Dálniční most ve Francii




Cestování do Francie autem – rady a tipy
 
 

Historické památky, překrásná příroda, hory i moře plus nádherný venkov, nemluvě o skvělé kuchyni i vínu… Francie má pro každého něco a při návštěvě autem si můžete svobodně vychutnat vše, na co si vzpomenete. S našimi radami, tipy a důležitými informacemi budete moci objevovat tuto pestrou zemi bez rizika a možných starostí.

Pro cestu do Francie potřebujete platný pas nebo občanský průkaz. Platný cestovní doklad potřebuji i nezletilé děti. Pokud s vámi cestují děti bez doprovodu svého zákonného zástupce, má se za to, že jejich rodič nebo zástupce vyjádřil souhlas s cestou svěřením cestovního dokladu doprovázející osobě. Abyste však v těchto případech předešli případným komplikacím či nedorozuměním, je vhodné stáhnout si souhlas s cestou dítěte do zahraničí ze stránek Ministerstva zahraničních věcí a řádně jej vyplnit.

Ztrátu, odcizení nebo zničení cestovního dokladu je nutné bezprostředně hlásit na policejní či četnické stanici. Zde vám bezpečnostní orgány vydají protokol s názvem Récépissé De Déclaration De Perte Ou De Vol De Passeport / Carte Nationale D'identité nebo La Copie Da La Main Courante, který je zapotřebí neprodleně předložit na některém ze zastupitelských úřadů ČR ve Francii. Těmi jsou Velvyslanectví ČR v Paříži a honorární konzuláty v Dijonu, Lille, Lyonu, Marseille, Nantes a Štrasburku, případně můžete navštívit honorární generální konzulát v Monaku.

Zastupitelský úřad vystaví držiteli potvrzení o ztrátě, odcizení nebo zničení cestovního dokladu společně s takzvaným cestovním průkazem, který umožní po dobu šesti měsíců další cestování. K získání cestovního dokladu je nutné po ověření totožnosti dodat dvě pasové fotografie a zaplatit poplatek 17 euro v hotovosti. K podání žádosti o cestovní doklad je potřebné objednat se v rámci úředních hodin na telefonním čísle +33(0) 144 320 216.

Pro řízení ve Francii není zapotřebí mezinárodní řidičský průkaz, stačí vám platný český. V případě ztráty, odcizení nebo zničení řidičského průkazu musíte tuto situace nahlásit na policii nebo zastupitelském úřadu. Tam dojde k ověření platnosti řidičského průkazu, poté vám bude vystaven provizorní průkaz. Při řízení je samozřejmě zapotřebí také platný technický průkaz a doklad o zaplacení pojištění.
Millau Viaduct - Norman Foster

Rychlostní limity jsou v obcích stanoveny na 50 km/h, mimo obec na 80 km/h, na silnicích pro motorová vozidla na 110 km/h a na dálnicích na 130 km/h. Vždy je zapotřebí sledovat značení s omezením rychlosti. Každý řidič musí mít v autě reflexní vestu, kterou je nutné obléci při vystoupení z vozidla na dálnici nebo silnici pro motorová vozidla. Výstražný trojúhelník je povinný v každém vozidle. Do roku 2020 bylo povinné mít v autě alkohol tester, ale toto nařízení bylo zrušeno.

Limit alkoholu v krvi je ve Francii stanoven na 0,5 promile. Děti do 10 let musí být přepravovány v dětské sedačce odpovídající jejich váze a výšce. Přednost zprava platí na neznačených křižovatkách. Používání mobilních telefonů je zakázáno, pokud není použita hands-free sada. Používání bezpečnostních pásů je povinné pro všechny pasažéry.

Denní svícení je povinné mimo obce a v případě snížené viditelnosti. Většina značek je podobná jako v ČR, ale je třeba si dát pozor na specifické francouzské dopravní značení, jako jsou například zelené šipky na semaforech, umožňující odbočení i když na hlavních světlech semaforu svítí červená. Levý pruh na dálnicích je určen pouze pro předjíždění. Kouření je zakázáno v autě, pokud jsou přítomny osoby mladší 18 let. Používání takzvaných antiradarů je zakázáno. 

Pokud nedodržujete dopravní předpisy, dovolená ve Francii se může hodně prodražit – v extrémních případech vám může být zabaveno auto. Například za překročení rychlosti hrozí pokuty od 68 eur do 1500 eur při překročení rychlosti o více než 50 km/h, v případě opakovaného překročení o 50 km/h a více jde již o 3750 eur, zabavení vozidla a až tříměsíční pobyt ve vězení. Ve Francii je k měření rychlosti používáno mnoho stacionárních radarů, vyplatí se proto dávat si na limity velký pozor.

Pokuty jsou drakonické i za jiné přestupky – pokud nemáte ve vozidle výstražnou vestu a trojúhelník, až 750 euro. Ta samá částka platí za jízdu s poškozenými/nevyhovujícími pneumatikami nebo příliš zatmavenými skly. Nefunkční osvětlení může být sankcionováno až 450 eury.

Platby za použití dálnic se liší podle typu vozidla:

  • Kategorie 1: Standardní vozidla, jako jsou osobní automobily a motocykly, s výškou do 2 metrů. Tato vozidla platí nejnižší mýtné.
  • Kategorie 2: Vozidla s výškou od 2 do 3 metrů, například malé nákladní vozy a dodávky. Mýtné je zde o něco vyšší.
  • Kategorie 3 a 4: Velká vozidla, jako jsou autobusy a těžké nákladní vozy, platí nejvyšší mýtné.

