Co vidět v Paříži?
Kompletní průvodce
pro rok 2024
 

Paříž, město lásky a centrum evropské kultury, je neuvěřitelně bohatá na historické památky, které zrcadlí nejen uměleckou a architektonickou velikost, ale i klíčové momenty v dějinách Francie i celé Evropy. Pojďme se podívat na nejvýznamnější památky, které by neměly uniknout vaší pozornosti. 
Kromě obdivování estetické krásy, můžete také nahlédnout jejich historický a kulturní kontext, který formoval moderní Evropu a zjistit, proč je Paříž jedno z vůbec nejvýznamnějších měst západní civilizace.
Rijeka

Eiffelova věž, která se stala symbolem Paříže a celé Francie, byla postavena jako dočasná struktura pro Světovou výstavu v roce 1889, která slavila sté výročí Francouzské revoluce. Navrhl ji Gustave Eiffel a její stavba trvala pouhé dva roky, což bylo nejen na tehdejší dobu pozoruhodně rychlé. I přes počáteční kritiku od některých významných umělců a intelektuálů se věž rychle stala oblíbenou atrakcí a technickým skvostem. Se svou výškou 324 metrů byla nejvyšší stavbou na světě až do roku 1930.

Pro nejlepší zážitek z návštěvy Eiffelovy věže se doporučuje plánovat návštěvu brzy ráno nebo pozdě odpoledne. Ranní hodiny nabízejí klidnější atmosféru a menší davy, což vám umožní vychutnat si výhledy a prohlídku bez dlouhého čekání. Večerní návštěvy mají své kouzlo díky nádhernému osvětlení věže. Ráno a později odpoledne také bude mnohem hezčí světlo a vaše fotografie povznesou na úplně jinou úroveň.

  • Champ de Mars: Rozsáhlý veřejný park, který se táhne od Eiffelovy věže směrem k École Militaire. Ideální místo pro pikniky, procházky a relaxaci s nádherným výhledem na Eiffelovu věž. Perfektní místo pro fotografie a odpočinek po prohlídce věže.
  • Trocadéro: Oblast na druhém břehu Seiny, přímo naproti Eiffelově věži, zahrnující zahrady a Palais de Chaillot. Nabízí jedny z nejlepších výhledů na Eiffelovu věž, zejména při západu slunce. Oblast je ideální pro focení a procházky.
  • Musée du Quai Branly - Jacques Chirac: Muzeum zaměřené na umění a kultury Afriky, Asie, Oceánie a Ameriky. Nabízí fascinující sbírky umění a historických artefaktů z neevropských kultur a poskytuje jedinečný pohled na světové kulturní dědictví.
  • Seine River Cruise:  Plavby po řece Seině, které nabízejí pohledy na hlavní pařížské památky z vody. Romantická a relaxační plavba s výhledem na Eiffelovu věž a další ikonické stavby Paříže, jako je Notre-Dame a Musée d'Orsay.
  • Invalidovna: Komplex budov Hôtel des Invalides, včetně vojenského muzea a hrobky Napoleona Bonaparta. Tento historický a architektonický skvost, nabízí možnost ponořit se do francouzské vojenské historie a navštívit slavnou hrobku Napoleona.
Rijeka
Katedrála Notre-Dame, zasvěcená Panně Marii, je jedním z nejvýznamnějších příkladů gotické architektury a patří mezi nejznámější památky Paříže. Její výstavba začala v roce 1163 za vlády Ludvíka VII. a dokončena byla až v polovině 14. století. Katedrála je známá svými nádhernými vitrážemi, především růžovými okny, jež jsou mistrovským dílem středověkého umění. Dalším výrazným prvkem jsou sochy chrličů, které zdobí fasádu. Interiér katedrály je impozantní svou výškou a prostorností, kde gotické oblouky a žebrované klenby vytvářejí monumentální atmosféru. Známé jsou také dvě hlavní věže, které nabízejí úchvatné výhledy na Paříž, a zvonice, kde je umístěn slavný zvon Emmanuel.
V dubnu 2019 katedrálu postihl devastující požár, který zničil střechu a část novogotické věže, známé jako "sanktusník". Tato událost vyvolala obrovskou vlnu solidarity a finanční podpory pro její obnovu. Rekonstrukční práce začaly okamžitě po požáru a jsou vedeny s cílem co nejvěrněji obnovit původní stav katedrály. Předpokládá se, že katedrála bude znovu otevřena ještě v roce 2024. Mezitím jsou návštěvníkům k dispozici informační centra a výstavy, které dokumentují proces rekonstrukce a historii katedrály.

