Jak zlepšit fotografování mobilním telefonem: Užitečné tipy a triky

 

Mobilní fotografie se stala nedílnou součástí našich životů – chytrý telefon má dnes téměř každý vždy při sobě a umožňuje tak zachytit zajímavé i krásné předměty, osoby i okamžiky kolem nás. S těmito tipy a triky můžete své fotografické dovednosti posunout na novou úroveň:
Investice do příslušenství jako jsou stativy a stabilizátory může výrazně zlepšit kvalitu vašich fotografií. Stativ je ideální pro dlouhé expozice nebo skupinové fotografie, kde chcete být součástí snímku. Stabilizátory pomáhají udržet telefon v klidu při pohybu, což je skvělé pro video záznamy nebo fotografování pohybujících se předmětů. Výběr doplňků pro mobilní fotografování je velmi pestrý, jejich skvělou vlastností je skladnost – můžete je tak mít vždy při sobě a klidně v kapse.
Moderní smartphony nabízejí různé fotografické režimy – od portrétního režimu a makro po noční fotografii. Každý režim je optimalizován pro specifické podmínky osvětlení nebo typ scény, takže experimentování a porozumění těmto režimům vám pomůže vybrat ten správný pro každou příležitost.
Naučte se režimy

I když auto-režim může být pohodlný, manuální nastavení vám dává plnou kontrolu nad expozicí, ISO, vyvážením bílé a ostřením. Tímto způsobem můžete přesněji reagovat na světelné podmínky a kreativně ovlivnit výsledek vaší fotografie. Se snazší orientací v základních fotografických pojmech vám pomůže následující přehled:

ISO

ISO je měřítko citlivosti kamery na světlo. Nižší hodnoty ISO (např. 100 nebo 200) znamenají nižší citlivost a jsou ideální pro situace s dostatkem světla, protože produkují čistší, méně šumové snímky. Vyšší hodnoty ISO (např. 800 nebo 1600) zvyšují citlivost kamery na světlo, což je užitečné v tmavších prostředích, ale může to vést k vyššímu množství šumu nebo zrna na fotografii. Používání správného nastavení ISO vám umožní zachytit jasnější obrázky i v špatných světelných podmínkách.

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé je proces nastavení barevné teploty obrázku tak, aby objekty, které by měly být bílé, se opravdu zdály být bílé. Toto nastavení kompenzuje různé typy osvětlení, které mohou změnit způsob, jakým barvy vypadají na vašem snímku. Například žárovkové světlo dává teplejší (žlutější) tón, zatímco fluorescenční osvětlení může vykazovat chladnější (modřejší) tóny. Nastavením vyvážení bílé můžete zajistit, že barvy ve vašich fotografiích budou vypadat přirozeně a věrně bez ohledu na světelné podmínky.

Expozice

Expozice je množství světla, které dopadne na snímač kamery během fotografování snímku. Výsledná expozice závisí na kombinaci ISO, rychlosti závěrky (doba, po kterou je snímač vystaven světlu) a clony (otevření objektivu, které kontroluje množství procházejícího světla). Příliš mnoho světla způsobí, že fotografie bude přeexponovaná (příliš světlá), zatímco nedostatek světla způsobí, že bude podexponovaná (příliš tmavá). Mnoho mobilních telefonů umožňuje ruční úpravu expozice, aby uživatelé mohli lépe ovládat výsledky svých fotografií.

Základní principy kompozice, jako je pravidlo třetin, využití vedoucích linií a vyhledávání vzorů, mohou vaše fotografie znatelně zlepšit. Snažte se udržet kompozici jednoduchou a zaměřte se na to, co je důležité.
Pokud to váš telefon umožňuje, fotografování do RAW formátu zachová mnohem více informací o obrazu, což je ideální pro následnou úpravu. S RAW soubory můžete dosáhnout lepší technické kvality obrázků, protože můžete upravovat expozici a barvy bez ztráty detailů. Pokud ale vaše snímky neupravujete, ale třeba jen přidáte filtr, tak je lepší zůstat u běžných formátů a RAW nepoužívat
Digitální zoom může snížit kvalitu vaší fotografie. Místo toho se přibližte k objektu, pokud je to možné. Širokoúhlé objektivy jsou skvělé pro zachycení krajiny nebo městských scén, takže se nebojte je využívat.
Dívky kempující v dodávce - západ slunce u pláže
Porozumění tomu, jak světlo ovlivňuje fotografii, je naprosto klíčové, ale zároveň poměrně složité. Pro začátek bude stačit se naučit pár základních pravidel. Za slunného dne se vyhněte focení okolo poledne, kdy je slunce nejvýše a tvoří krátké stíny, které fotografii zplošťují. Nejvíce to poznáte u fotografií krajin. Naopak měkké ranní nebo večerní světlo může vaše fotografie obarvit nádhernými tóny. Ne náhodou říkají fotografové této denní době „zlatá hodinka“.
Blesk z mobilu často fotografie spíše zkazí, než zlepší, protože vytváří nežádoucí odlesky a tvrdé stíny. Místo toho se snažte využívat přirozené nebo ambientní osvětlení.

Kvalitní editační aplikace mohou vylepšit vaše fotografie pořízené mobilním telefonem. Zkuste aplikace jako Adobe Lightroom nebo VSCO pro pokročilé úpravy, jako jsou korekce barev, ostré kontrasty a jemné doostření obrazu. Zde najdete ty nejpoužívanější:

  • Adobe Lightroom Mobile – Profesionální nástroj, který umožňuje pokročilé úpravy, včetně úprav expozice, barvy a detailů.
  • VSCO – Aplikace známá svými stylovými přednastavenými filtry a schopnostmi sociální sítě pro sdílení fotografií.
  • Snapseed – Výkonný editor od Google, který nabízí širokou škálu úprav a filtrů, včetně nástrojů pro retušování a korekci perspektivy.
  • Afterlight – Tato aplikace nabízí jednoduché a intuitivní rozhraní s řadou základních a pokročilých editačních nástrojů.
  • PicsArt – Velmi oblíbená pro své kreativní možnosti, jako jsou koláže, šablony, a také rozsáhlé efekty a filtry.
  • Adobe Photoshop Express – Zjednodušená verze klasického Photoshopu pro rychlé úpravy na cestách s nástroji jako jsou filtry, textové vkládání a bělení zubů.
  • Prisma – Transformuje vaše fotky do uměleckých děl pomocí stylových uměleckých filtrů.
  • Canva – Ačkoliv je primárně nástrojem pro grafický design, nabízí i možnosti pro jednoduché úpravy fotografií a tvorbu atraktivních vizuálů.