Jak proces funguje

  1. Vjezd na dálnici: Při vjezdu na některé dálnice si řidič vezme lístek z automatu.
  2. Výjezd z dálnice: Při výjezdu z dálnice nebo na mýtné bráně v průběhu cesty řidič vloží lístek do automatu a zaplatí požadovanou částku podle ujeté vzdálenosti a kategorie vozidla.
  3. Platba: Platbu lze provést hotovostí, kartou, nebo přes systém telepeage – elektronickou jednotku za čelním sklem. Její získání je ale pro turisty ztrátou času.

Pokud plánujete delší cestu, je dobré si předem zjistit přesné náklady na mýtné pomocí online kalkulátorů, například na tollguru.com​ (SimpleFrance)​​ (Autodoc)​​ (RAC)​​ (TollGuru - Tolls. Fuel. Trip)​. Podrobné informace o mýtných poplatcích, kategoriích vozidel a možnostech platby lze nalézt na oficiálních stránkách provozovatelů dálnic ve Francii, jako je například autoroutes.fr.

Speciální úseky

Některé mosty a tunely také vybírají mýtné, například:

  1. Pont de Normandie: Mezi Le Havre a Honfleur, poplatek pro osobní automobily je 5,90 €.
  2. Pont de Tancarville: Mezi Tancarville a Marais-Vernier, poplatek pro osobní automobily je 2,80 €.
  3. Pont de l’île de Ré: Blízko La Rochelle, poplatky se liší podle sezóny (8 € v mimosezóně a 16 € v hlavní sezóně).

Ekologické zóny

Některá města mají ekologické zóny, kde je třeba mít na čelním skle umístěný ekologický štítek, například v Marseille nebo v Nice.

  1. Zranění nebo úmrtí:
    • Ihned zavolejte policii. Policie provede vyšetření, vyslechne svědky a sepíše protokol, který lze později získat u prokuratury.
  2. Pouze hmotné škody:
    • Policie na místo nedojíždí. Účastníci musí vyplnit Evropský záznam o dopravní nehodě („Constat amiable“).
  3. Vyplnění formuláře:
    • Přesné schéma nehody: Zachyťte situaci na schématu ve formuláři.
    • Identifikace účastníků: Uveďte údaje o totožnosti a pojištění všech účastníků nehody. Žádejte předložení oficiálních dokladů (občanský průkaz nebo pas, řidičský průkaz, doklad o pojištění). Od 1. dubna 2024 není nutná zelená karta, ale je třeba dokument o pojištění s číslem kontraktu.
    • Svědci: Zapište jména a adresy svědků.
    • Jazyky: Formulář může být vyplněn i několika jazyky (např. česky a francouzsky).
    • Nepodepsání protokolu: Pokud druhá strana odmítne podepsat, můžete přivolat policii nebo vyplnit protokol s pomocí svědků.
  4. Fotodokumentace:
    • Pořiďte fotografie z místa nehody pro případný důkazní materiál.
  5. Nahlášení pojišťovně:
    • Po sepsání záznamu informujte svou pojišťovnu a předložte jí kopii záznamu.

Pokud potřebujete více informací, navštivte stránky Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Za tankování dáte ve Francii obecně o něco více, než v České republice. Litr benzinu stojí na začátku prázdnin roku 2024 zhruba 45 korun, naftu pořídíte za necelých 43 korun.
  • Ceny nabíjení elektrických vozidel ve Francii se liší podle typu nabíjecí stanice a poskytovatele. Pokud cestujete bateriovým vozem, je vhodné ubytovat se v zařízeních, která umožňují bezplatné nebo zvýhodněné AC nabíjení. Zde je přibližný přehled cen na veřejných stanicích:

  • Ionity
  • Neregistrovaní zákazníci: 0,79 €/kWh
  • Majitelé vybraných automobilů (BMW, Volkswagen, Ford, Mercedes-Benz, Audi, Porsche): 0,29 €/kWh

TotalEnergies

  • AC stanice (22 kW): 0,39 €/kWh
  • DC stanice (50 kW): 0,45 €/kWh
  • Ultrarychlé DC stanice (150 kW): 0,55 €/kWh

Tesla Supercharger

  • Všichni uživatelé (včetně neregistrovaných): 0,46 €/kWh
  • Vybraní majitelé Tesla vozů mohou mít speciální sazby.

Shell Recharger

  • AC stanice: 0,39 €/kWh
  • DC stanice: 0,49 €/kWh
  • Ultrarychlé stanice: 0,59 €/kWh

  • Upozornění: Někteří poskytovatelé, jako například Ionity, mohou účtovat dodatečné poplatky za dobu stání po dokončení nabíjení.
  • 112 - Jednotné evropské číslo tísňového volání, umožňuje lokalizaci volajícího, operátoři hovoří několika světovými jazyky
  • 15 - První pomoc (SAMU)
  • 17 - Policie (Police nationale), četnictvo (Gendarmerie)
  • 18 - Hasiči (Sapeurs-pompiers)
  • 114 - Nouzové číslo pro neslyšící

Adresa: Section consulaire 18 rue Bonaparte 75006 Paris 6

Telefon při volání ve Francii : 01 44 32 02 00; při volání z ČR: 0033 / 1 44 32 02 00

Úřední hodiny pro veřejnost jsou pondělí, úterý, středa, pátek: od 09.30 do 12.30 hodin, čtvrtek je zavřeno. Pohotovostní linka pomoci v nouzi českým občanům po pracovní době je +420 222 264 234. Tato linka je určena výhradně občanům ČR v nouzi či ohrožení zdraví a života.