Katedrála Notre-Dame se nachází na ostrově Île de la Cité v historickém centru Paříže. V okolí katedrály je několik dalších zajímavých míst, které určitě stojí za návštěvu:
 

  • La Conciergerie: Historická budova, která sloužila jako královský palác a později vězení během Francouzské revoluce.
  • Sainte-Chapelle: Gotická kaple známá svými úchvatnými vitrážemi, které pokrývají většinu stěn a vytvářejí barevnou hru světla.
  • Pont Neuf: Nejstarší dochovaný most v Paříži, který spojuje Île de la Cité s oběma břehy řeky Seiny. Nabízí krásné výhledy na katedrálu a další okolní památky.
  • Place Dauphine: Malebné náměstí na konci ostrova, které je ideálním místem pro odpočinek a procházky.
  • Latinská čtvrť: Nachází se v blízkosti a je známá svými úzkými uličkami, kavárnami, knihkupectvími a univerzitní atmosférou.
Rijeka
Bazilika Sacré-Cœur, nacházející se na vrcholu kopce Montmartre, je jednou z nejvýraznějších památek Paříže. Stavba začala v roce 1875 a byla dokončena v roce 1914, ale oficiálně byla vysvěcena až v roce 1919. Architektonický styl baziliky je románsko-byzantský, což je v Paříži relativně vzácné. Z baziliky je také nádherný výhled na Paříž.

Montmartre, kde se bazilika nachází, je jednou z nejživějších a nejzajímavějších čtvrtí Paříže. Mezi okolní zajímavosti patří:

 

  • Place du Tertre: Malé náměstí v srdci Montmartru, kde se shromažďují místní umělci, aby zde malovali a prodávali své obrazy. Je to skvělé místo pro nákup originálních suvenýrů a pro pozorování umělců při práci.
  • Moulin Rouge: Slavný kabaret se nachází nedaleko a je symbolem bohémského života Paříže. Zde si můžete vychutnat tradiční francouzský kabaret s jeho ikonickými tanečnicemi.
  • Dalího muzeum: Muzeum věnované dílu Salvadora Dalího, kde je vystavena rozsáhlá sbírka jeho soch, kreseb a grafik.
  • Hřbitov: Poslední odpočinek mnoha známých osobností, jako jsou Émile Zola, Edgar Degas nebo Alexandre Dumas.
Rijeka

Opéra Garnier, známá také jako Palais Garnier, je jedním z nejvýznamnějších a nejkrásnějších operních domů na světě. Nachází se v 9. pařížském obvodě a je mistrovským dílem architekta Charlese Garniera, který budovu navrhl v rámci rozsáhlé rekonstrukce Paříže pod vedením barona Haussmanna. Stavba začala v roce 1861 a byla dokončena v roce 1875.

Tento architektonický skvost představuje vrcholnou ukázku neobarokního stylu, charakterizovanou bohatou výzdobou, sochami, a monumentálními schodišti. Interiér Opéra Garnier je neméně ohromující, s velkým foyer, nádhernými lustry a bohatě zdobenými salony, které návštěvníky okouzlují svou elegancí a luxusem. Strop hlavního auditoria zdobí freska od Marca Chagalla, která byla přidána v roce 1964, a která přináší moderní dotek do klasického prostředí.

Pro maximální zážitek z návštěvy Opéra Garnier doporučujeme prohlídku s průvodcem, který vám díky výkladu umožní hlubší pochopení historie a architektury této velkolepé budovy. Prohlídky jsou dostupné v několika jazycích a poskytují návštěvníkům přístup do zákulisí a dalších míst, které běžným návštěvníkům zůstávají skryty. Pro milovníky opery je návštěva představení v tomto historickém prostředí nezapomenutelným zážitkem.

