Baltské moře v Polsku - pláž



Kam k moři v Polsku?
Tipy na nejhezčí místa

 

Polsko možná není první zemí, která vás napadne při plánování dovolené u moře. Přesto nabízí řadu krásných širokých pláží, přímořských letovisek i přírodních a kulturních zajímavostí. Můžete zde čekat i příznivé ceny a celkově příjemnou atmosféru, ale i nikdy neutuchající vítr, který je v horkých dnech příjemný i otravný zároveň. Pojďme si představit místa, která byste neměli při návštěvě polského pobřeží vynechat.

Pokud bychom měli vybrat ty hlavní důvody, proč polské pobřeží navštívit, budou to:

  • Podnebí - pokud nemáte rádi přílišná horka, ale rádi se koupete v moři, může být pro vás Balt ideální.
  • Ceny - v Polsku jsou podobné jako u nás, častěji však ještě nižší.
  • Jazyk - i když si myslíte, že neumíte polsky ani slovo, uvidíte, že s trochou snahy nebudete mít problém se domluvit.

Pobřeží baltského moře v Polsku sice na první pohled vypadá téměř všude dost podobně, ale i tak se zde rozdíly najdou. Pro zjednodušení si pobřeží rozdělíme na tři hlavní oblasti – západní, střední a východní část.

Vůbec nejkratší cesta z Česka k moři vede právě na západ Polska, do Štětínského zálivu. Ačkoliv je to vzdušnou čarou ze Šluknovského výběžku k moři pouhých 283 km, autem musíte ujet asi 430 km. Nejnavštěvovanějšími místy jsou zde kromě Štětína, okolo kterého ale nejspíš pouze projedete, hlavně Świnoujście (Svinoústí) a letovisko Międzyzdroje (Mezidroje).
Maják
Maják Świnoujście je oblíbeným cílem turistů i fotografů. Z jeho vrcholu je krásný výhled na město a okolní krajinu a moře.

Lázeňské město Svinoústí leží přímo na hranicích s Německem a nabízí jedny z nejkrásnějších pláži v Polsku. Mezi hlavní lákadla patří:

  • Maják Świnoujście je nejen orientačním bodem pro námořníky, ale také oblíbeným cílem turistů a fotografů. Z jeho vrcholu se otevírá úchvatný panoramatický výhled na město, pobřeží a moře.
  • Pevnost Aniola (Andělská pevnost) postavená v 19. století, je poměrně zajímavou architektonickou i technickou památkou. Prohlídka pevnosti vás zavede do podzemních chodeb nebo kasáren.
  • Podzemní město na ostrově Wolin (Podziemne Miasto na Wyspie Wolin). Hluboko v lesích poblíž Svinoústí se ukrývá pozoruhodné svědectví studené války – rozsáhlé podzemní město. Tento tajný vojenský komplex, původně vybudován Němci před druhou světovou válkou a později rozšířen Poláky, sloužil jako velitelské stanoviště pro případné vojenské operace. Podzemní labyrint, vybavený vším potřebným pro autonomní fungování, byl navržen tak, aby odolal i jadernému útoku. Dnes je tento fascinující kousek historie otevřen veřejnosti a potěší tak nejen milovníky historie a vojenství.
  • Západní pevnost (Fort Zachodni) byla vybudována v 19. století jako součást pruského obranného systému. Její stavba byla reakcí na hrozbu možného napadení z moře. Během druhé světové války ji využívala německá armáda a po válce přešla do rukou Poláků.
  • Baltic Park Molo Aquapark: Jeden z největších aquaparků v Polsku nabízí zábavu pro všechny věkové kategorie. Najdete zde tobogány, bazény, vířivky a další atrakce.
Pláž

Jen pár kilometrů na východ od Svinoústí leží známe letovisko Międzyzdroje. To je známé díky zajímavé architektuře či dlouhému molu. Láká také na rozlehlé pláže po kterých můžete
 

  • Dlouhé molo je jedním z hlavních lákadel měst a nabízí krásný výhled na moře a je oblíbeným místem pro procházky i rybaření.
  • Wolinský národní park (Woliński park narodowy) na největším polském poloostrově Wolin nabízí jedinečnou kombinaci lesů, dun, útesů a plážích, které z něj činí jedno z nejkrásnějších míst v Polsku.
  • Promenáda Gwiazd  je polskou obdobou hollywoodského Chodníku slávy. Najdete zde otisky rukou a autogramy známých polských filmových a televizních hvězd. 
  • Voskové muzeum: Pokud máte zájem o umění a historii, voskové muzeum nabízí zajímavé expozice voskových figurín známých osobností.
  • V parku miniatur (Baltic Miniature Park) si můžete prohlédnout miniatury známých polských a evropských památek.
Historické domy v Polsku

Štětín, hlavní město Západopomořanského vojvodství, leží na řece Odře v severozápadní části Polska. Jeho kořeny sahají až do 7. století, kdy zde vzniklo slovanské osídlení.
 

