (Schleswig-Holstein), rozprostírající se mezi Severním a Baltským mořem, je známé svou malebnou krajinou. Na západním pobřeží můžete navštívit národní park Wattenmeer, který je součástí světového přírodního dědictví UNESCO. Šlesvicko-Holštýnsko je vyhledávané i díky rozlehlým přílivovým mořským pláním, které lze během odlivu prozkoumat pěšky. Ostrovy jako Sylt a Föhr nabízí bohatý výběr ubytování, od luxusních resortů po útulné penziony, a jsou známé také svými kvalitními wellness zařízeními, restauracemi a aktivním nočním životem.

 

Rijeka

Dolní Sasko, s jeho dlouhým pobřežím podél Severního moře, nabízí méně turisticky exponované pláže, takže pokud hledáte klidnější místo, mohlo by se vám tady líbit. Region je známý především svými malými rybářskými vesnicemi a městečky, jako je Cuxhaven nebo Neuharlingersiel, kde můžete zažít autentickou atmosféru a vychutnat si čerstvé mořské plody. Kromě toho region nabízí řadu přírodních rezervací, které jsou domovem mnoha druhů ptáků a mořských živočichů.

 

Rijeka

Region Mecklenbursko-Přední Pomořansko (Mecklenburg-Vorpommern) leží na severovýchodě Německa a je jedním z nejoblíbenějších cílů pro návštěvníky Baltského moře. Dlouhé, široké písečné pláže, které jsou pro tento region typické, sem lákají stále více návštěvníků. Snad nejoblíbenější je ale ostrov Rujána, známý svými křídovými útesy a historickými lázeňskými resorty. Za návštěvu stojí i město Rostock, přímořské lázně Warnemünde nebo ostrov Usedom, který leží na hranici Polska a Německa.

 

Rijeka

Rostock, historické město na severním pobřeží Německa, je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hanzovních měst v regionu. Jeho bohatá historie se odráží v impozantních gotických stavbách, mezi které patří mohutná budova radnice nebo kostely sv. Petra a majestátní gotický chrám Panny Marie z 15. století. Pro milovníky historie nabízí město několik zajímavých muzeí, včetně Kulturně-historického muzea, které mapuje bohatou historii města od středověku po současnost. Rostock také hostí populární Hanse Sail, každoroční festival historických lodí i moderních jachet.

Přímořské lázně Warnemünde, které jsou administrativní součástí Rostocku, jsou oblíbeným letoviskem známým svou širokou písečnou pláží a malebným přístavem, kde kotví jak rybářské lodě, tak luxusní výletní jachty. Místo je jako stvořené pro relaxaci na pláži nebo procházku podél promenády, kde na vás čekají četné kavárny, restaurace a obchody. Pro ty, kteří chtějí aktivnější dovolenou, nabízí místní marina bohaté možnosti vodních sportů, včetně jachtingu a windsurfingu.

Rijeka

Rujána (Rügen) je proslulá svými majestátními křídovými útesy, které jsou symbolem ostrova a nabízejí nádherné výhledy na moře. Útesy jsou nejlépe viditelné z vyhlídky Königsstuhl v Národním parku Jasmund, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Park chrání rozsáhlé bukové lesy a je rájem pro turisty, kteří mohou prozkoumávat jeho pěší a cyklistické stezky.

I když jedinečné bílé útesy jsou to hlavní, proč sem turisté jezdí, najde zde i zajímavou architekturu, včetně několika lázeňských resortů, které byly populární již v 19. století. Města jako Binz, Sellin a Göhren jsou známá svými promenádami lemovanými typickými resortními domy v středomořském a klasicistním stylu. Sellin se může pochlubit také nádherným molem vedoucím přímo z města. To je oblíbeným místem nejen pro romantické procházky ale i pro fotografy.

Pro milovníky kultury se na Rujáně pořádá celoročně řada kulturních a hudebních festivalů. Mezi nejvýznamnější patří festival Störtebeker Festspiele, divadelní představení pod širým nebem, které představuje příběh slavného piráta. Pro sportovce a aktivní odpočinek nabízí Rügen možnosti kitesurfingu, windsurfingu a dalších vodních sportů, zatímco golfové hřiště a jezdecké kluby nabízejí další možnosti, jak si užít krásy ostrova.