  • Galeries Lafayette: Luxusní nákupní centrum, které je samo o sobě architektonickým skvostem s nádhernou skleněnou kopulí. Ideální pro nákupy módních značek, ale také pro vychutnání si výhledu z terasy na střeše, který nabízí panoramatické pohledy na Paříž.
  • Musée Grévin: Slavné muzeum voskových figurín, kde můžete vidět realistické sochy slavných osobností z celého světa. Skvělá atrakce pro rodiny s dětmi a všechny, kteří se zajímají o populární kulturu a historii.
  • Boulevard Haussmann: Hlavní třída, která je srdcem nákupní čtvrti, plná obchodních domů, butiků a kaváren. Procházka po této ulici nabízí nejen možnost nakupování, ale také obdivování krásné architektury 19. století.
  • Jardin des Tuileries: Krásný veřejný park mezi Place de la Concorde a Louvre. Ideální místo pro relaxaci po návštěvě opery, s mnoha sochami, fontánami a kavárnami. Perfektní pro piknik nebo klidnou procházku v centru Paříže.
Rijeka

Arc de Triomphe je jednou z nejznámějších a nejimpozantnějších památek v Paříži. Tento monument se nachází na západním konci slavného bulváru Champs-Élysées a je součástí náměstí Place Charles de Gaulle, kde se setkává dvanáct hlavních cest. Arc de Triomphe byl postaven na příkaz Napoleona Bonaparte v roce 1806 na počest vítězství jeho armád v bitvě u Slavkova, a jeho stavba byla dokončena v roce 1836.

Oblouk, navržený architektem Jeanem Chalgrinem, je vysoký 50 metrů a široký 45 metrů. Je zdobený jemně vyřezávanými reliéfy, které zobrazují scény z Napoleonských válek, a najdete na něm i jména generálů a bitev. Pod obloukem se nachází Hrob neznámého vojína z první světové války, kde hoří věčný plamen na památku padlých vojáků.

Doporučujeme i vystoupat na jeho vrchol, odkud se naskýtá jedinečný panoramatický výhled na Paříž. Výstup zahrnuje 284 schodů, ale výhled na ikonické památky jako Eiffelovu věž, La Défense a Champs-Élysées za tu námahu stojí. 

