Do Paříže a Francie vlakem
 

Cestování vlakem z České republiky do Paříže nabízí jedinečnou kombinaci pohodlí
a možnosti objevovat krásy Evropy během cesty.
Ať už se rozhodnete pro cestu přes Německo nebo Rakousko, každá trasa nabízí své unikátní kouzlo a zastávky, které stojí za to využít. Navíc vás může hřát dobrý pocit z toho, že jste podpořili vlakovou dopravu na místo letecké a zbytečně jste tak nezvýšili svou uhlíkovou stopu.
Před cestou je důležité si zkontrolovat platnost všech potřebných dokumentů, jako jsou pasy nebo občanské průkazy. Dále je vhodné si předem rezervovat sedadla a zajistit si případné jízdenky na další připojené spoje. Pro maximální komfort nezapomeňte na pohodlné oblečení a vlastní občerstvení, zejména na delší úseky cesty.
Rijeka

Přímé vlakové spojení mezi Prahou a Paříží aktuálně neexistuje. Cestování vlakem z Prahy do Paříže typicky vyžaduje alespoň jeden přestup. Nejběžnější trasy vedou přes některé z hlavních evropských měst, jako je Berlín, Frankfurt nad Mohanem nebo Mnichov v Německu, případně přes Vídeň v Rakousku. Tyto trasy jsou obsluhovány různými vlakovými společnostmi, včetně Českých drah a Deutsche Bahn, a často zahrnují spojení vysokorychlostními vlaky, jako jsou TGV nebo ICE.
 

  • Praha – Plzeň – Mnichov – Stuttgart – Paříž: Tato trasa je považována za nejrychlejší, s celkovou dobou cesty kolem 12 hodin a 40 minut.
  • Praha – Drážďany – Berlín – Brusel – Paříž: Tato cesta trvá přibližně 13 hodin a 50 minut a nabízí možnost navštívit více velkých evropských měst.
  • Praha – Ústí nad Labem – Drážďany – Frankfurt – Paříž: Doba cesty je přibližně 15 hodin a vyznačuje se komfortními přestupy.

Ceny jízdenek se liší podle typu vlaku a třídy, ve které cestujete. Doporučuje se zakoupit jízdenky s dostatečným předstihem, zejména během turistické sezóny a velkých událostí, jako jsou letní olympijské hry v Paříži v roce 2024. Jízdenku i místenku si můžete koupit například na webu Českých drah.

Ceny jízdenek se pohybují od 4 400 Kč až po 8 000 Kč (ceny platné v době psaní článku, tedy v červnu 2024). Přímé vlakové spojení Prahy a Paříže bohužel neexistuje.

Možné varianty cesty
 

Nejméně přestupů (jeden) budete mít, když pojedete přes Berlín, cesta ale trvá necelých 14 hodin.
  • Nejrychlejší je cesta 
    se 4 přestupy (Cheb, Marktredwitz, Nürnberg Hbf, Stuttgart Hbf), která trvá necelých 12 hodin.
  • Kompromisem může být trasa se dvěma přestupy (Dresden Hbf, Frankfurt Main Hbf), která trvá
    12 hodin a 15 minut.
Rijeka

Cesta nočním vlakem z Prahy do Paříže je pohodlný způsob, jak se dostat do srdce Francie. Odjezd z Prahy hlavního nádraží je v 18:28 večer, kdy vlak EuroCity 458 Canopus zamíří směrem na Offenburg, kde přijíždíte následující den brzy ráno v 5:45.

Po příjezdu do Offenburgu máte dostatek času na protažení nebo rychlou ranní prohlídku města, než se v 7:17 ráno nasedne na vysokorychlostní vlak TGV 9590, který vás přepraví přímo do Paříže, kam dorazíte v 9:35. Celková cestovní doba je přibližně 15 hodin.