  • Štětínský zámek: Tato impozantní renesanční stavba je jedním z hlavních symbolů města. Hrad hostí muzea, galerie a pravidelně se zde konají kulturní akce, jako jsou koncerty a výstavy.
  • Katedrála svatého Jakuba je monumentální gotický kostel, který je největší církevní stavbou ve městě a jednou z nejvýznamnějších ve střední Evropě. Má nádherné vitráže a z věže je krásný výhled na město.
  • Wały Chrobrego (Chrobryho nábřeží) je bulvár, ze kterého je krásný výhled na Oderský přístav a je populárním místem pro procházky. Nábřeží je obklopeno impozantními stavebami z období německé nadvlády.
  • Filharmonie Szczecińska: Nádherná budova filharmonie, která je vítězem mnoha architektonických cen, je vizuálně úchvatná jak zvenku, tak zevnitř. Filharmonie pravidelně hostí různé hudební produkce a koncerty.
  • Park Kasprowicza je příjemný a rozlehlý městský park s jezírky a fontánami.
  • Centrální hřbitov: Jeden z největších hřbitovů v Evropě, který je zároveň krásným parkem a skvělým místem pro poklidné procházky mezi historickými hroby.
Sczecin
Mezi Kołobrzegem a Łebou se rozprostírá úsek polského pobřeží, který okouzlí každého návštěvníka. Kromě krásných písečných pláží a borovicových lesů zde naleznete i historická města, rozlehlé duny, národní park nebo desítky kilometrů cyklostezek.

Kołobrzeg (Kolobřeh) je populární polské přímořské město s bohatou historií a širokým spektrem turistických atrakcí. Pojďme se podívat na některé z nejzajímavějších míst a aktivit, které Kołobrzeg nabízí:

  • Maják, jeden z nejznámějších symbolů města je sice zajímavý i z venku ale když vyjdete nahoru, odmění vás nádhernými výhledy na Baltské moře i město.
  • Vojenské Muzeum Oręża Polskiego se nachází v historické pevnosti z 19. století a vystavuje sbírky spojené s polskou vojenskou historií, od středověku po současnost. Součástí je i expozice tanků nebo letadel.
  • Bazilika Nanebevzetí Panny Marie v Kołobrzegu: Tento impozantní gotický kostel je jedním z architektonických skvostů města.
  • Park Nadmorski je rozlehlý park východně od města, který leží podél pobřeží a je ideálním místem pro procházky, pikniky a relaxaci. Nabízí krásné výhledy na moře a je domovem mnoha druhů ptáků a rostlin.
Kolobrzeg

Ustka, malebné městečko ležící na pobřeží Baltského moře, láká návštěvníky svou poklidnou atmosférou, krásnými plážemi a zajímavou historií.
 

  • Latarnia morska w Ustce (Maják v Ustce): Maják je jednou z hlavních atrakcí města a výstup na nějje nezbytnou součástí návštěvy Ustky.
  • Rybářská čtvrť: Stará rybářská čtvrť v Ustce nabízí autentický zážitek z místní kultury, včetně možnosti ochutnat čerstvé ryby přímo od místních rybářů.
  • Ustecká syrénka: Mosazná socha mořské panny, která se stala symbolem města.
Písečné duny

Łeba je malé městečko, známé především jako vstupní brána do Słowiňského národního parku, který je snad vůbec nejhezčím místem celého polského pobřeží.

Slovinský národní park (Słowiński Park Narodowy) je jedním z nejkrásnějších a ekologicky nejcennějších území v Polsku. Nachází se v Pomořském vojvodství na pobřeží Baltského moře a byl založen v roce 1967. V roce 1977 byl pak přidán na seznam světového dědictví UNESCO. Park je známý svou rozmanitou krajinou, která zahrnuje jezera, bažiny, lesy, a především slavné pohyblivé duny.

Pohyblivé duny

Jedním z nejvýznamnějších přírodních úkazů v parku jsou jeho pohyblivé duny. Tyto duny se neustále posouvají vlivem větru a vody, což vytváří fascinující a dynamickou krajinu. Největší pohyblivá duna v parku je Łącka Góra, která dosahuje výšky až 40 metrů. Duny postupně zasypávají okolní vegetaci, a dokonce i staré vesnice.

Zvířecí obyvatelé parku

Slovinský národní park je domovem pro širokou škálu zvířat. Park je významným hnízdištěm a migračním stanovištěm pro přibližně 260 druhů ptáků. Mezi nejčastěji pozorované druhy patří labutě, racci, kachny, lysky a rybáci. Na bažinách žijí jespáci, bekasiny, kolihy, volavky a jeřábi. Lesy v parku jsou domovem pro sovy, káňata, sýkorky a datly.