  • Champs-Élysées: Jeden z nejznámějších bulvárů na světě, plný obchodů, restaurací, kaváren a divadel. Procházka po Champs-Élysées nabízí nejen možnost nakupování, ale také nasát atmosféru elegantní Paříže.
  • Place de la Concorde: Velké náměstí na východním konci Champs-Élysées, kde uvidíte slavný obelisk z Luxoru. Je to ideální místo pro odpočinek a obdivování architektury i historie Paříže.
  • Parc Monceau: Krásný park v 8. pařížském obvodě je ideální pro relaxaci po návštěvě Vítězného oblouku. Parc Monceau je známý svými malebnými můstky, sochami a klidnými zákoutími, které nabízejí únik od ruchu města.
  • Lido de Paris: Světoznámý kabaret na Champs-Élysées, kde můžete zažít úchvatná představení s bohatými kostýmy, tancem a živou hudbou. Ideální místo pro večerní zábavu po dni stráveném objevováním památek.
  • Musée Jacquemart-André: Muzeum umění umístěné v krásném městském paláci, které vystavuje soukromou sbírku obrazů, nábytku a dalších uměleckých předmětů. Perfektní pro milovníky umění, kteří chtějí vidět díla od mistrů jako Rembrandt, Botticelli a Fragonard.
Rijeka
  • Versailleský palác, známý také jako Château de Versailles, je jedním z největších a nejokázalejších paláců na světě. Nachází se přibližně 20 kilometrů jihozápadně od Paříže v městě Versailles. Tento palác, původně lovecký zámeček Ludvíka XIII., byl přestavěn a rozšířen jeho synem, Ludvíkem XIV., který z něj učinil symbol absolutní monarchie a centrum politické moci Francie.
  • Palác a jeho rozsáhlé zahrady byly navrženy v barokním stylu a představují vrcholné dílo francouzského klasicismu. Versailleský palác je známý svými nádhernými sály, mezi nimiž vyniká především Zrcadlový sál (Galerie des Glaces), který sloužil jako místo mnoha historických událostí, včetně podpisu Versailleské smlouvy v roce 1919. Zrcadlový sál je zdobený sedmnácti oblouky, každý obsahující dvacet jedna zrcadel, čímž vytváří dechberoucí efekt odrazu.
  • Zahrady Versailles, navržené André Le Nôtre, jsou samy o sobě uměleckým dílem, plné fontán, soch, a pečlivě upravených živých plotů.
  • Grand Trianon: Elegantní palác postavený Ludvíkem XIV. jako únik před formálním životem u dvora. Grand Trianon je známý svou růžovou mramorovou fasádou a krásnými zahradami, které nabízejí klidné místo pro procházky.
  • Petit Trianon: Menší palác, který byl oblíbeným útočištěm Marie Antoinetty. Petit Trianon a jeho okolní anglické zahrady poskytují fascinující pohled na soukromý život královské rodiny.
  • Hameau de la Reine: Malebná vesnička vybudovaná pro Marii Antoinettu, kde si mohla hrát na jednoduchý venkovský život. Hameau de la Reine je zajímavým kontrastem k okázalosti hlavního paláce a nabízí jedinečný pohled na královský životní styl.
  • Musée Lambinet: Muzeum umístěné v krásném městském paláci, které nabízí sbírky zaměřené na historii Versailles, včetně maleb, nábytku a artefaktů z doby Ludvíka XIV.
  • Pařížský Pantheon, majestátní neoklasicistní stavba nacházející se v Latinské čtvrti na vrchu Montagne Sainte-Geneviève, je jednou z nejvýznamnějších staveb Francie. Stavba byla zahájena v roce 1758 na příkaz krále Ludvíka XV., který slíbil postavit kostel zasvěcený svaté Geneviève, patronce Paříže, pokud se uzdraví z vážné nemoci. Pantheon byl dokončen v roce 1790, ale místo kostela se stal mauzoleem, kde jsou pohřbeni významní francouzští občané.
  • Architektem Pantheonu byl Jacques-Germain Soufflot, který spojil prvky klasické řecké a římské architektury s moderním inženýrstvím. Stavba je charakteristická svou mohutnou kopulí, která dosahuje výšky 83 metrů, a fasádou inspirovanou Pantheonem v Římě, se sloupy korintského stylu a trojúhelníkovým frontonem zdobeným sochami. Interiér je neméně impozantní, s nádhernými freskami zobrazujícími život svaté Geneviève a další historická témata.