Za návštěvu stojí také Kap Arkona, jeden z nejsevernějších bodů Rujány, kde najdete staré slovanské hradiště a dva majáky. Pro ty, kteří chtějí prozkoumat místní faunu, je idealním místem návštěvy ptáční rezervace na severním cípu ostrova, kde lze pozorovat různé druhy migrujících ptáků.

Rijeka

Ostrov Usedom, známý jako „sluneční ostrov“, je jednou z nejpopulárnějších turistických destinací u Baltského moře a druhým největším ostrovem Německa. Díky své poloze na hranici mezi Německem a Polskem, Usedom nabízí jedinečnou kombinaci kultury obou zemí.

Na Usedomu najdete několik z nejdelších a nejčistších písečných pláží v Německu, které se rozprostírají na více než 40 kilometrech. Pláže v Ahlbecku, Heringsdorfu a Bansinu, známé jako „Císařské lázně“, jsou obzvláště oblíbené pro svou křišťálově čistou vodu a dobře udržované promenády s charakteristickou architekturou místních resortů.

Usedom je poměrně bohatý i na historické a architektonické památky. Promenády a mola lázeňských měst jsou lemovány nádhernými resorty z konce 19. a začátku 20. století, které působivě kombinují prvky romantismu, art deco a klasicismu. Kromě toho ostrov hostí řadu kulturních festivalů a událostí, včetně jazzových festivalů a tradičních rybářských slavností, které odrážejí bohatou kulturu oblasti.

Pro milovníky přírody nabízí Usedom také rozsáhlé možnosti pro pozorování divoké fauny a flóry. Na ostrově se nachází několik přírodních rezervací, které chrání unikátní ekosystémy, včetně mokřadů a písečných dun. Tyto rezervace poskytují skvělé příležitosti pro pěší turistiku a cyklistiku.

Na severozápadním cípu Usedomu se nachází Peenemünde, historicky významné místo, kde byly během druhé světové války vyvíjeny a testovány německé rakety V-2. Dnes je zde umístěno historické technické muzeum, které návštěvníkům nabízí pohled na tuto fascinující část německé historie prostřednictvím řady interaktivních exponátů.

Rijeka

Město Wismar, nacházející se na severozápadním pobřeží Mecklenburska-Předního Pomořanska, je další perlou Baltského moře, která zaujme každého milovníka historie a architektury. Toto město, které je spolu s Stralsundem zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO, vyniká svým dobře zachovaným středověkým centrem s nádhernými příklady hanzovní architektury. Návštěvníci mohou obdivovat starobylé cihlové kostely, jako je kostel svatého Mikuláše a kostel svaté Marie, a procházet se po starém přístavním nábřeží, které dodnes odráží historický význam Wismaru jako významného obchodního centra.

Kromě historických památek nabízí Wismar řadu kaváren, obchodů a restaurací, které se specializují na regionální kuchyni, a hostí i řadu kulturních akcí. Pro milovníky námořní historie je zde také možnost navštívit místní muzeum s výstavami věnovanými námořní a lodní historii regionu.

Rijeka

Poloostrov Fischland-Darß-Zingst, rozkládající se mezi Baltským mořem a lagunou Bodden, je jednou z nejmalebnějších oblastí na severním pobřeží Německa.

Poloostrov je známý svými dlouhými bílými písečnými plážemi, které přecházejí v rozlehlé borové a bukové lesy, jež jsou domovem pro mnoho druhů ptáků a jiného divokého živočišstva. Fischland-Darß-Zingst je znám svými dramatickými proměnami břehové linie, což můžete pozorovat zejména na západním cípu Darßu, kde silné vlny a větry tvarují písečné duny a příbřežní lesy.

Fischland-Darß-Zingst má dlouhou historii jako místo inspirace pro umělce, zejména malíře a fotografy, kteří sem přicházejí zachytit jedinečnou atmosféru a světlo této oblasti. V Ahrenshoopu, který byl tradiční uměleckou kolonií, najdete množství galerií a ateliérů, stejně jako Kunstkaten, muzeum zaměřené na místní uměleckou scénu.

Pro aktivní odpočinek nabízí Fischland-Darß-Zingst řadu možností. Kromě koupání a slunění se můžete věnovat windsurfingu, kitesurfingu a dalším vodním sportům. Cyklistické a pěší stezky vás zavedou k některým z nejkrásnějších vyhlídek na poloostrov. Najdete zde i Národní park Vorpommersche Boddenlandschaft, kde můžete na podzim sledovat ohromující množství migrujících jeřábů a dalších ptáků.