Příprava na cestu:

  • Rezervace sedadla a jízdenky: Vzhledem k tomu, že cesta zahrnuje noční vlak a TGV, je důležité si předem rezervovat sedadlo. Vlak nabízí i možnost lůžkových nebo lehátkových kupé. Povinná rezervace na TGV zajišťuje, že budete mít garantované místo a pohodlí během rychlé jízdy do Paříže.
  • Balíček pro cestu: Vzhledem k nočnímu charakteru první části cesty se doporučuje přibalit si lehkou deku a cestovní polštář pro maximální komfort. Nezapomeňte také na sluchátka a knihu či elektronické zařízení pro zábavu během jízdy.
  • Stravování: Ačkoliv některé vlaky mohou nabízet bistrovůz, je dobré mít s sebou nějaké občerstvení a pití, obzvlášť pokud cestujete s dětmi nebo máte speciální dietní požadavky.
  • Příjezd a orientace v Paříži: Po příjezdu do Paříže využijte městskou dopravu z nádraží Paris Est k dalšímu cestování po městě nebo do vašeho ubytování.

Paříž má několik hlavních vlakových nádraží, každé s vlastním specifickým zaměřením a spojeními. Tato nádraží jsou rozptýlená po celém městě a slouží jak pro místní, tak mezinárodní spoje.
 

  • Gare du Nord - Jedno z největších a nejrušnějších nádraží v Evropě. Odtud vyjíždějí vlaky do severní Francie, Velké Británie (Eurostar do Londýna), Belgie a Nizozemska. Nádraží je také dobře spojené s pařížským metrem a RER.
  • Gare de l'Est - Toto nádraží zajišťuje spojení hlavně na východ, včetně měst jako Štrasburk a Reims, a také do zemí jako Německo a Švýcarsko.
  • Gare de Lyon – Slouží jihovýchodním směrem, včetně Lyonu, Marseille a Nice. Vlaky TGV odsud jedou také do Švýcarska a Itálie. Nádraží je známé svou nádhernou architekturou a slavnou restaurací Le Train Bleu.
  • Gare Montparnasse - Hlavně pro spojení do západní a jihozápadní Francie, včetně měst jako Bordeaux, Nantes a Toulouse. Toto nádraží je také výchozím bodem pro TGV Atlantique.
  • Gare d'Austerlitz - Slouží pro spojení směrem na jih, například do Toulouse a Limoges, a je také významným bodem pro noční vlaky.
  • Gare Saint-Lazare – Z tohoto nádraží vyjíždějí vlaky do Normandie, včetně měst jako Rouen a Le Havre.
Rijeka

Francie nabízí řadu fascinujících vlakových tras, které procházejí různorodou krajinpu a spojují historická města. Vlakem můžete snadno navštívit ikonická města jako Lyon, známý svou historickou architekturou a gastronomií, nebo Marseille, které se pyšní úchvatným starým přístavem a přístupem k francouzské Riviéře. Zde je seznam některých z nejzajímavějších vlakových tras, které byste mohli zvážit při plánování vaší cesty:
 

  • Z Paříže do Marseille s TGV – Rychlá a pohodlná trasa spojující severní a jižní Francii, procházející skrze úchvatné krajiny Burgundska a Provence.
  • Côte d'Azur Line – Tato trasa vede podél francouzské Riviéry z Marseille do Nice a nabízí úchvatné výhledy na Středozemní moře a nádherná pobřežní města.
  • Z Paříže do Strasbourgu Vlakem TGV z historického srdce Francie do hlavního města Alsaska, procházející idylickou krajinou a vinicemi.
  • Z Bordeaux do Biarritzu – Regionální vlak TER spojuje vinařskou oblast Bordeaux s plážovým městem Biarritz na západním pobřeží, projíždějící přes lesnaté oblasti a malebné vesničky.
  • Z Lyonu do Grenoble – Krátká, ale malebná trasa vede skrz francouzské Alpy, nabízí krásné výhledy na hory a je ideální pro milovníky přírody.
  • Z Montpellier do Perpignanu – Železnice vede podél jižního pobřeží Francie, nabízí krásné výhledy na Středozemní moře a projíždí historickými městy provincie Languedoc.
  • Trasa Loire Valley – Tato trasa umožňuje návštěvníkům obdivovat nádherné zámky Loiry, včetně Chambordu a Chenonceau, které jsou dostupné z několika vlakových stanic podél řeky Loiry.
  • Transpyrenejská trasa z Toulouse do Latour de Carolu – Nabízí jedinečnou cestu přes Pyreneje, spojuje Francii se Španělskem a umožňuje cestujícím pozorovat horskou krajinu z pohodlí vlaku.
  • Z Dijonu do Provence – Procestujte srdce Burgundska a slunný jih Francie, cestou můžete obdivovat rozsáhlé vinice a historická města jako Avignon a Aix-en-Provence.
  • Z Nantes do Saint-Nazaire – Tato trasa vede přes ústí řeky Loiry až k Atlantickému oceánu, poskytuje krásné výhledy na pobřeží a mořskou krajinu.
Rijeka