  • Jardin du Luxembourg: Krásné zahrady jen pár minut chůze od Pantheonu, ideální místo pro relaxaci a procházky. Zahrady obklopují Palais du Luxembourg a nabízejí mnoho soch, fontán a květinových záhonů.
  • Sorbonna: Jedna z nejstarších a nejprestižnějších univerzit na světě, nacházející se v srdci Latinské čtvrti. Procházka kolem budov Sorbonny poskytuje pohled na bohatou akademickou historii Paříže.
  • Rue Mouffetard: Starobylá ulice plná obchodů, kaváren a trhů, kde můžete ochutnat místní speciality a nasát atmosféru tradiční pařížské čtvrti.
  • Église Saint-Étienne-du-Mont: Krásný kostel v blízkosti Pantheonu, známý svou nádhernou renesanční architekturou a relikviemi svaté Geneviève. 
  • Boulevard Saint-Michel: Rušný bulvár plný knihkupectví, kaváren a butiků, který je hlavní tepnou Latinské čtvrti. 
Rijeka
  • Louvre, jedon z největších a nejnavštěvovanějších muzeí na světě, se nachází v srdci Paříže na pravém břehu řeky Seiny. Původně pevnost postavená ve 12. století Filipem Augustem, se postupně proměnila v královský palác a nakonec v muzeum, které bylo otevřeno pro veřejnost v roce 1793 během Francouzské revoluce. Dnes je Louvre domovem více než 38 000 uměleckých děl a artefaktů, které pokrývají období od pravěku po 19. století.
  • Muzeum je známé svými rozsáhlými sbírkami, včetně slavné Mona Lisy od Leonarda da Vinciho, antické sochy Venuše Mélské a monumentálního obrazu Korunovace Napoleona od Jacquese-Louise Davida. Architektonicky se Louvre vyznačuje nejen svou historickou fasádou, ale také moderní skleněnou pyramidou, kterou navrhl I. M. Pei a která byla přistavěna v roce 1989 jako hlavní vstup do muzea.
  • Pro nejlepší zážitek z návštěvy Louvru se doporučuje naplánovat návštěvu předem a zaměřit se na konkrétní sekce, které vás nejvíce zajímají, jelikož muzeum je obrovské a nelze jej projít během jednoho dne. Doporučuje se také zakoupit vstupenky online a vyhnout se tak dlouhým frontám. 
  • Jardin des Tuileries: Krásné veřejné zahrady přímo vedle Louvru, ideální místo pro odpočinek po prohlídce muzea. Zahrady jsou plné soch, fontán a nabízejí krásné výhledy na Eiffelovu věž a další pařížské památky.
  • Pont des Arts: Malebný most přes Seinu, který spojuje Louvre s Institutem de France. Most je oblíbeným místem pro pěší procházky a nabízí nádherné výhledy na řeku a okolní architekturu.
  • Palais Royal: Historický palác s nádhernými zahradami a arkádami, nacházející se v blízkosti Louvru. Palais Royal je skvělým místem pro procházku a obdivování klasicistní architektury.
  • Place Vendôme: Luxusní náměstí nedaleko Louvru, známé svými elegantními domy a luxusními klenotnictvími. V jeho středu stojí vysoký sloup, který připomíná vítězství Napoleona Bonaparte.
Rijeka
  • Musée d'Orsay, jedno z nejvýznamnějších muzeí umění na světě, se nachází na levém břehu řeky Seiny v centru Paříže. Muzeum sídlí v budově bývalé železniční stanice Gare d'Orsay, která byla postavena pro světovou výstavu v roce 1900. Po uzavření stanice v roce 1939 byla budova přeměněna na muzeum, které bylo slavnostně otevřeno v roce 1986. Musée d'Orsay je známé svou rozsáhlou sbírkou uměleckých děl z období od roku 1848 do roku 1914, především impresionistických a postimpresionistických mistrovských děl.
  • Muzeum vystavuje ikonická díla od umělců jako Claude Monet, Édouard Manet, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir, Vincent van Gogh a Paul Cézanne. Kromě maleb zde návštěvníci najdou také sochy, fotografie a dekorativní umění z období Belle Époque. 
  • Jardin des Tuileries: Krásné veřejné zahrady mezi Louvrem a Place de la Concorde, ideální pro procházky a odpočinek. Zahrady jsou plné soch, fontán a krásných výhledů na okolní památky.
  • Saint-Germain-des-Prés: Historická čtvrť známá svými kavárnami, knihkupectvími a uměleckou atmosférou.
