Jezero ve Slovinsku



Karavanem do Slovinska
 
 

Češi mají Slovinsko v paměti hlavně jako zemi s drahými dálnicemi při přejezdu do Chorvatska, ale tato kompaktní země umí být naprosto dokonalým místem pro trávení dovolené – i v karavanu. Nabídne vysoké alpské vrcholy, slunné pláže, termální lázně i historické památky. 
Z hlediska jídla je pak s českými chutěmi velmi kompatibilní, dáte si zde třeba dokonalé uzeniny a jídla z masa, stejně jako vegetariánské pokrmy a obecně kombinaci toho nejlepšího z rakousko-italsko-chorvatské kuchyně. A co je nejlepší – pokud chcete z hor na pláž nebo naopak, jste na místě během chvilky. Jak si užít dovolenou ve Slovinsku s karavanem bez stresu a v pohodě? Přinášíme náš souhrn praktických rad a tipů:
Slovinsko je součástí Schengenského prostoru, jeho hranice tudíž můžete překročit pouze s platným českým občanským průkazem. V případě zostřených opatření na hranicích kvůli migrační situaci je vhodné si doklady pro celou posádku karavanu připravit, ať se při případné kontrole nezdržujete. Platné doklady (občanský průkaz, cestovní pas) musí mít i děti včetně novorozenců.

Ztrátu, odcizení nebo zničení cestovního dokladu je nutné bezprostředně hlásit na policejní stanici. Tam vám bezpečnostní orgány vydají potvrzení o ztrátě, ten je pak zapotřebí předložit na velvyslanectví v hlavním městě Slovinska Lublani. Zastupitelský úřad vystaví držiteli potvrzení o ztrátě, odcizení nebo zničení cestovního dokladu společně s takzvaným cestovním průkazem, který umožní po dobu šesti měsíců další cestování. K získání cestovního dokladu je nutné po ověření totožnosti dodat dvě pasové fotografie a zaplatit poplatek.

České velvyslanectví v Lublani má otevřeno od pondělí do pátku od 7:45 do 16:15, konzulární oddělení pak v pondělí, středu i pátek od 9:00 do 12:00. Pro vyřízení záležitostí souvisejících se ztrátou dokladů je doporučeno objednat se, buď telefonicky na čísle +386 142 024 50 nebo emailem na ljublana@mzv.gov.cz

Pohled na hory

Pro vozidla do 3,5 tuny platí následující rychlostní limity: V obci 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na silnicích pro motorová vozidla 100 km/h a na dálnici 130 km/h. Dodávky, vozy s přívěsy a karavany musí dodržovat v obcích rychlost 50 km/h a na dálnicích 100 km/h, vozy nad 3,5 tuny smí jezdit mimo obec 80 km/h a na dálnicích 90 km/h. Pokuty za překročení rychlosti vás vyjdou na 100 až 1500 eur. Maximální povolená hladina alkoholu v krvi činí 0,5 promile, u řidičů s praxí do dvou let je tolerance nulová. Na rychlostní silnici nebo dálnici je povinné použití reflexní vesty při opuštění vozidla, během jízdy je zakázáno používání mobilního telefonu bez hands-free nebo headsetu. Minimální hloubka dezénu pro letní i zimní pneumatiky činí 3 milimetry.

Pokud jedete do Slovinska vypůjčeným nebo pronajatým karavanem, řidič musí mít platné zplnomocnění vlastníka vozu pro užívání vozu v daném období. Forma plné moci není standardizována. Měla by být sepsána ve slovinském či anglickém jazyce a měla by obsahovat minimálně údaje o zplnomocniteli (vlastníkovi), řidiči (zplnomocněném), vozidle a době trvání zapůjčení. Nemusí být notářsky ověřena. Postačí podepsaný originál.

Dálniční síť vám ve Slovinsku umožní dostat se pohodlně napříč téměř celou zemí, rychlostní komunikace se protínají u hlavního města Lublaně, z něhož se rozbíhají do všech důležitých směrů. Karavany ve Slovinsku většinou spadají do kategorií 2A a 2B. Třída 2A znamená vozidla s hmotností do 3,5 tuny a s maximální výškou 1,3 metru nad přední nápravou, 2B je pro vozidla s výškou přes 1,3 metru nad přední nápravou s hmotností do 3,5 tuny.

Dálniční známky fungují ve Slovinsku elektronicky od roku 2022. Zakoupit je můžete na čerpacích stanicích nebo pohodlně elektronicky na portálu evinjeta.dars.si, který vám také poradí, do jaké třídy váš vůz patří. Ceny dálničních známek ve Slovinskou jsou pro rok 2024 následující:

Přejděte pro více informací

 

Týden

Měsíc

Rok

Třída 2A

16 euro

32 euro

117,50 euro

Třída 2B

32 euro

64,10 euro

235 euro

Vozidla s hmotností nad 3,5 tuny musí být vybavena zařízením DarsGo, které automaticky vypočítává mýtné za ujetý úsek. Bez něj je možné vjet do země po zpoplatněných silnicích pouze k prvnímu zákaznickému středisku DarsGo, kde lze zařízení získat a nainstalovat. Střediska DarsGo jsou strategicky umístěna u téměř všech dálničních vjezdů do Slovinska a také v hlavním městě Lublani.