Jízdenka Interrail představuje skvělý způsob, jak prozkoumat Evropu po kolejích. Tato síťová jízdenka umožňuje neomezené cestování po železniční síti zahrnující více než 40 000 stanic ve 33 zemích Evropy. Jízdenky Interrail se prodávají ve dvou základních variantách:
 

  • Pro cesty v konkrétní zemi
  • Pro celou Evropu

Nákup Interrail Pass je možný online na oficiálních stránkách www.interrail.eu, nebo tradičně u pokladních přepážek ve formě papírové jízdenky. K dispozici jsou různé typy passů podle doby trvání a rozsahu cestování, od několika dnů po několik měsíců. Cestující mohou využít také řadu výhod, jako jsou slevy pro mladé, seniory a děti, které cestují zdarma nebo s velkými slevami.

Interrail nabízí také speciální propagační akce, jako je například možnost získání slevy na jízdné pro majitele vstupenek na fotbalové zápasy. Všechny tyto varianty umožňují flexibilní cestování, přičemž cestovatelé si mohou sami plánovat své trasy a upravovat je podle svých potřeb. 

Cestování vlakem do Francie může být zajímavý zážitek, plný pohodlí a krásných výhledů. Aby byla vaše cesta co nejpříjemnější a bez problémů, zde je několik užitečných rad:

  1. Plánování předem: Rezervujte si jízdenky co nejdříve. Předčasné rezervace mohou výrazně snížit cenu jízdenek, zejména u vysokorychlostních vlaků jako TGV, kde ceny rostou s blížícím se datem odjezdu.
  2. Zvolte správnou trasu: Prozkoumejte různé trasy a zvažte, zda vám více vyhovuje kratší cesta s přestupy, nebo delší přímá trasa. Nejčastější trasy vedou přes Německo nebo Rakousko.
  3. Přestupy: Zkontrolujte délku a místo přestupů. Ujistěte se, že máte dostatek času na přestup mezi vlaky, zejména v případě, že musíte změnit nádraží.
  4. Balíček základních potřeb: Cesta vlakem bude dlouhá, takže si přibalte svačinu, vodu a pohodlné oblečení. V noci můžete ocenit šátek nebo lehkou deku a cestovní polštář.
  5. Cestovní dokumenty: Mějte po ruce všechny potřebné cestovní dokumenty, včetně pasů nebo OP, a také jízdenky a místenky.
  6. Jízdní řády a aplikace: Stáhněte si aplikace pro cestování vlakem, jako je DB Navigator nebo SNCF, které vám pomohou sledovat jízdní řády a eventuální změny.
  7. Zabezpečení zavazadel: Ujistěte se, že vaše zavazadla jsou bezpečně uložena a zamčena, zejména pokud cestujete přes několik zemí.
  8. Jazyková příprava: Základní znalost francouzštiny může usnadnit komunikaci, zvláště v menších městech nebo na venkově.
  9. Cestovní pojištění: Zvažte pořízení cestovního pojištění, které pokryje nejen zdravotní péči, ale i ztrátu zavazadel nebo neplánované změny v cestovních plánech.
Cesta z Prahy do Paříže typicky zahrnuje přestup v jednom z hlavních evropských měst, jako jsou Berlín, Frankfurt nad Mohanem, Mnichov nebo Vídeň. Tyto trasy jsou obsluhovány různými vlakovými společnostmi, včetně Českých drah a Deutsche Bahn.