  • Pont Alexandre III: Jeden z nejkrásnějších mostů v Paříži, který spojuje Champs-Élysées s Invalidovnou. Most je známý svými bohatě zdobenými sochami a lampami a poskytuje nádherné výhledy na Seinu.
Rijeka
  • Centre Pompidou je jednou z nejvýraznějších a nejmodernějších kulturních institucí v Paříži. Nachází se v 4. obvodu, v srdci historické čtvrti Marais. Tento multifunkční kulturní komplex byl otevřen v roce 1977 a je pojmenován po bývalém francouzském prezidentovi Georgesi Pompidouovi, který inicioval jeho vznik. Budovu navrhli architekti Renzo Piano a Richard Rogers, a je známá svým průkopnickým high-tech architektonickým stylem, který vystavuje vnější struktury, jako jsou barevně označené potrubí, eskalátory a další technologické prvky.
  • Centre Pompidou je domovem Národního muzea moderního umění (Musée National d'Art Moderne), které je největší sbírkou moderního a současného umění v Evropě. Muzeum zahrnuje díla od ikonických umělců, jako jsou Pablo Picasso, Henri Matisse, Marcel Duchamp, Salvador Dalí a mnoho dalších. Kromě muzea centrum zahrnuje také knihovnu (Bibliothèque publique d'information), výstavní prostory, kinosály a divadla.
  • Place Georges Pompidou: Rušné náměstí před Centrem Pompidou, kde se často konají pouliční vystoupení, koncerty a umělecké akce. Je to skvělé místo k odpočinku a sledování místního dění.
  • Le Marais: Historická čtvrť, známá svými úzkými uličkami, módními butiky, galeriemi a kavárnami.
  • Musée Picasso: Muzeum věnované životu a dílu Pabla Picassa, které se nachází v krásném historickém paláci Hôtel Salé. Nabízí rozsáhlou sbírku Picassových děl a poskytuje fascinující pohled na jeho umělecký vývoj.
  • Hôtel de Ville: Impozantní radnice Paříže, která je architektonickým skvostem a centrem mnoha kulturních a společenských událostí. Náměstí před radnicí často hostí trhy, koncerty nebo sezónní kluziště.
  • Ile de la Cité: Ostrov na řece Seině, kde se nachází slavná katedrála Notre-Dame. Procházka po tomto historickém ostrově nabízí návštěvníkům pohled na některé z nejstarších a nejvýznamnějších památek Paříže.
Rijeka
  • Musée de l'Orangerie, ležící v západní části Jardin des Tuileries v Paříži, je jedním z nejvýznamnějších muzeí věnovaných impresionistickému a postimpresionistickému umění. Budova muzea byla původně postavena v roce 1852 jako zimní zahrada pro pomerančovníky v zahradách Tuileries, ale od roku 1927 slouží jako galerie umění. Musée de l'Orangerie je známé především díky cyklu „Lekníny“ od Clauda Moneta, který má pro sebe speciálně navržené místnosti a vytváří nezapomenutelný umělecký zážitek.
  • Muzeum se pyšní také rozsáhlou sbírkou děl ze sbírky Paula Guillauma, slavného obchodníka s uměním a sběratele. Návštěvníci zde mohou obdivovat díla od významných umělců jako Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir a Henri Rousseau. Musée de l'Orangerie nabízí jedinečný pohled na umělecké hnutí, které změnilo pohled na svět a inspirovalo generace umělců.
  • Jardin des Tuileries: Krásné veřejné zahrady přímo vedle Musée de l'Orangerie, ideální místo pro relaxaci a procházky.
  • Place de la Concorde: Historické náměstí, které se nachází na východním konci Champs-Élysées, je známé svým obeliskem z Luxoru a nádhernými výhledy na město. Ideální místo pro fotografování a procházky.
  • Pont de la Concorde: Most přes Seinu, který spojuje Jardin des Tuileries s Assemblée Nationale. Procházka přes tento most nabízí krásný výhled na řeku a okolní památky.
Rijeka
  • Palais de Tokyo, nacházející se v 16. obvodu Paříže, je jedním z největších center současného umění v Evropě. Budova byla otevřena v roce 1937 pro Mezinárodní výstavu „Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne“. Název „Palais de Tokyo“ pochází od názvu ulice (avenue de Tokio), na které se nachází. Dnes je budova rozdělena na dvě části: východní část hostí Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris a západní část slouží jako centrum pro současné umění, známé jednoduše jako „Palais de Tokyo“.