Pokud pro vjezd do Slovinska z Rakouska použijete tunel Karavanky, musíte uhradit speciální poplatek za průjezd. 

Celá země je plná moderních a skvěle vybavených kempů v atraktivních lokalitách, které vám umožní prožít dovolenou dle svých představ – ať už preferujete hory, moře, termální lázně nebo malebnou venkovskou krajinu. Místo pro karavan v kempu je dobré rezervovat s dostatečným předstihem, zvláště o letních prázdninách bývají ubytovací zařízení hodně plná. Kempy jsou dle vybavení hodnoceny od jedné do pěti hvězdiček, o jejich kvalitě a službách také lecos napoví hodnocení na webových portálech. Ucelený přehled najdete na stránkách www.avtokampi.si.

Kempovat můžete také na karavanových stáních (ve slovinštině Postalajišče za avtodome – PZA), která však nejsou ve většině případů vybavena tak jako kempy – například elektrickými přípojkami, možností načerpat vodu nebo vylít chemické WC a odpadní vodu. Jejich seznam najdete na www.camperstop.si. Velmi zajímavou možností je kempování na farmách nebo obecně v místech známých agroturistikou. Tam se dostanete blíže k místním a můžete ochutnat zajímavé domácí speciality.

Není doporučeno pokoušet se kempovat „na divoko“ – volné kempování je ve Slovinsku zakázáno a hrozí za něj poměrně vysoké pokuty. Pozor si dejte také na přespávání na odpočívadlech, ta mívají maximální povolený čas stání, který přenocování vylučuje.

Tankování vyjde ve Slovinsku podobně, jako v okolních zemích a téměř nastejno, jako v České republice. Ceny nafty se na začátku turistické sezony 2024 pohybují okolo 37 Kč na litr, benzín taktéž.
  • Supermarkety a obchody s potravinami jsou ve Slovinsku až na malé výjimky zavřené. Naplánujte si proto nákupy tak, abyste nezůstali bez možnosti nakoupit si pohodlně potraviny a nápoje.
  • Alkohol v obchodem i třeba na čerpacích stanicích si ve Slovinsku podle zákona nesmíte koupit po deváté hodině večerní. K dispozici vám je pouze v restauracích a barech, kde vám číšník musí servírovat rozlévané nápoje nebo jím na místě otevřené lahve.
  • Občané ČR mohou stejně jako občané dalších členských zemí EU pobývat na území SI do 3 měsíců bez zvláštního povolení k pobytu. V zemi současně platí přihlašovací povinnost ubytování do 72 hodin (do tří dnů – pro občany EU) od doby přechodu státní hranice SI resp. po změně ubytování (ostatní cizinci do 24 hodin).
Velvyslanectví České republiky - Veleposlaništvo Češke Republike
Riharjeva 1, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 142 024 50, +386 142 024 51, +386 142 024 64
Nouzová linka: +420 222 420 222
E-mail: Ljubljana@mzv.gov.cz 

112 - Centrum tísňového volání - pohotovostní lékařská pomoc, hasiči, veterinární pomoc, záchranné jednotky

113 - Policie - mimořádné události

080 12 00 - Policie - hlášení pachatelů, anonymní telefonní linka

1987 - AMZS - silniční asistence a odtah

080 1900 - Turistický telefon - turisté a pracovníci v cestovním ruchu mohou na toto bezplatné číslo nahlásit své připomínky, stížnosti, kritiku a návrhy, je dostupné 24 hodin denně

  • AMZS d.d. Auto-moto sdružení, centrální organizace v oblasti oprav, servisů a autoslužeb (např. odtahy) pro osobní automobily, síť opraven po celém Slovinsku. V případě nouze volat asistenční centrum na tel. čísle 00386 1 530 53 53, které funguje nepřetržitě 24 h denně, 365 dní v roce.
  • Avtovleka Kopitar (Jerneja Kopitar s.p.) Odtahová služba pro nákladní vozidla, autobusy i osobní vozidla, pokrývá oblasti v širším okolí měst Lublaň, Jesenice, Kranj, Nova Gorica, Koper, Postojna, Novo město. Společnost je schopna zařídit menší opravy přímo na terénu, větší opravy pak v příslušných servisních centrech. V případě nouze volat asistenční centrum na tel. čísle 00386 41 62 62 20, které funguje nepřetržitě 24 h denně, 365 dní v roce.
  • Avtovleka Ketiš Odtahová služba pro nákladní vozidla, autobusy i osobní vozidla, pokrývá celé Slovinsko, především však oblasti v širším okolí měst Celje, Velenje, Maribor. Společnost je schopna zařídit menší opravy přímo na terénu, větší opravy pak v příslušných servisních centrech. V případě nouze volat asistenční centrum na tel. čísle 00386 41 618 712, které funguje nepřetržitě 24 h denně, 365 dní v roce.