Rijeka

Ostrov Sylt, perla Severního moře, je nejsevernější a jedním z nejznámějších německých ostrovů. Své návštěvníky láká nejen svou jedinečnou přírodní krásou, ale i exkluzivní atmosférou, rozmanitými kulturními aktivitami a prvotřídními službami.

Na ostrově najdete rozsáhlé písečné pláže, které se táhnou po celé západní straně ostrova a jsou oblíbeným místem pro slunění, plavání a procházky. Severní část ostrova, známá jako Listland, má dynamickou a často drsnou krajinu s písečnými dunami a mokřady, které jsou domovem mnoha druhů ptáků a rostlin.

Sylt je známý svým bohatým kulturním programem a zajímavou gastronomií, která zahrnuje jak tradiční frískou kuchyni, tak mezinárodní gastronomii. Místní speciality zahrnují mořské plody, zejména kraby, a typické sýry.

Rijeka

Cuxhaven je malebné přístavní město na severu Německa, kde se řeka Labe vlévá do Severního moře. Ve městě a jeho okolí najdete typické baltské pláže, jako Duhnen nebo Sahlenburg, které nabízejí návštěvníkům ideální místo pro odpočinek, slunění a různé vodní sporty. Město je také branou do národního parku Wattenmeer zapsaného v UNESCO, který je známý svými jedinečnými přílivovými mokřady a bohatým mořským životem.

Cuxhaven má dlouhou historii spojenou s rybolovem a námořní dopravou, což je vidět na místních muzeích a památkách. Návštěvníci mohou navštívit místní rybářské muzeum nebo historické pevnosti, jako je pevnost Kugelbake, která sloužila k obraně proti námořním hrozbám.

Pro aktivnější návštěvníky nabízí Cuxhaven rozsáhlé cyklistické i pěší trasy vedoucí podél pobřeží a skrz místní přírodní rezervace. Pro milovníky vodních sportů je k dispozici široká škála aktivit od plachtění a windsurfingu až po kanoistiku a paddleboarding. Cuxhaven je také populárním výchozím bodem pro lodní výlety na okolní ostrovy. 

Rijeka

Bremerhaven, přístavní město na severu Německa v zemském spolkovém státě Brémy, je známé jako jedno z hlavních německých center námořního obchodu a rybolovu. Bremerhaven má silnou námořní tradici a můžete zde navštívit několika významných muzeí, která se zaměřují na historii a technologie spojené s mořem. Německé námořní muzeum nabízí rozsáhlé expozice, které zahrnují historii lodní dopravy, námořní výzkum a rybolov. Dalším nezbytným zastavením je Muzeum emigrace, které je největším svého druhu v Evropě a představuje historii více než sedmi milionů lidí, kteří emigrovali přes Bremerhaven do Severní Ameriky.

Další, co byste neměli v Bremerhavenu minout je Klimahaus - interaktivní muzeum zaměřené na klimatické změny, životní prostředí a udržitelnost. Expozice návštěvníkům umožňuje "cestovat" po různých klimatických zónách Země a zažít různé povětrnostní podmínky a teploty, což poskytuje ojedinělý pohled na dopady klimatických změn.

Nejen rodinám s dětmi doporučujeme navštívit Zoo am Meer, která se specializuje na mořské a polární druhy. Zoo nabízí návštěvníkům možnost setkání s ledními medvědy, tuleňmi, tučňáky a mnoha dalšími druhy, které jsou adaptované na život v chladných podmínkách.

Přístav v Bremerhavenu je stále aktivní a je jedním z největších kontejnerových a automobilových přístavů v Německu. Návštěvníci mohou podniknout zajímavou prohlídku přístavu a udělat si tak přehled o moderní námořní dopravě a logistice. Navíc, pravidelné výletní plavby nabízejí jedinečnou možnost prozkoumat Severní moře a okolní pobřežní oblasti.

Rijeka

Helgoland je malý ostrov ležící v Severním moři, asi 70 kilometrů od německého pobřeží. Tento ostrov je jedinečný svou geologickou strukturou, bohatou historií a je rájem pro fotografy.

Helgoland se skládá ze dvou hlavních částí: hlavního ostrova, který je známý svými červenými skalními útesy, a menšího písečného ostrova zvaného Düne. Düne je znám mimo jiné díky koloniím tuleňů a je hnízdištěm mnoha druhů ptáků.