Kromě ptáků zde žije mnoho dalších živočišných druhů, jako jsou losi, jeleni, daňci, divočáci, lišky, hranostajové, psíci mývalovití, jezevci, vydry, ondatry a bobři evropští. V parcích a na pobřeží lze občas spatřit také tuleně a sviňuchy.

Mezi Kołobrzegem a Łebou se rozprostírá úsek polského pobřeží, který okouzlí každého návštěvníka. Kromě krásných písečných pláží a borovicových lesů zde naleznete i historická města, rozlehlé duny, národní park nebo desítky kilometrů cyklostezek.
Pláž - Balt

Hel je malebný poloostrov a město na samotném konci dlouhého, úzkého pásu písku, který se táhne do Baltského moře. Hel je známý svou klidnou atmosférou a nádhernými přírodními sceneriemi, které jsou ideální pro relaxaci i aktivní dovolenou.
 

  • Muzeum Obrany Pobřeží ukazuje vojenskou historii poloostrova Hel, včetně jeho důležité role ve druhé světové válce.
  • Fokarium - Záchranné centrum pro tuleně, kde se návštěvníci mohou dozvědět více o ochraně těchto nádherných mořských savců.
  • Poloostrov je obklopen krásnými plážemi, které nabízí skvělé podmínky pro koupání a opalování.
  • Po celé délce Helské kosy se táhne více než 30 km dlouhá cyklostezka.
Hel

Gdaňsk je město s bohatou historií, jehož architektura a kultura připomínají spíše severská města než střední Evropu. Gdaňsk je také známý jako místo, kde začala druhá světová válka.
 

  • Moderní Muzeum druhé světové války poskytuje hluboký pohled na události a důsledky druhé světové války, s důrazem na její význam pro Polsko a zahájení války právě zde. Jeho návštěvu určitě doporučujeme. Je totiž velice zajímavě a interaktivně ztvárněná, a hlavně opravdu velice působivá.
  • Dlouhé náměstí (Długi Targ): Historické centrum města s barokními a renesančními budovami, kde se nachází i známá Neptunova fontána a radnice.
  • Mariacká ulice (Ulica Mariacka): Jedna z nejkrásnějších ulic v Gdaňsku, známá svými kamennými štíty a unikátní atmosférou, plná galerií, kaváren a obchodů s jantarem.
  • Evropské centrum Solidarity: Muzeum a vzdělávací centrum věnované historii Solidarity a širšímu boji za svobodu a demokracii v bývalém východním bloku.
Gdaňsk

Sopoty jsou elegantní lázeňské město s bohatou historií a kulturou, oblíbené pro své wellness centra a širokou nabídku kulturního vyžití.
 

  • Dřevěné molo (Molo w Sopocie) je nejdelší dřevěné molo v Evropě s krásným výhledem na Baltské moře.
  • Kráterowisko Sopot: Interaktivní centrum vědy a umění, ideální pro rodiny s dětmi.
  • Opera Leśna: Unikátní amfiteátr a koncertní místo obklopené lesy, kde se konají hudební a kulturní festivaly.

Gdyně, moderní a dynamické město, je známé svou námořní tradicí a moderní architekturou, a nabízí mnoho aktivit spojených s mořem a námořní historií.
 

  • Muzeum Emigrace: Muzeum, které dokumentuje historii polské emigrace a vliv, který měla na zemi a svět.
  • Gdyňské akvárium nabízí exponáty mořského života z celého světa, včetně interaktivních displejů pro děti.
  • Nábřeží Kosciuszki: Hlavní promenáda města, která je živým centrem s restauracemi, obchody a nádhernými výhledy na moře.
Mezi nejkrásnější pláže v Polsku patří Sopoty, nebo malebné pláže na poloostrově Hel. Pro ty, kteří preferují méně rušné prostředí, jsou ideální pláže jako Łeba nebo pláže na ostrově Wolin.
Ceny se liší podle typu ubytování a sezóny. Kempy a hostely mohou stát kolem 400-600 Kč za noc, zatímco ceny v hotelích začínají na 1500 Kč za noc a mohou stoupat až k několika tisícům za luxusnější varianty.
Ideální doba pro návštěvu je od června do srpna, kdy je počasí nejteplejší a nabídka kulturních a společenských akcí je nejbohatší. Mimo tuto sezónu může být pobřeží chladnější, ale méně rušné.
Polské moře (Baltské moře) není domovem žraloků, kteří by byli nebezpeční pro člověka. Voda je zde obecně bezpečná pro koupání.
Počasí na polském pobřeží je proměnlivé, s teplými léty (teploty kolem 20-30°C) a chladnými, větrnými zimami. Léto je nejlepší doba pro návštěvu, když je počasí nejstabilnější. Vždy je ale třeba počítat s poměrně velkým větrem.
Nejteplejší moře obvykle naleznete na severozápadě Polska u pobřeží kolem ostrova Wolin a města Świnoujście, kde teploty vody v letních měsících mohou dosáhnout až 20°C.