  •  
  • Palais de Tokyo je známý svou neortodoxní a experimentální přístupem k vystavování umění. Návštěvníci zde mohou vidět širokou škálu současných uměleckých děl, od maleb a soch po instalace, video a performativní umění. Muzeum podporuje inovativní a často provokativní projekty, které odrážejí aktuální umělecké a společenské trendy. Jeho interiéry, které byly zachovány v původním industriálním stylu, poskytují flexibilní a dynamický prostor pro vystavování umění.
  • Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris: Nachází se ve stejné budově jako Palais de Tokyo a nabízí rozsáhlou sbírku moderního umění od počátku 20. století do současnosti. Je domovem děl umělců jako Pablo Picasso, Henri Matisse a Georges Braque.
  • Trocadéro: Oblast naproti Eiffelově věži, se zahradami a Palais de Chaillot. Trocadéro nabízí jedny z nejlepších výhledů na Eiffelovu věž, zejména při západu slunce. Oblast je ideální pro focení a procházky.
  • Quai Branly – Jacques Chirac Museum: Muzeum zaměřené na umění a kultury Afriky, Asie, Oceánie a Ameriky. Nabízí fascinující sbírky umění a historických artefaktů z neevropských kultur a poskytuje jedinečný pohled na světové kulturní dědictví.
  • Pont de l'Alma: Most přes Seinu, známý památníkem princezny Diany, která tragicky zahynula v tunelu pod tímto mostem. 
Rijeka
Jardin des Tuileries, nacházející se mezi Louvre a Place de la Concorde, je jedním z nejstarších a nejznámějších parků v Paříži. Byl založen v 16. století královnou Kateřinou Medicejskou a později přeměněn na francouzský formální park André Le Nôtrem v 17. století. Zahrady jsou plné soch, fontán a nádherných květinových záhonů. Návštěvníci si zde mohou užít procházky, posezení u vodních nádrží nebo obdivovat umělecká díla vystavená pod širým nebem.
Jardin du Luxembourg, nacházející se v Latinské čtvrti, je jedním z nejoblíbenějších parků Pařížanů. Tento park, založený v roce 1612 Marií Medicejskou, obklopuje Palais du Luxembourg, který je sídlem francouzského senátu. Park nabízí mnoho atrakcí, včetně krásných květinových záhonů, soch, fontán, jezírka, kde si děti mohou půjčit modely lodí, a několika sportovišť. Jardin du Luxembourg je ideálním místem pro rodinné odpoledne nebo relaxační procházku.
Parc des Buttes-Chaumont, nacházející se na severovýchodě Paříže, je jedním z největších parků ve městě. Byl otevřen v roce 1867 během vlády Napoleona III. a je známý svým členitým terénem, umělými jezírky, vodopády a jeskyněmi. Park také nabízí úchvatné výhledy na Paříž, zejména z vrcholu pahorku, kde se nachází chrám de la Sibylle, inspirovaný starověkým římským chrámem. Parc des Buttes-Chaumont je ideálním místem pro milovníky přírody a fotografy.
Bois de Boulogne (Boulogneský lesík), nacházející se na západním okraji Paříže, je jedním z největších městských parků na světě. Tento rozlehlý park, který byl kdysi královským loveckým revírem, nabízí širokou škálu aktivit a atrakcí. Návštěvníci si zde mohou užít projížďky na loďkách po jezerech, projížďky na koních, pikniky nebo procházky v přírodních lesích. V parku se také nachází botanická zahrada Jardin des Serres d'Auteuil, zoologická zahrada a několik restaurací.
Parc Monceau, situovaný v 8. obvodu, je elegantní a romantický park, který byl založen v 18. století vévodou de Chartres. Park je známý svými malebnými mosty, jezírky, exotickými rostlinami a různými architektonickými prvky, jako jsou egyptská pyramida, čínský pagodový most a antické koloseum. Parc Monceau je oblíbeným místem pro poklidné procházky a pikniky a nabízí klidné prostředí v srdci města.
Rijeka
Paříž je světově proslulá nejen svou historií a kulturou, ale také jako meka módy a luxusu. Nakupování v Paříži je zážitek, který spojuje eleganci, tradici a moderní trendy. 