Helgoland má pestrou historii, včetně období, kdy byl pod britskou správou. Ostrov byl dříve vojenskou základnou a během druhé světové války místem intenzivního bombardování. Po válce byl ostrov navrácen Německu a postupně se stal populární turistickou destinací.

Další z unikátních vlastností Helgolandu je jeho status bezcelní zóny, jediné v Německu. Můžete zde tak za výhodné ceny nakoupit alkohol, tabák, parfémy a další luxusní zboží.

Celý ostrov je přírodní rezervací, a nabízí unikátní příležitosti pro pozorování divoké přírody. Helgoland je známý svou bohatou populací ptactva a tuleňů, a je považován za jedno z nejlepších míst v Evropě pro pozorování a fotografování ptáků.  

Rijeka

Norderney je jedním ze sedmi obydlených východofríských ostrovů v Severním moři, patřících k Německu. Má rozlohu přibližně 26 km², což jej činí devátým největším ostrovem v Německu. Na ostrově žije téměř 6000 obyvatel a od roku 1946 má status města v rámci okresu Aurich.

Ostrov je dlouhý 14 kilometrů a široký 2,5 kilometru a je známý svou 14 kilometrů dlouhou písečnou pláží na severní straně.

Východní polovina ostrova je součástí Národního parku Dolnosaské Wattové moře, kde je přísně regulován přístup, což má dopad i na automobilovou dopravu, která je značně regulována.

Na ostrov se lze dostat trajektem z přístavu Norddeich, který leží blízko severoněmeckého města Norden. Norderney má také letiště.

Norderney je živý ostrov, který nabízí široké spektrum aktivit pro návštěvníky všech věkových kategorií. Ostrov je ideální pro milovníky přírody a outdoorových aktivit, s 14 km dlouhými písečnými plážemi, které jsou skvělé pro jízdu na kole, procházky, nebo jen pro relaxaci u moře. K dispozici jsou speciální nudistické pláže jako Oase, ale i odlehlé pláže jako Weisse Düne, které jsou přístupné jen pěšky a nabízí klidnější prostředí.

Rijeka

Amrum je dalším z malebných severofríských ostrovů v Severním moři, jižně od Syltu a západně od ostrova Föhr. Má rozlohu 20,4 km² a je desátým největším německým ostrovem. Amrum je známý svými rozlehlými písečnými plážemi podél západního pobřeží a přiléhajícími k bahenním plochám Waddenzee na východě. Písečné duny, které se táhnou po celé délce ostrova, jsou charakteristickým rysem krajiny, společně s oblastmi vřesovišť a jediným lesním porostem, vysazeným v roce 1948. Ostrov, který je domovem mnoha druhů ptáků a několika druhů mořských savců, včetně šedých tuleňů a sviňuch obecných, je součástí národního parku a je známý svými opatřeními na ochranu přírody.

Historie ostrova sahá až do neolitu, kdy byl ještě spojen s pevninou Jutského poloostrova. Frísové, kteří se na ostrov přistěhovali ve středověku, zde zanechali bohaté kulturní dědictví, které zahrnuje i tradiční fríský jazyk Öömrang, kterým dosud hovoří asi třetina obyvatel ostrova. Amrum nabízí množství turistických atrakcí, včetně nádherných pláží, jako je Kniepsand, jedna z největších písečných kos v severní Evropě, kde návštěvníci mohou obdivovat rozmanitou faunu a flóru. Kromě toho ostrov láká k aktivnímu odpočinku, od koupání, přes windsurfing až po jízdu na kole po mnoha cyklostezkách. 

Pokud už budete mít dost moře a neustálého větru, zkuste vyrazit kousek dál od moře, kde najdete řadu zajímavých a krásných měst. Nudit se určitě nebudete v Hamburku, Brémách nebo ve městě Lübeck.
Rijeka

Hamburk, druhé největší město Německa, má jako historické přístavní město naprosto jedinečnou atmosféru. Přístav Hamburk, jeden z největších v Evropě, je středobodem aktivit, kde můžete sledovat připlouvající obří nákladní lodě, vychutnat si plavbu po řece nebo navštívit historické lodě a námořní muzea. Procházka po promenádě přístavu Landungsbrücken je zážitek sám o sobě.

Oblast Speicherstadt, největší komplex historických skladišť na světě, je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Je to místo plné úzkých kanálů a cihlových budov, které dnes hostí muzea, kavárny a butiky. Vedle Speicherstadt se rozkládá HafenCity, jeden z nejambicióznějších moderních urbanistických projektů v Evropě, kde najdete impozantní moderní architekturu včetně nádherné budovy Elbphilharmonie.