Délka cesty závisí na zvolené trase:

  • Praha – Plzeň – Mnichov – Stuttgart – Paříž: cca 12 hodin 40 minut
  • Praha – Drážďany – Berlín – Brusel – Paříž: cca 13 hodin 50 minut
  • Praha – Ústí nad Labem – Drážďany – Frankfurt – Paříž: cca 15 hodin
Ceny se liší v závislosti na trase, třídě a době zakoupení. Typicky se pohybují od 4 400 Kč do 8 000 Kč. Doporučuje se zakoupit jízdenky s dostatečným předstihem.
Ano, je možné cestovat nočním vlakem, který odjíždí z Prahy večer a do Paříže dorazí následující ráno. Tato trasa obvykle zahrnuje přestup ve městě Offenburg.
Je nutné mít platný pas nebo občanský průkaz (pro občany EU). Důležité je také mít všechny potřebné jízdenky a rezervace.
Služby se liší v závislosti na typu vlaku. Vysokorychlostní vlaky, jako TGV a ICE, obvykle nabízejí jídelní vozy, pohodlná sedadla a wifi. Noční vlaky mohou nabízet lůžkové kupé.

Paříž má několik hlavních nádraží:
 

  • Gare du Nord: Vlaky do severní Evropy včetně Londýna a Bruselu.
  • Gare de l'Est: Vlaky na východ, do Štrasburku a Německa.
  • Gare de Lyon: Vlaky do jihovýchodní Francie a Itálie.
  • Gare Montparnasse: Západní Francie, včetně Bordeaux a Nantes.
  • Gare d'Austerlitz a Gare Saint-Lazare: Méně frekventované destinace včetně jihu a Normandie.
Pro maximální komfort si rezervujte sedadlo ve směru jízdy, oblékněte pohodlné oblečení a vezměte si vlastní občerstvení, deku a polštář, zejména na delší úseky cesty.
Využijte různé železniční pasy pro turisty, jako jsou Interrail nebo Eurail pro neevropské návštěvníky, které nabízejí neomezené cestování a mohou ušetřit náklady na jízdenky. Plánujte trasy a časy přestupů, abyste se vyhnuli stresu při změnách vlaků.
Výhody zahrnují nižší uhlíkovou stopu, pohodlí při cestování (větší prostor pro nohy, možnost procházky po vlaku), absence nutnosti příchodu na letiště hodiny před odletem a často i přímé spojení do centra města. Nevýhody mohou zahrnovat delší dobu cesty ve srovnání s letadlem a někdy vyšší ceny, zejména při nákupu jízdenek na poslední chvíli.
Většina dálkových a vysokorychlostních vlaků nabízí bistro vozy nebo restaurační služby, kde můžete koupit občerstvení, jídlo a nápoje. U dlouhých cest je však vhodné mít s sebou vlastní občerstvení, zejména pokud preferujete zdravější nebo levnější varianty.
Přímé vlakové spojení mezi Prahou a Paříží aktuálně neexistuje. Cestující obvykle musí absolvovat alespoň jeden přestup, často ve městech jako Berlín, Frankfurt nad Mohanem, Mnichov nebo Vídeň. Tyto trasy nabízejí spojení vysokorychlostními vlaky, jako jsou TGV nebo ICE, které zajišťují rychlé a pohodlné přesuny mezi hlavními evropskými městy.
Ano, je možné cestovat z Prahy do Paříže lůžkovým vozem, což je ideální pro ty, kteří preferují cestovat přes noc a chtějí přijet do cíle odpočatí a připravení na nový den. Cesta zahrnuje přestupy, například v Offenburgu, kde cestující přesedají z nočního vlaku na ranní vysokorychlostní vlak TGV, který pokračuje přímo do Paříže. Celková cestovní doba je přibližně 15 hodin.