Champs-Élysées je jednou z nejznámějších ulic na světě a je domovem mnoha luxusních obchodů. Procházka po tomto bulváru vám umožní navštívit butiky jako Louis Vuitton, Cartier a Guerlain. 
Le Marais je čtvrť známá svým bohémským duchem a množstvím malých butiků, vintage obchodů a uměleckých galerií. Je to místo, kde můžete objevit unikátní módní kousky, ručně vyráběné šperky a originální doplňky. Při procházce úzkými uličkami této historické čtvrti můžete narazit na skryté poklady.
Galeries Lafayette a Printemps jsou dvě ikonická nákupní centra na Boulevard Haussmann. Oba obchodní domy nabízejí široký výběr značek, od luxusních po dostupnější. Stojí je za to navštívit nejen kvůli nákupům, ale i kvůli krásné architektektuře, skleněné kopuli a výhledům na Paříž z teras.
Saint-Germain-des-Prés je elegantní čtvrť, která je domovem mnoha prestižních značek a butiků, jako je Hermès, Sonia Rykiel a mnoho dalších. Toto místo má také bohatou literární historii, takže při nakupování můžete navštívit slavné kavárny, kde se scházeli spisovatelé a umělci.
Montmartre je znám svým uměleckým dědictvím a bohémským šarmem. Najdete zde malé umělecké obchody, trhy s ručně vyráběnými výrobky a originální módní butiky.
Pokud máte rádi antique styl a vintage předměty, pak byste neměli vynechat návštěvu Marché aux Puces de Saint-Ouen, největšího blešího trhu v Paříži. Můžete zde najít vše od starožitného nábytku po retro oblečení nebo jedinečné dekorativní předměty.
Paříž je jedním z nejnavštěvovanějších měst na světě a láká turisty celoročně. Každé roční období nabízí své výhody a zvláštní kouzlo. Kdy je tedy nejlepší čas vyrazit do Paříže? Zde je průvodce podle počasí, počtu turistů a zajímavých akcí.
  • Počasí: Jaro v Paříži je příjemné a osvěžující. Teploty se pohybují mezi 10-20 °C a město začíná kvést.
  • Počet turistů: Jaro je oblíbeným obdobím pro návštěvníky, ale není tak přeplněné jako léto. Fronty na hlavní atrakce jsou kratší a ulice méně přeplněné.
  • Zajímavé akce:
  • - Fête de la Musique (červen): Celoměstská hudební slavnost s koncerty a vystoupeními na ulicích a náměstích.
  • - Pařížský maraton (duben): Jeden z největších maratonů na světě přitahuje běžce z celého světa.
  • Počasí: Léto je v Paříži teplé, s teplotami kolem 25-30 °C. Občasné vlny horka mohou teploty vyhnat výše.
  • Počet turistů: Léto je nejrušnějším obdobím roku. Turisté zaplňují město a fronty na hlavní atrakce mohou být dlouhé.
  • Zajímavé akce:
  • - Tour de France (červenec): Finále slavného cyklistického závodu končí na Champs-Élysées. 
    - Den Bastily (14. červenec): Národní svátek s vojenskou přehlídkou, ohňostroji a oslavami po celém městě. 
    - Paris Plages (červenec a srpen): Proměna břehů Seiny na městské pláže s pískem, lehátky a kulturními aktivitami.
  • Počasí: Podzim v Paříži je mírný a příjemný, s teplotami mezi 10-20 °C. Listy na stromech mění barvu a město má romantickou atmosféru.
  • Počet turistů: Počet turistů klesá po letních prázdninách, což znamená méně přeplněné ulice a kratší fronty na atrakce.
  • Zajímavé akce: 
    - Nuit Blanche (říjen):
    Noc, kdy město nikdy nespí, s uměleckými instalacemi a akcemi po celém městě.
    - Montmartre Harvest Festival (říjen): Slavnost sklizně vinné révy v historické čtvrti Montmartre.
  • Počasí: Zima v Paříži je chladná, s teplotami kolem 3-7 °C. Sněhové přeháňky jsou vzácné, ale mohou přidat městu kouzlo.
  • Počet turistů: Zima je méně rušným obdobím, s výjimkou vánočních a novoročních svátků.
  • Zajímavé akce: 

    - Vánoční trhy (prosinec): 
    Paříž je známá svými krásnými vánočními trhy, zejména na Champs-Élysées a v La Défense.
    - Ledové kluziště: V mnoha částech města se objevují kluziště, například u radnice (Hôtel de Ville).
    - Pařížský Carnaval (únor): Pestrobarevný průvod městem plný masek a hudby.