Hamburk je známý také svým živým kulturním a nočním životem. Město má širokou nabídku divadel, opery, koncertních sálů a muzeí. Čtvrť St. Pauli a její proslulá Reeperbahn, často označovaná jako "hříšná míle", je centrem nočního života s nekonečnými bary, kluby a divadly, což přitahuje návštěvníky z celého světa.

Rijeka

Brémy, jedno z nejstarších a nejzajímavějších hanzovních měst Německa, ležící na řece Weser, je ideálním cílem pro ty, kteří hledají kombinaci historické architektury, umění a moderního městského života.

Srdcem Brém je historické náměstí Marktplatz, kde se nachází několik významných památek. Dominantou náměstí je impozantní katedrála St. Petri s nádherným výhledem z její věže. Vedle katedrály stojí stará radnice, která je spolu se sochou Rolanda zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Tyto stavby představují vrchol gotické a renesanční architektury v Německu a jsou symbolem nezávislosti města. Nedaleko radnice najdete také proslulou sochu městských hudebníků (Bremer Stadtmusikanten), která je inspirována pohádkou bratří Grimmů.

Město hostí řadu festivalů, koncertů a kulturních akcí po celý rok. V Kunsthalle Bremen, jednom z nejvýznamnějších uměleckých muzeí v Německu, můžete obdivovat rozsáhlé sbírky evropského umění od středověku po modernu.

Pro milovníky přírody nabízí Brémy množství parků a zelených ploch, kde si můžete odpočinout od ruchu města. Nejznámější je park Bürgerpark, který je perfektním místem pro pikniky, jogging nebo jen pro relaxaci u jezírka. Park se pyšní dobře udržovanými cestami, malebnými mosty a bohatou faunou.

Rijeka

Lübeck, známé jako „Město sedmi věží“ a „Brána k Baltu“, je fascinující hanzovní město na severu Německa, které je bohaté na historii i kulturu. Město je zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO díky výjimečně dobře zachované středověké architektuře.

Lübeck byl založen ve 12. století a stal se hlavním městem Hanzovní ligy, což byla obchodní a obranná aliance severoevropských měst, která ovlivnila velkou část severní Evropy od 13. do 17. století. Historické centrum města je obklopeno vodou a zachovalo si mnoho významných staveb z té doby, včetně impozantního kostela sv. Marie, který je jedním z největších a nejkrásnějších cihlových gotických kostelů na světě. Dalšími významnými památkami jsou Holstentor, ikonická středověká brána, která je symbolem města, a stará radnice s typickým severoněmeckým cihlovým gotickým stylem.

Lübeck je také město spojené s několika významnými literárními postavami, včetně nobelisty Thomase Manna, který zde napsal svůj slavný román „Buddenbrookovi“.

Lübeck je rovněž proslulý svou tradicí výroby marcipánu, který je považován za jeden z nejlepších na světě. Návštěvníci mohou ochutnat a zakoupit tuto místní specialitu v mnoha obchodech po celém městě a navštívit i muzeum marcipánu, které dokumentuje jeho historii a výrobu.

Město leží na řece Trave a v blízkosti několika velkých jezer, což poskytuje bohaté možnosti pro vodní sporty a pěší turistiku. Pobřeží Baltského moře s krásnými plážemi je vzdálené jen pár minut jízdy autem.

Ať už toužíte po úniku do přírody, historickém dobrodružství, nebo si jen chcete vychutnat klid na písečných plážích, německé pobřeží vám to vše umožní. Každý region má svůj vlastní charakter a nabízí unikátní kombinaci kultury, přírody a relaxace. To vše navíc relativně kousek od našich hranic.
Loď na moři, západ slunce
Pojistíme Vás, ať už vyrazíte kamkoli.
Ikona letadla
Stačí Vám základní cestovní pojištění, nebo naopak oceníte komplexní řešení, které kryje většinu rizik? Nabízíme obojí.
 
Sjednat online
Ikona potapěče
150 sportovních aktivit jsme automaticky zahrnuli do základního cestovního pojištění. Dalších 40 si můžete připojistit.
 
Seznam sportů
Zrušení dovolené
Někdy na dovolenou kvůli vážným důvodům nemůžete. Když máte naše připojištění, jde až 80 % nákladů za námi.
 
Pojištění storna